Аутор Тема: Цртежи родствених удаљеностий свѣтских становништава  (Прочитано 14602 пута)

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1128
Цртежи родствених удаљеностий свѣтских становништава
« послато: Септембар 22, 2013, 06:41:24 поподне »
Направих рачунарски поступак за одређивање оса найвеће разноликости у узорцих људскога ДНК-а на великом бройу СНПова. Знам да има тога у свѣту, али мени то бѣше изазов. А мислим и да би ни могло бити користно, йер нѣсам нашао неки да йе слободан за коришћење, и йош са "сажваканима" подацима. Двѣ по двѣ осе уклапам у 2М слике, и тако добиям цртачки приказ удаљеностий међу земаљскими становништви. Користим близу тисушту ДНК узорака људий из разних крайева свѣта, са подухвата ХГДП (Хуман Геноме Диверситы Пройецт). Тамо има около 650 тисушт СНПова, али я у овом прорачуну коришћах првих сто тисушт, ради брзине.

Мишљења сам да се на 650.000 неће добити велика разлика, али ћу и то йедном одрадити, када будем имао цѣо дан врѣмена за прорачун. Из прорачуна избацих све СНП-ове са полних хромозомъ и МтДНК. Посебну тешкоћу прѣдстављаше чињеница да йе улазно спремиште ХГДПа са сировима подацима огромно, прѣко 2ГБ, што значи да се не може цѣло учитати у памћење рачунара, те га морах обрађивати са сталним учитавањем дѣла по дѣла са тврдога колута, и то много путъ, пошто йе поступак са произвољним бройем понављаний, док се не постигне задата тачност.Ово су осе 1 (Х) и 2 найвеће разноликости, койе држе 6.497% односно 4.95% постотака разноврсностий људске наслѣдне твари, по ових узорцих.

У доњем десном углу су европски народи и лѣво и изнад њих су у близини народи са Блискога Истока (Адигейци са севернога Кавказа, Палестинци, Друзи, Бедуини, Мозабити (Алжирска Сахара)).
Лѣви доњи крак чине народи из Источне Азийе, почев од Япанаца и Кинезъ скроз лѣво, па преко Якутъ, Камбоџанаца и у срѣдини Уйгуръ према Европи. Ту до њих су и Папуанци и НАН Меланежани (шта год они били), и йош неки мали кинески народи.
Горњи десни крак чине афрички народи. Скроз на врху су Мбути и Бяка Пигмейи (два народа), затим Йужноафрички Бантуи, Йорубе, Сан (Намидия), Манденке, и кенийски Бантуи. Они се настављайу кроз Мозабите у Европљане.
Лѣво горе од Европе, иза Блискоисточњакъ су четири народа из Пакистана, Брахуйи (тамно смеђи прав.), Синди, Бурушо и Балочи.
Горе лѣво йе крак америчких Индиянаца. Найближи Европи су Майе (маслинасти прав.), а ту су и Пима (Мексико, зелени иксић), Каритиана и Суруи из Бразила (найдаљи од Евр.) и Колумбийци (блѣди плавичасти иксић).
Тамно зелени правоугаоници мало лѣво од Европе су Руси. Йедино неочекивано йе што су Адигейци (плави крстић) између Русъ и Оркадияца (Шкотска, свѣтло зелени прав.). На других двѣйу сликах су Руси и Оркадийци йедни до других, али су овдѣ размакнути. Ко зна, можда има каквих грѣшака. Чак примѣтих да ми два пута у прорачунах прво даде осу са мањом врѣдношћу па онда наредну са (врло мало) већом. Мораћу видѣти зашто се то дешава и како то рѣшити. Мада ми найчешће дайе редом. Тамно плаво, скроз долѣ десно су скупина Сардинияца. У срѣдини Европе су измѣшани Фр. Баски (наран. прав.), Французи (масл. прав), Сѣв Италияни (љубич. прав.) и Тосканци (плави иксић). Сѣверно су Друзи (наранџасти крстић) и црвени Палестинци.На овой слици су осе 3 (Х) и 4, са 3.53% / 0.90%.И осе 5 и 6, са 0.88% / 0.64%.

Имам неколико узорака цртайућих се у других становништвах а далеко од "свойега", немойте на то обраћати пажњу, вѣроватно се ради о мойой грѣшци при одређивањи койему становништву припада койи узорак.  Поправићу то када имаднем врѣмена.

У наредних недѣљах намѣравам йош понешто урадити. Прво, са стране користничкога сучеља, намѣравам исписати имена становништава у их тежиштих, повећати брой ознака ради лакшега сналажења са већим бройем становништава, затим мислим омогућити увеличавање и умањивање дѣлова цртежа и помѣрање у свих правцих.
Али главне измѣне су што намѣравам ово повезати и са подацима из подухватъ Бехара и Йунусбайева, гдѣ има података йош много становништава. У првога имам наше сусѣде, Румуне, Мађаре, Турке, а у другога и Бугаре. Но, невоља йе што се њихови подаци, свийх трийу, налазе у потпуно различитих и тешко упоредивих облицих, на страну што су различита уређења самих спремишт гдѣ су подаци похрањени. Найвећа тешкоћа йе што су саме врѣдности на СНП-овах у различитих облицих, у ХГДП-а су рецимо (АГ, ЦТ, ГТ, АТ...), док су у Бехара то увѣк А или Б (не зна се койи йе шта). У Йунусбайева су подаци слични ХГДП-у, дайу се двойке и им супротна двойка (рецимо GG- CC+). Найгоре ће бити са Бехаром, ту ћу морати правити самостално рачунарско прѣпознавање (гатање!! :-) ) коя врѣдност његових АБ прѣдставља койу врѣдност у ХГДП-а, за сваки СНП посебно. То ћу вѣроватно морати радити поређењем учестаностий врѣдностий за сваки СНП посебно на сличних народах (рецимо Бѣлоруси у Бехара и Руси у ХГДП-а, или друге блиске двойке).

И, што йе веома важно, намѣравам омогућити учитавање података личних исходъ са ФТДНА или 23АндМе. Тиме ће свако наш моћи погледати гдѣ се налази на родственой слици свѣта, и то не само на првих двейу осах, него и на осталих. Но, чека ме дуг пут у писању кључа. Биће то црначки посао, мада йе найгоре за мном, йер йе рачунски дѣо готов (осим йурења грѣшака).

Поступак уз пут рачуна и еуклидске удаљености узорака, односно становништава, али то за сада нећу обявљивати, йер су превише велики (сваки са сваким), него ћу йедном, када будем успѣо учитати и остале подухвате, обявити пойедине, за нас занимљиве, рецимо одстояње Срба од других (за сада имам само йедан србски ДНК узорак, мой).
« Последња измена: Септембар 23, 2013, 05:06:41 пре подне Александар Невски »
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Цртежи родствених удаљеностий свѣтских становништава
« Одговор #1 послато: Септембар 22, 2013, 07:08:29 поподне »
Невски, да ли овај твој програм може да се користи за y- днк стр маркере, тј. да ли би могао да направиш неки програм гдје би се , рецимо убацило 20-так различитих 17-маркерних хаплотипова и да у коначном резултату сваки хаплотип представља тачкицу на одређеној удаљености од оне друге, слично овоме што си сад представљао. Мислим да има неки сличан програм АМОВА , али мало ми је компликован за коришћење.

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1128
Одг: Цртежи родствених удаљеностий свѣтских становништава
« Одговор #2 послато: Септембар 22, 2013, 07:22:39 поподне »
Да, о том и я већ размишљах.  И то ћу йедном и урадити, убацићу све И2а Дин хапловрсте са 67 ознака у њега. То йе много лакше, йер се овдѣ ради о мѣрном простору величине 67, док йе при СНПовах мѣра (димензия) задатка брой их, односно 100.000! То би урадио много, много брже. За малопрѣђашњи прорачун му трѣбаше около 110 мин. На жалост, нећу имати врѣмена до другога края недѣље, слѣдећега нѣсам дома, а раднима данима радим "као црнац" на послу.
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1128
Одг: Цртежи родствених удаљеностий свѣтских становништава
« Одговор #3 послато: Септембар 29, 2013, 09:50:38 поподне »
Ево найновийега степена развоя мойега поступка за цртање родствених удаљеностий. Найважнийе йе што исправих грѣшку у прорачуну, те сад дайе нешто боље распореде гроздова.


Укратко, долѣ лѣво йе афрички правац, а десно йе источно-азийско - амерички. Индиянци су мало изнад источно-Азияца. Мало испод Азияца су издвойени Папуанци и НАН-Меланезийци. Европљани са околином су у горњем лѣвом крайу.А сада ево увеличанога европскога дѣла. Руси (тамно зелени правоугаоници су десно), лѣво од њих су Адигейци са сѣвернога Кавказа, горе (свѣтло зелени прав.) су Оркадийци, а скроз горе лѣво су Сардинийци. Маслинасти правоугаоници су Французи, наранџасти су Баски, љубичасти су сѣверни Италияни, плави иксићи су Тосканци, а испод њих су редом Друзи (найближи Европљаном), Палестинци и Бедуини, сви из Израела.

Надам се да ћу за два слѣдећа края недѣље успѣти повезати ово и са подацима Йунусбайева и Бехара, што ће ни дати у Европи Румуне, Бугаре, Мађаре, Бѣлорусе, Украйинце, Литванце и Шпанце, а ван Европе Турке и Йермене, између осталих ваневропских. На шта ћу онда надовезати и себе, йедине србске исходе у мойем домашайу. Ако ко има свойе податке, молим да ми их да, да видимо гдѣ смо, и да боље срачунам еуклидске удаљености нас са осталими народими.
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1128
Одг: Цртежи родствених удаљеностий свѣтских становништава
« Одговор #4 послато: Октобар 06, 2013, 07:42:04 поподне »
Данас успѣх убацити у мой рачунарски поступак и узорке из збирке Йунусбайева. Бугари и Украйинци из Европе, и више кавкаских и неколико народъ из срѣдње Азийе. Ако то икога занима. Убацих и мойе исходе ФТДНА Трагача Породице.Ево и увеличанога дѣла са Европом и околином.Види се да се сада боље издваяйу становништва него до сада. Рецимо Чечени, Мордови, Йермени, Курди, Украйинци, Руси Сардинийци, прилично добро се одваяйу од осталих. Овдѣ се суочих са двома изненађењима:
Бугари су ми прѣвише "долѣ" а я прѣвише "горе". Очекивах да ћу бити врло близак Бугаром. Ни за йедно немам обяшњење, поготово не за мене. Све имам утисак да йе са мойим положайем грѣшка по срѣди, али йу не могу пронаћи. Ако неко мисли да сам се намѣрно намѣстио да будем близу Оркадияца (сѣверна Шкотска), вара се. Тако нешто не бих чинио чак ни да желим бити близу западним мужеложникомъ. Найрадийе бих био близу Русомъ, али на жалост нѣсам. :-(

Ево и оса три и четири. Индиянски крак и йужноострвљани (долѣ) се ясно одваяйу. Источна Азия се нешто слабийе издвая, Африка йош слабийе, док у Европи влада расуло. Не зна се ко кога ...Ево увеличанога дѣла. Можда ће се поправити када га будем урадио са свима СНПовима и са више народъ и узорака. Ово урадих са 150 000 СНПова, првих по реду.

Идућега края недѣље се надам да ћу придодати и податке збирке Бехара, од чега ћу добити и Румуне, Мађаре, Шпанце, Бѣлорусе, Литванце и гомилу народъ из околине Европе, међу њима и Турке. Па да се коначно упоредимо и видимо колико смо стварно блиски са њими.


Напомена (07.10.2013):
Све горње слике су дорађене, послѣ исправке грѣшке са усаглашавањем података ХГДП-а, Йунусбайева и мойега ФТДНА узорка. Сада бише се они трѣбали налазити у правилном односу. Горња писания нѣсам мѣњао.
« Последња измена: Октобар 07, 2013, 09:21:14 поподне Александар Невски »
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1128
Одг: Цртежи родствених удаљеностий свѣтских становништава
« Одговор #5 послато: Октобар 06, 2013, 10:01:07 поподне »

Малопрѣ нађох неусаглашеност СНПова између збирака узорака ХГДПа, Йунусбайева и ФТДНА (мойега узорка). Она йе одговорна за одступања од очекиванога коя уочих. Исправих то и провѣрих прорачуном на малом бройу СНП-ова, 12000, и сада се добияйу очекивани исходи. Сутра ћу опет прорачунати на 150.000 и покушати замѣнити слике.

А ево сада и просѣчних еуклидских удаљеностий разних становништава од мене. Поредиях СНП по СНП, првих 100.000 их и броях йеднакости и разлике. Не видим да се родствена удаљеност може боље срачунати од овога. Другдѣ налажах да одстояње рачунайу са различитима тежинскима чиниоцима за сваки СНП, вѣроватно са циљем да се повећа разлика између найближих и найдаљих (овдѣ су мени найближи 0.257775 а найдаљи на 0.315035) и да се поредак блискости види яснийе. И я ћу се тиме позабавити чим имаднем врѣмена, покушаћу са срѣдње-квадратним одступањем СНПа на свих узорцих као тежинским чиниоцем, или нечим сличним. Ово што добих ми йе углавном очекивано, да су ми найближи европски народи.

     Невски:
Украинци 0.257775
Французи 0.257946
Бугари 0.258266
Фр Баски 0.258418
Сардинийци 0.258462
Руси 0.258646
Оркадийци 0.25872
Сѣв Италияни 0.258909
Тосканци 0.258977
Мордови 0.259069
Балкари 0.260848
Кумици 0.261028
Сѣв Осетини 0.261243
Адигейци 0.261265
Йермени 0.261363
Чечени 0.26152
Абхази 0.261869
Курди 0.262314
Друзи 0.262867
Ногайи 0.26328
Палестинци 0.264283
Туркмени 0.265433
Патани 0.266902
Брахуйи 0.267703
Таџици 0.267733
Бедуини Израел 0.268382
Бурушои 0.268722
Калаши 0.268733
Макрани 0.268903
Балочи 0.269019
Мозабити 0.270074
Синди 0.270877
Уйгури 0.271074
Хазара 0.271305
Якути 0.281015
Ксибо Кина 0.283144
Майе 0.283539
Монголи Кина 0.284106
Ту Кина 0.284679
Даур Кина 0.285087
Орокен Кина 0.285272
Камбоџани 0.285439
Хежен Кина 0.286131
Накси Кина 0.286316
Даи Кина 0.28652
Йизу Кина 0.287139
Япанци 0.287253
МяоЦу Кина 0.287562
Кинези 0.288183
Лаху Кина 0.288482
Ше Кина 0.288504
Туџия Кина 0.288511
Пиме Мекс. 0.288742
Колумбийци 0.290035
Каритиане 0.29186
НАН Меланезийци 0.292385
Суруи Бразил 0.295901
Папуанци 0.29669
Бантуи Кения 0.305241
Манденке 0.307415
Йорубе 0.309239
Бантуи ЙуАфр 0.309597
Бяка Пигмейи 0.312162
Мбути Пигмейи 0.315004
Сан Намидия 0.315035
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1128
Одг: Цртежи родствених удаљеностий свѣтских становништава
« Одговор #6 послато: Октобар 07, 2013, 09:40:46 поподне »
А сада ево слике Европе и Блискога Истока са Кавказом, прорачунатих самима, без Африке и остатка Азийе и свѣта. Овако се пойединости родствених удаљеностий у Европи и околини виде много боље него у прорачунах рачунатих са остатком свѣта. Као што се у књизи о повѣсти Африке може много више сазнати о Африци него у књизи о повѣсти цѣлога свѣта, тако се при прорачуну само Европе (са околином) много више сазнайе о њой него из општега свѣтскога прорачуна.Сада се разна становништва много боље издваяу од осталих. Видимо ясно одѣљене Бугаре, Оркадийце, Украйинце, Французе, Сѣв Италияне и Тосканце...
Примѣтно йе да су Руси и Мордвини доста измѣшани, али то и не чуди много, йер Руси имайу у себи мноштво родства разних угрофинских народъ. Сѣтимо се само учестаности финске лозе Н1ц у Русъ од око 23%!

Йош нешто йе примѣтно, а то йе чињеница да йе у Европи главна оса разноликости на правцу сѣвер-йуг, а не исток-запад, као што йе у прорачуну цѣлога свѣта. Због тога су Мозабити и Бедуини найлѣвљи (найближи афричкому полу), док су Руси, Мордвини и Оркадийци найдаљи.

Я се овдѣ налазим негдѣ између тежишт Бугара и Французъ, што йе доста разумљиво, с обзиром на земљопис.
Мислим да ће бити занимљиво када у суботу и недѣљу будем додао йош пет европских народъ, и Турке и йош неке блискоисточњаке приде. :-)
А можда ће бити и йош йедан србски узорак, за койу недѣљу. Но о том потом, зависи од власника хоће ли га дати за овай прорачун.И на осах три и  четири се народи ясно издваяйу, за разлику од општега свѣтскога прорачуна гдѣ су Европљани доста измѣшани.
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Цртежи родствених удаљеностий свѣтских становништава
« Одговор #7 послато: Октобар 09, 2013, 08:32:06 поподне »
Невски,
Оно што могу исчитати из ових твојих табела јесте сљедеће: географска блискост се подудара са генетском блискошћу. Тј. народи који неки период живе једни поред других , па чак да су историјски различитог поријекла, временом се генетски изједначавају и приближавају.

Видимо Сардинијце који су малтене издвојени, баш као што је издвојено и њихово острво. Видимо Курде и Јермене стопљене и одвојене од осталих Кавказаца, слично је и са Русима и Мордвинима.

Ускоро ћу добити резултате за сопствени аутосомални днк, занима ме гдје ћеш ме смјестити у овом свом дијаграму. Предосјећам присуство неке далекоисточне примјесе у сопственим генима, видјећемо...

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1128
Одг: Цртежи родствених удаљеностий свѣтских становништава
« Одговор #8 послато: Октобар 10, 2013, 06:24:44 поподне »
Невски,
Оно што могу исчитати из ових твојих табела јесте сљедеће: географска блискост се подудара са генетском блискошћу. Тј. народи који неки период живе једни поред других , па чак да су историјски различитог поријекла, временом се генетски изједначавају и приближавају.

Видимо Сардинијце који су малтене издвојени, баш као што је издвојено и њихово острво. Видимо Курде и Јермене стопљене и одвојене од осталих Кавказаца, слично је и са Русима и Мордвинима.

У потпуности се слажем. Народи живећи близу йедан другога (или зайедно), се врѣменом приближавайу. Али, не увѣк истом брзином. Брзина их мѣшања зависи од много чинилаца, прѣ свега од културних, вѣрских, али и од разлика у их изгледу, односно од почетних разлика у родству (генетици).
Рецимо, Цигани се врло споро мѣшайу са остатком Европе, док су се рецимо европски досељеници у Америку врло брзо измѣшали међу собом.

Ускоро ћу добити резултате за сопствени аутосомални днк, занима ме гдје ћеш ме смјестити у овом свом дијаграму. Предосјећам присуство неке далекоисточне примјесе у сопственим генима, видјећемо...

Я те нећу нигдѣ смѣстити. :-) То ће одрадити сам прорачун. Одакле ти помисао да имаш далекокоисточне примѣсе (у значайной количини)? Опусти се, не можеш бити далеко од осталих Срба.
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1128
Одг: Цртежи родствених удаљеностий свѣтских становништава
« Одговор #9 послато: Октобар 13, 2013, 09:49:04 поподне »
Ево дуго наявљиванога и изчекиванога (бар мноме) прорачуна Европе и околине са додатима узорцима Бехара. Сада имам йош пет-шест европских народъ, а са Блискога истока и Турке, између осталих. Прорачун йе на 150.000 СНПова.Примѣтан йе знатан яз између Европе и околине на свих правцих: од Русъ и Украйинаца према Кавказу, од Шпанийе и Сардинийе према Африци, и од Бугара према Турской.
Могу се видѣти два Румуна знатно одступайућа ка Азийи, односно ка Турком. На подухвату Додекада видѣх их исходе на његових рачуначих, и установих да се ради о људих са значайним састойком йужне Азийе, значи о мѣшанцих са Циганима.Увеличан европски дѣо прѣдходне.

Мала напомена: постотак за осе койи исписуйем чини постотак квадрата одсликавања цѣлокупности на осу у односу на квадрат цѣлокупности! Према томе, у стварности чини знатно више. А колико йе то више, я не знам, йер то не могу знати док се не израчунайу све осе, а я о не радим. Можда неко други то умѣ израчунати без рачунања свих оса, али я свакако не умѣм.Овдѣ ево треће и четврте осе. Трећа ми личи на наслѣђе ново-камено-добске Европе, односно на земљораднике. Йер йе найяча на Сардинийи (као склоништу од найезде Индоевропљана), а све йе слабия како се иде на йугозапад или на сѣвероисток од осовине Блиски исток- Атлантик.


Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1128
Одг: Цртежи родствених удаљеностий свѣтских становништава
« Одговор #10 послато: Новембар 10, 2013, 05:57:38 поподне »
Йуче и данас успѣх у мой поступак убацити и послѣдњу явно доступну збирку са узорцима европских народъ. То йе збирка "1000 геномес", у койой добих Финце, Енглезе (Кент), Британце из Корнвола, чак три Шкота и поячање Тосканаца. Уз то у прорачун додах и три скупине Йеврейев из збирке Бехара, сефардске Йеврейе из Европе, са Блискога Истока и Ашкенази Йеврейе.

Ево данашњега прорачуна на 8 оса Европе са околином, койи траяше пуних 17 часова. Овога пута имам и два Србина. Близу смо на свих осах осим на осмой, гдѣ углавном владайу расуло и лудило (иако  има и несрба тамо ;D).Ево и приближенога дѣла са Европом.

Ово йе први пут да прорачунавам више од шест оса. Као што се види, пойедини народи се и ту добро издваяйу од осталих, као што су Чуваши, Ашкенази Йеврейи, Друзи, Баски, па чак и Тосканци. Док у осталих углавном влада расуло.

На жалост, више нема расположивих узорака Европе на мрежи. А од многих народъ нема узорака, поглавито из срѣдњега дѣла Европе. Нема Нѣмаца, Швеђана и Норвежана, Данаца, Холанђана, Белгиянаца, Аустриянаца, Швайцараца, Пољакъ, Чехъ и Словакъ, Хрватъ, Словенаца, Гркъ, Албанаца, Ираца, Португалаца, Сицилиянаца...
Овай прорачун йе до сада найвећи по бройу примѣњених СНПова - 196.788 . Више од тога их не може бити, йер йе то прѣсѣк збирака узорака койе користим.
Остайе ми само надати се да ће изићи йош коя збирка у скорийе врѣме. Или да започнем свой сопствени подухват на мрежи, и људим шаљем их слике на осах у замѣну за их ФТДНА или 23АндМе узорак. Као што чињаше др Даг МекДоналд, те сада има све народе у свойой збирци. Ако има кога ко би ми помагао у таквом послу, нека се яви личном поруком.
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1128
Одг: Цртежи родствених удаљеностий свѣтских становништава
« Одговор #11 послато: Јануар 07, 2014, 09:16:45 пре подне »
На основу послѣдњега прорачуна главних оса Европе са околином направих цртеже гдѣ се виде учешћа их на земљописном тлоцрту. Ово йе прва оса, цртана непрекидно.
Оно што йе битно на свих оваквих цртежих су положайи малих крстићъ. Они прѣдстављайу мѣста гдѣ поставих народе учествовавше у прорачуну. Само ту су врѣдности добре, све остало йе небитно, йер прѣдставља само усрѣдњавање врѣдностий међу найближима народима.Ипак, приказаћу податке свих пет прорачунатих оса цртане грубо, йер се ту боље уочавайу положайи на осах.Оса 1, очигледно има врхове на крайњем йугу и у подручйи источнога Балтика. Мишљења сам да овдѣ крайње супротности прѣдстављайу наслѣдна твар подсахарске Африке (видљива у Мароканаца, Мозабитъ, и поданикъ породице Ал Сауд) и наслѣдна твар донѣта из сѣвернога Сибира (Финци, Руси...), уз наслѣђе старих ловаца-сакупљачъ Срѣдње и Сѣверне Европе.Оса 2, прѣдставља супротност положену грубо на оси исток - запад. Врхови су у Сѣверозападной Африци и на Кавказу, са слабим учешћем на источном Балтику, међу Баскима и међу Сардинийцима. Мислим да би ово могло прѣдстављати наслѣдну твар донѣту досељавањем земљорадникъ са Блискога Истока у млађем каменом доби.Оса 3, као што већ два пута спомињах, доказ постояња йош йедне изворно европске наслѣдне твари, у Йугозападной Европи. Врх йе у Сардинияца и у Баскъ.Оса 4, тешка за тумачење. Главни врхови су на йугу, међу Мозабитима и поданицима породице Ал Сауд.Оса 5, изгледа као да прѣдставља стару спону дуж сѣверних обала Срѣдоземља, од Кавказа па до Баскъ и Сардинияца. Са яким мѣстним врхом на сѣверу Британийе. Врло тешка за тумачење.
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1128
Одг: Цртежи родствених удаљеностий свѣтских становништава
« Одговор #12 послато: Јануар 14, 2014, 07:44:35 поподне »
У међуврѣмену нађох на мрежи слободне и доступне 23АндМе налазе, их прѣко пет стотина. За около двадесетак њих успѣх одредити койему народу припадайу, па их додах у прорачун Европе. Међу њима имам и албански узорак, али и хеленски, као и пет-шест Скандинаваца, четири Ирца и два Нѣмца. А ту йе и узорак из Словенийе! Он йе распоређен сѣверно од Мађаръ, ка Украйинцемъ. Свака част, Словенци, скидам шапку с главе! Види се да сте прави Словени, као што ви и име каже. Обратите само пажњу на одстояње Словенца од Сѣверне Италийе. Мишљења сам да у Европи не постойи оштрия родствена копнена граница него што йе између Словенийе и (Сѣверне) Италийе. То се види и по мушких лозах, не само по општем родству.

Морам признати да смо и ми доста удаљени од Албанца. Овай йе на добром мѣсту, видѣх ранийе за другога гдѣ га бѣше ставио Даг Мек Доналд. Слично као я овога.

Дайем ви само прорачун Европе, прве двѣ осе, йер се ту найбоље виде односи становништава унутар ње саме. Ту су и Грузини и Кипрани, тек да покажу правце ка Кавказу и Блискому Истоку.А ево за поређење и сличнога прорачуна Дага Мек Доналда, на сличних становништвах.

« Последња измена: Јануар 14, 2014, 08:06:50 поподне Александар Невски »
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1128
Одг: Цртежи родствених удаљеностий свѣтских становништава
« Одговор #13 послато: Фебруар 02, 2014, 01:13:38 поподне »
Кога занимайу овакви цртежи, може погледати овдѣ:
http://fennoscandia.blogspot.com/

Fennoscandia Biographic Project (ФеноСкандия Живо-Земљописни Подухват)

У његових новийих прорачунах (не само Проучавање Основних Састояка - ПЦА), учествуйе и србских узорака йедан примѣрак (я - SERB1). Човѣк има и хрватски узорак, и албански.

Мени су посебно занимљива његова сликовита прѣдстављања главних оса Евроазийе, рецимо прва оса:

Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 12986
Одг: Цртежи родствених удаљеностий свѣтских становништава
« Одговор #14 послато: Фебруар 02, 2014, 02:24:48 поподне »
Оно што се да закључити на основу боја је то да су Срби микс Медитерана (источног и западног) и северне и централне Европе. Што и јесте тачно. Види се јасно на карти да је у данашњој Србији нешто јачи староседелачки утицај. То се не може рећи за Босну, или Хрватску нпр.

Чини ми се да су код Срба главну улогу, када је генетика у питању, одиграли И2а (север) и Е1б (југ). То се лепо види и на овој карти, а и генетска истраживања то потврђују. Ипак су то две најчешће хаплогрупе код Срба.

 

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1128
Одг: Цртежи родствених удаљеностий свѣтских становништава
« Одговор #15 послато: Фебруар 02, 2014, 03:53:28 поподне »
Оно што се да закључити на основу боја је то да су Срби микс Медитерана (источног и западног) и северне и централне Европе. Што и јесте тачно. Види се јасно на карти да је у данашњој Србији нешто јачи староседелачки утицај. То се не може рећи за Босну, или Хрватску нпр.

Чини ми се да су код Срба главну улогу, када је генетика у питању, одиграли И2а (север) и Е1б (југ). То се лепо види и на овој карти, а и генетска истраживања то потврђују. Ипак су то две најчешће хаплогрупе код Срба.

У потпуности се слажем. Иако о Хрватах, Словенцих и Босанских Муслиманах имам врло оскудне податке са мреже, мислим да йе их генетика "сѣверния" од србске, односно са мањим утицайем општега родства Балканских старосѣделаца. Наравно, "найсѣверния" йе генетика Словенаца (йедан их узорак већ имам, постављен йе између Мађаръ и Украйинаца!), затим Хрватъ, док за босанско-муслиманску вѣруйем да се налази негдѣ између србске и хрватске, могуће ближе другой него првой. Рекао бих да разлог томе углавном лежи у земљописних чиниоцих: йужно од Словенийе, Хрватске и Босне йе море, а йужно од Србийе су Албания и Грчка, койе су несумњиво сеобама и мѣшањем становништава утицале на србску генетику. Иако и данас постойи велика генетска разлика између Срба са йедне и Албанаца и Гркъ са друге стране, несумњиво йе да осѣтна разлика у генетици са западом Балкана потиче од њих, или од зайедничких прѣдака њих и осталих старосѣдалаца прѣтопљених у Србе. Али не само од њих, мислим да йе генетика влашко-румунских старосѣделаца била йош важнийи чинилац. Довољно йе са ПЦА цртежъ уочити чињеницу да йе србска генетика "сѣверния" од румунске, иако се земљописно тежиште румунскога народа налази доста сѣвернийе од србскога. Што значи да йе мѣшање са њима могло само смањити учешће сѣверне генетике у Срба.
Иако немам чврста доказа, мислим да се генетика муслиманскога становништва рашке области налази негдѣ између србске и албанске.
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Петровић Мађер

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 118
 • I2-PH908
Одг: Цртежи родствених удаљеностий свѣтских становништава
« Одговор #16 послато: Фебруар 02, 2014, 05:35:40 поподне »
Иако о Хрватах, Словенцих и Босанских Муслиманах имам врло оскудне податке са мреже
Могу ли ови подаци припомоћи?
http://www.slavorum.com/forum/index.php?topic=4802.30

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1128
Одг: Цртежи родствених удаљеностий свѣтских становништава
« Одговор #17 послато: Фебруар 02, 2014, 08:24:33 поподне »
Могу ли ови подаци припомоћи?
http://www.slavorum.com/forum/index.php?topic=4802.30

На то и йош нешто сличних, али врло оскудних података и мишљах. У сваком случайу, хвала. :-)
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1128
Одг: Цртежи родствених удаљеностий свѣтских становништава
« Одговор #18 послато: Фебруар 21, 2014, 08:00:00 поподне »
Ево прорачунъ главних оса са йош шест становништава: нови су Норвежани, Пољаци, Грци, Йужни Италияни, Сицилиянци и Тунижани.
И са йош йедним Србином, сада их има пет.

Прве двѣ осе Европе са Блиским Истоком и Сѣверном Африком. Оса 1 йе усправна, како би више личило на земљописни тлоцрт.Ево и увеличанога европскога дѣла исте слике.Осе 1 и 3, койе су далеко прѣгледнийе него слика са осама 1 и 2.А ово су осе 2 и 1 (усправна) прорачуна Европе без околине. Ту су само Кипрани и Грузини, како бише показали правце ка Блискому Истоку и Кавказу. Овдѣ се европски народи много боље раздваяйу него ли када йе ту и околина Европе.

Напомињем да не обраћате пажњу на тройицу "Норвежана" упавших међу Шпанце. У свакой збирци до сада налажах на грѣшке гдѣ их сачинитељи изгрѣше у означавању койи йе узорак од койега народа. Овдѣ су очигледно тройица Шпанаца (има и њих у овой збирци) означена као Норвежани. При слѣдећем прорачуну ћу их означити правилно, као Шпанце.Морам признати да сам веома изненађен "йужњачком" генетиком Сицилийе и нарочито Йужне Италийе. И Грци су за њих "сѣверњаци" (супротно земљопису), вѣроватно дѣлом "захваљуйући" Словеномъ. Чак су и Сицилиянци "сѣвернийи" од Йужне Италийе (опет супротно земљопису), што би можда могла бити послѣдица норманскога утицая?

Занимљиво йе да су Срби од прилике на срѣдини пута између Гркъ с йедне и Пољакъ, Бѣлорусъ  и Украйинаца с друге стране. То би значило да данашњи Срби имайу нешто изнад 50% словенске (и друге сѣверне) наслѣдне твари (йер йе и данашњи Грци имайу у извѣстной мѣри), а да остатак потиче од грколиких старосѣделаца Балкана. Што се добро слаже са расподѣлом мушких лоза у Срба.
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1128
Одг: Цртежи родствених удаљеностий свѣтских становништава
« Одговор #19 послато: Мај 11, 2014, 07:06:37 пре подне »
Ево и найновийих ПОС прорачунъ ("Проучавање Основних Састояка"). Разлика у односу на прѣдходни йе што сада имамо десет Срба. Србски грозд полако расте. :-)

Прво прорачун Европе са Блиским Истоком. Дѣо цртежа са Србима, прве двѣ осе:Напомињем да су на оси 2 прорачуна са Блиским Истоком Европљани прилично сабийени, йер йе ту найвећа разноликост између сѣверозападне Африке и Кавказа. Те се добия рецимо да йе Татарин између шпанскога и румунско-бугарскога грозда, пойедини Французи улете међу Србе, и слично. То на оси три нѣйе случай. Зато односе у самой Европи боље приказуйе прорачун без Блискога Истока.

А сада осе 1 и 3, увећан дѣо са Србима:Сада прорачун Европе без Блискога Истока, осе 2 и 1 (усправно).И на крайу мало увећан дѣо са Србими.

Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"