ДНК порекло > ГГ Разно

Хаплогрупизам и хаплосупрематизам

(1/29) > >>

НиколаВук:
Покрећем ову тему јер сам у последње време приметио повећање ове две појаве на интернет-форумском простору.  :) Хаплогрупизам је нешто слично расизму, само се појам расе замени појмом хаплогрупе, а близак појам је и хаплосупрематизам ("моја хаплогрупа је најбоља, најпаметнија, најјача", итд.). По нападима на друге хаплогрупе се нарочито истичу R1a хаплосупрематисти; углавном нападају (барем што се тиче српског интернет простора) "припаднике" слободно бих могао да је назовем "I2a завере" која наводно покушава да сакрије "праву истину о Србима" и изманипулише српски народ (звучи познато, зар не?  ::) );
 I2a им је "трн у оку" јер због ње не могу да тврде да су они једина "словенска" хаплогрупа, док су R1b нпр. "арбински геноцидаши" и шта све не, а E1b1b су "нижа афричка хаплогрупа", како другачије.  ;D Не знам зашто се баш они истичу у свом хаплогрупизму, можда због Кљосовљевог утицаја, који је уједно један од зачетника ове појаве (чувена прича о R1b урођеним геноцидашима, само зато што је то данас најраширенија хаплогрупа код западних Европљана, тј. класични анахронизам и пресликавање модерних анимозитета на праисторијско време). Приметио сам да се и на форуму Anthrogenica неки корисници жале на R1a хаплогруписте који на најмањи знак скачу и трубе о "аријевским R1a уберменшенима" и сличним којештаријама; вероватно је узрок овоме, као и код расиста, несигурност и комплекс ниже вредности (и у склопу тога трагање за неким древним, славним идентитетом). Сигурно постоје и хаплогруписти од других, не-R1a хаплогрупа, али ови одмах упадају у око својим свађалачким тоном и уверењем да су једино они у праву и да је њихова хаплогрупа изнад свих осталих.

Небојша:
Искрено ми је жао због ове појаве. По мени је тако нешто бесмислено, али очито многи хистерично реагују уколико неко прозове њихову хаплогрупу, или је пак изостави из неке прото-српске приче.

Ваљда се креће са неким предубеђењем да је одређена хаплогрупа искључиво "српска" и да као таква по доласку на Балкан није могла ући у други етнос, бити део етнгогенезе неког другог народа и сл.

Што је најгоре ово често доводи до раздора међу нама самима. Тако долази и до неких бесмислених оптужби, које имамо прилике да чујемо ових дана. Не постоји стручни термин, али мислим да је НиколаВук ту најближи са овим "хаплогрупизам". :)

Не би нешто да паметујем, али ако може хладне главе да се приступи овоме, било би супер. Не треба толико лично схватати ово и не треба никога толико да погађају неке опције. И даље је све ово практично у повоју и добрим делом се своди само на теорије. Нема ничега толико трагичног и лошег у томе.

симо:
Одмах да кажем да одређена наклоност према сопственој хаплогрупи постоји код већине тестираних, неко то неће лако признати, а некад то и дјелује на подсвјесном нивоу. Идентификација са хаплогрупом је бесмислена из више разлога. Она је тек један сасвим мали дио нашег укупног генетског наслеђа, који је додуше лако испратити у прошлости. Неку врсту идентификације могу схватити код релативно скоријих грана које се могу везати уз одређени род настао рецимо у средњем вијеку, јер ту се не ради само о хаплогрупи, већ о историјски препознатљивим групама, кје су имале неку врсту заједничког идентитета кроз племенско или родовско организовање,а хаплогрупа ту дође само као ознака припадности роду.

Што се тиче приче око R1a, примјетио сам још давно, да је ту заиста дошло до злоупотребе генетике од стране једне групације која је и раније имала доста заокружен идеолошки систем. Они су спознају о широкој заступљености R1a код словенских народа настојали уклопити у свој родовјерни концепт. Све оно што искаче или смета овако постављеној поједностављеној слици R1a=Словени=Аријевци, а хаплогрупа I2-CTS10228 се у тој причи о Словенима појавила као лијево сметало, предмет је напада. Кљосов ту свакако има кључну улогу. Иако је у већини својих текстова прилично обазрив, у својим јавним наступима, дао је материјала оваквим групацијама. То се могло видјети и приликом његовог гостовања у Београду, гдје је касније морао да демантује неке тврдње, јер су његови српски домаћини имали своју верзију онога што је говорио.

Овакве групације најчешће имају прилично јак антихришћански набој ( примјер Деретића), могуће је да су повезане и са сличним организацијама у Русији ( то је сва она булумента вјеровања од Рериха, Блавацке, Велесових књига). Да су присутни и активни и на нашем простору, примјетио сам кад ми је један наш официр дао "интересантан" материјал да прочитам, онда сам исти материјал добио и са сасвим треће стране. У Русији, гдје се списак опасних појединаца и група објављује у дневним новинама, видио сам да већину ових организација сврставају уз чеченске и друге терористе. Да ли је то претјерано, не знам, али тамо тако ствари стоје.

Sergio:

--- Цитат: НиколаВук  Јун 26, 2017, 10:45:39 поподне ---а E1b1b су "нижа афричка хаплогрупа", како другачије.  ;D

--- Крај цитата ---

Прво што сам приметио у коментарима неких људи пратећи овај форум је управо ово.
Постоји та хронична љубомора на западне сусједе јер они имају мањи проценат Е хаплогрупе, а при том већи проценат R1a.

НиколаВук:
Када се претера у хаплогрупистичкој параноји, онда се добијају овакви "изливи" (преузето са форума Крстарице):

"Da su Nemci ovde ostavili iole značajnijeg genetskog traga, među Srbima bilo bi dosta tipično nemačkih grana R1b, ali ih nema. Među Nemcima je ubedljivo najčešća R1b haplogrupa. Za njih je karakteristična R1b U106. Među više od hiljadu testiranih Srba ima samo JEDAN JEDINI koji bi eventualno mogao imati nemačko poreklo. To je osoba srpske nacioalnosti iz Vojvodine koja nosi tu tipično nemačku R1b U106. Pri tom postoji i mogućnost da je neka njegova prababa stupila u "nedozvoljene odnose", da se tako izrazim, sa vojvođanskim Nemcem, što je meni verovatnije nego da je pitanju potomak saskih rudara. Dakle, ako uopšte i ima potomaka Nemaca u Srbiji, njihov procenat se svodi na 0, 1 %, a ne na neverovatnih 10%.
Ostale grane R1b prisutne kod Srba su italo - galska R1b U152 i još neke koje se mogu vezivati za Balkan.
Nema kod Srba ni onih nemačkih grana R1a, a R1a je druga najčešća haplogrupa među Nemcima.
Tobožnja veza sa Nemcima se izvodi zbog prisustva I1 koju oni proglašavaju nemačkom iako je prisutna kod svih slovenskih naroda u procentima od oko 10%. Dakle, po toj logici Nemci su preneli Srbima svoju manjinsku haplogrupu koja je tek treća po učestalosti kod Nemaca, ali ne i onu većinsku.
Jedna podgrana I1, odnosno I1 P109, prisutna kod Srba, jeste doista česta među Nemcima, ali je ima i među slovenskim narodima.
Primećujem jednu neobičnu fasciniranost likova sa Porekla sa Nemcima i eventualnim prisustvom nemačke genetike među Srbima. Neću sad spominjati koliko su se puta njihove pretpostavke pokazale kao naopake. Samo da podsetim da se ne radi o nekakvim naučnim radnicima, već o hobistima koji skupljaju informacije vezane za genetička istraživanja i vrlo često puste mašti na volju. Ne možeš njihova naklapanja uzimati kao gotove činjenice."

Колико беса и искомплексираности, али и потпуно нетачних информација у само једној поруци... ::)

"Ne treba biti paranoičan pa zapaziti na osnovu onoga što se piše na tom portalu (мисли се на портал Порекла, прим. Н.В.) da tamo ima teških egomanijaka i zaluđenika opterećenih pripadnošću svom plemenu ili haplogrupi, kao i falsifikatora kojima se može verovati koliko i baronu Minhauzenu. Pa evo imamo primer čak i na prethodnoj stranici. Zašto je recimo nekom u interesu da tako bezočno laže da su većina R1a u Srpskom DNK projektu Hrvati?
Svi "projekti" takvih likova i rezultati takvih "projekata" se moraju posmatrati sa velikom dozom rezerve i sumnjičavosti."

"Sva testiranja u organizaciji Porekla sa unapred pripremljenim spiskovima "interesantnih rodova" kojima će se omogućiti besplatno testiranje će dati ili već daju rezultate koje su želele izvesne interesne grupe okupljene u tom "udruženju rodoslovaca".
Zgodna su za fingiranje statistike, ali nemaju važnost sa nekog drugog aspekta."

Увек ту мора нека завера да се крије, наравно... ;)

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију