ДНК порекло > Основе генетичке генеалогије

Да ли Y-хаплогрупа утиче на физички изглед?

(1/22) > >>

Мића:
Да ли Y-хаплогрупа утиче на физички изглед?

Кратак одговор је – не. Од оца наслеђујемо половину гена, а половину од мајке, што значи да од бабе и деде наслеђујемо четвртину гена, прадеде или прабабе осмину и тако редом.То значи да већ после 7 генерација удео гена твог претка у твојој генетици је <1%. То је и разлог зашто аутозомални тестови (тестови опште генетике) могу да открију сродство ако имаш заједничког претка са неким у последњих 7 генерација (а не због тога што је 7 магичан број).

Ако узмемо да родитељи добијају дете у просеку у 25-ој или 30-ој години, седма генерација једва добацује до краја XVIII века.

      Генерација            Генерацијски праг -25 год            Генерацијски праг -30 год            наши гени            1            1970            1970            100.0%            2            1945            1940            50.0%            3            1920            1910            25.0%            4            1895            1880            12.5%            5            1870            1850            6.3%            6            1845            1820            3.1%            7            1820            1790            1.6%            8            1795            1760            0.8%            9            1770            1730            0.4%            10            1745            1700            0.2%                  

Што значи да господин Мудрић никако не може да буде исти Смрда Мудић.Чекајте, али мушкарци имају Y-хромозом, а он се скоро непромењен преноси са оца на сина.
Јесте, али сваки човек има 46 хромозома, а поред тога Y-хромозом, који је само 1 од 46 хромозома, и он је значајно мањи од осталих 45 хромозома, па чињеница да се Y-хромозом преноси са оца на сина (по правој мушкој линији) не утиче на математику приказану у овом тексту, а још важније не може да промени закључке које нам доноси логичко размишљање.


https://en.wikipedia.org/wiki/Chromosome#/media/File:Genes_and_base_pairs_on_chromosomes.svg

Дакле, чак и да су хипотетички сви хромозоми исте величине, а нису као што се види на слици изнад, чак и тада би  Y-хромозом  био 1/46 је што је око 2.2%.

Да закључимо, Y-хаплогрупа не може да утиче на физички изглед.

Ojler:
Разлог због којег Y хаплогрупа никако не може утицати на физички изглед је баш та чињеница да је она одређена Y хромозомом.
Код неупућеног света постоји заблуда да мушке физичке особине карактеришу гени садржани у  Y хромозомому. То је сасвим нетачно. Y хромозомом садржи веома мало корисних гена. Од око 200 потенцијалних генских јединица, функционално је око 60, од којих добар део има своје хомологне парове у X хромозому (нису хемизиготни, што ће рећи да функција којој служе може доћи и од оног другог, који долази од мајке). Све укупно, то је можда 0.2% наших гена. То значи да Y хромозом носи изузетно малу количину информација уопштено, а самим тим и када је у питању наш физички изглед.

Где се онда налазе гени који карактеришу мушкарце? Па у свим осталим хромозомима. Сви од нас, било да смо мушког или женског пола, носимо у себи 99,8% генетског материјалa од кога смо могли постати мушкарци или жене. Могли би смо рећи да смо у ембрионалној фази сви "женског" пола, а онда између шесте и осме недеље они ембриони код којих се ствара тзв. SRY протеин почињу да се развијају у мушкарце. Овај протеин је својеврсни "читач" оних гена који носе мушке карактеристике и који се налазе на разним позицијама у свих 46 човекових хромозома. SRY протеин тиме омогућава развој ткива и органа који одређују мушкараца. У чему је онда улога Y хромозома? Па Y хромозом у себи садржи ген који активира стварање SRY протеина. Он је дакле својеврстан окидач којим се покреће механизам стварања мушкарца, а сва остала потребна "рецептура" се садржи у осталим генима, које наслеђујемо по разним наследним линијама.
Ово је наравно лаичко и упрошћено објашњење за нас, широке народне масе, али у основи тако стоје ствари.

Због свега овога довођење физичког изгледа у везу са Y хромозомом нема никаквог смисла.

Srkaaa:
Поздрав! Има ли хаплогрупа одређен утицај на телесне и особене црте човека? Например, као што је за И2а карактеристичан динарски тип?

Још једно питање; да ли се одређене хаплогрупе могу довести у везу са расама? Например, Е (црначка), Н (жута)...

И да ли су људи који носе хаплогрупу Е у Европи пореклом ближи Африканцима него Европљанима?

Панић:
Хаплогрупу одређује један предак од хиљада других, тако да не.

Grg:

--- Цитат: Srkaaa  Август 29, 2020, 08:21:24 поподне ---Поздрав! Има ли хаплогрупа одређен утицај на телесне и особене црте човека? Например, као што је за И2а карактеристичан динарски тип?

Још једно питање; да ли се одређене хаплогрупе могу довести у везу са расама? Например, Е (црначка), Н (жута)...

И да ли су људи који носе хаплогрупу Е у Европи пореклом ближи Африканцима него Европљанима?

--- Крај цитата ---
Види ево живим у Немачкој . Укупна генетика да . Погледај само Швеђане , Норвежане и Источне Немце (I1,I2,R1a) , а онда са друге стране западни Немци и Холанђани (R1b , али има и солидно ev-13 i j2 ) , грађа је нешто друго , али црте у лицу свакако . Западни Немци и Холанђани имају доста змијоликије и дивљије фаце од осталих Германа , на пример Скандинавци и Источни Немци су много блажег изгледа . Данци су ту неки гранични прелаз . Типа као да поредиш изглед Босанаца и Санџаклија .

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију