Траг - корисне књиге, сајтови > Фотографије

Бесплатан програм за дигиталну рестаурацију фотографија

(1/1)

Marko K.:
Поздрав! Скоро сам налетео на један програм за дигиталну рестаурацију фотографија, па бих хтео то да поделим и са члановима форума. Наиме, када сам почео са прављењем родослова, успут сам паралелно почео и да дигитализујем старе породичне фотографије како би их сачувао од заборава и пропадања... И увек ми је било криво што су неке фотографије које датирају од времена пре 2. св. рата доста оштећене и што се нека лица више не виде. И недавно сам почео мало да истражујем на интернету да видим шта се може урадити по том питању. Наравно постоје појединци и фирме које се баве рестаурацијом фотографијом, али оно што је мени запало за око јесте алат који се зове "GFPGAN" који је бесплатан и доступан на интернету, тачније на "GitHub" сајту. Нажалост, програм није баш једноставан за инсталацију и коришћење, али постоје видео туторијали на интернету који се могу погледати.

Ево пар примера слика да видите како то изгледа, с леве стране су слике које сам проследио програму, а с десне стране резултат рестаурације:

Као што се може видети различити су резултати, неке слике уради изненађујуће добро, а неке слабије. Програм функционише тако што му буквално дате слику и он је преради и да вам рестауирану верзију.
Све у свему интересантан програм, мене је позитивно изненадио. Мане програма су те што углавном за океј резултате морате проследити или велике фотографије или фотографије на којима лице заузима највећи део простора. На фотографијама где има више људи - резултати и нису баш најбољи, а нажалост ја имам највише таквих фотографија.

Ето, ако вам је ово интересантно и имате неке фотографије које бисте желели да рестауирате, пробајте. :)

Драган Обреновић:
Хвала за препоруку, заиста резултати изгледају спектакуларно.

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију