Порекло становништва > Дијаспора

Срби у Скадру и околини, 2. део

<< < (5/5)

НиколаВук:

--- Цитат: ДушанВучко  Јул 27, 2019, 02:35:29 поподне ---To се чини ми се "Квадратури круга" помињало, па ми је одатле остало и на РТСу ("како живе Срби у Албанији" ) , један професор српског језика у Враки је то поменуо у овом краћем прилогу, али званичан податак нисам нашао о томе:
"Ni škole nema, pa profesor Svetozar časove srpskog jezika održava samo vikendom.

"Ovde se Srbi izjašnjavaju kao Srbi pravoslavni, Srbi katolici ili Srbi muhamedanci na čemu im ja čestitam", napominje Svetazor Ćiraković, dodajući da vidi da još uvek ima straha."
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/region/2850428/kako-zive-srbi-u-albaniji.html

--- Крај цитата ---

У тој емисији сам видео људе православце и муслимане који су се изјашњавали као Срби, али католике не. У Фијеру (централна-јужна Албанија) постоји читава заједница муслимана који се декларишу као Срби, а који су већином пореклом из онога што се данас назива Санџак или Стара Рашка, доспели су ту након 1912. као избеглице, са надом да ће се преселити у Турску, али се на крају нису иселили. Претпостављам да је њихов јак српски идентитет последица окружености Албанцима, па је то био начин одбране од асимилације. Такође сам у једној емисији о албанским невестама наишао на податак да су неке од тих католкиња које су се удале за наше домаћине даљим пореклом православке и Српкиње, али је питање да ли је то новинарска уобразиља или су те девојке заиста имале то предање. У сваком случају, мислим да не постоје католици у северној Албанији који имају јасан српски идентитет.

Nebo:
"Земљотрес који је продрмао Албанију срушио је до темеља кућу Гезима Ђоке, ова српска породица недавно је прославила Свету Петку а живела је на обали Драча већ деценијама..."

https://sr-rs.facebook.com/permalink.php?story_fbid=124177975697706&id=106406734141497

Драган Обреновић:
Google News Feed ми је јутрос препоручио снимак емисије "Квадратура Круга: Како су Срби постали Албанци", из 2018. године, па ево да га поделим овде, јер је везан за ову тему.

https://www.youtube.com/v/ANx0j1jJ1Ik

Malesevic:
Ситуација је тамо помало чудна. С једне стране представници Срба се жале на малу помоћ када се понекад јаве у медијима, с друге стране врло је тешко ступити у контакт са њима. Изгледа да је вишедеценијска изолација, асимилација и велики притисци и насиље албанског режима оставила озбиљне трагове на њих и изазива велико неповерње према људима са стране.

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију