Порекло становништва > Дијаспора

Срби у Скадру и околини, 2. део

<< < (3/5) > >>

magriva620:

--- Цитат: Vidak  Септембар 13, 2016, 10:26:05 поподне ---http://www.montenet.org/2002/bozo2.html

Interesantna analiza mlerackog popisa oblasti Skadra  iz 1417.godine.

--- Крај цитата ---

У овом попису сам нашао најранији спомен презимена у селима Подгора и Кулпеник које се касније вековима помера до Лике и Босне.

Amicus:
Нешто читам, па наиђох на место Каваја у Албанији, што ме подсети на презиме чувеног атентатора на Тита, Николу Кавају. Потом на Википедији видех да је Никола Каваја родом из Пећи. Да ли његово презиме има можда неке везе са градом Кавајом смештеним у средишту приобалске Албаније?

Селаковић:

--- Цитат: Amicus  Јануар 13, 2017, 02:05:47 поподне ---Нешто читам, па наиђох на место Каваја у Албанији, што ме подсети на презиме чувеног атентатора на Тита, Николу Кавају. Потом на Википедији видех да је Никола Каваја родом из Пећи. Да ли његово презиме има можда неке везе са градом Кавајом смештеним у средишту приобалске Албаније?

--- Крај цитата ---

Видим исто на википедији да су Каваје од Радишића из Добрског Села код Цетиња. Наводно је један Радишић бежао чак до Каваје због крви, па се вратио у родно село и од њега настаде братство Каваје.

Amicus:

--- Цитат: Селаковић  Јануар 13, 2017, 02:22:45 поподне ---Видим исто на википедији да су Каваје од Радишића из Добрског Села код Цетиња. Наводно је један Радишић бежао чак до Каваје због крви, па се вратио у родно село и од њега настаде братство Каваје.
--- Крај цитата ---

Да, сад видим и ја, нисам очекивао да је на страници детаљније писано, па само погледах место рођења. То би онда био одговор на питање. Имају везе, али не неким пореклом, већ посетом Каваји. ;D

Nebo:
Добрско Село: Радишићи и Каваје (Никољ-дан) су од претка који се доселио из Љешанске нахије (Градац) у 17. столећу. За своју даљу старину наводе Стару Србију. Због неког убиства, неки Радишићи побегну у Албанију и настане се у граду Каваја. После неког времена се врате, те их прозову Кавајама.

http://www.poreklo.rs/2016/02/16/bratstva-plemena-dobrsko-selo/

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију