Порекло становништва > Дијаспора

Срби у Албанији

(1/2) > >>

Srkaaa:
Малоприје  на РТС чух процјену једног човјека, у емисији посвећеној православнима у Албанији, да на територији Албаније живи 350.000 Срба.

Да ли неко зна мало више и боље на ову тему?

Христифор:
То делује као превисока бројка.  Верујем да стварни број људи који се сматрају Србима не прелази пар хиљада.

НиколаВук:
У тој емисији се водитељ нажалост баш избламирао са избором саговорника, ту поготово мислим на извесног "теолога и историчара" Бешовића који се својски налупетао, и око бројки, и око историјских чињеница (нпр. тврдња да је Скадар "српски град" од 5. века, да су Балшићи били "активни" у 12. веку и не само то, већ да су тад градили и цркве-задужбине и сл.). Вирус незналачке псеудонауке је нажалост дубоко загазио и у "Квадратуру круга".

Gorance:

--- Цитат: Srkaaa  Новембар 19, 2022, 07:04:12 поподне ---Малоприје  на РТС чух процјену једног човјека, у емисији посвећеној православнима у Албанији, да на територији Албаније живи 350.000 Срба.

Да ли неко зна мало више и боље на ову тему?

--- Крај цитата ---
Слично је било и за потомке Срба у Турској. С тим да је била прича о милионима ((самосвесних о пореклу). Овај као да је сабрао Македонце, Грке, Влахе и православне Тоске. Занимљиве су пар породица у унутрашњости Албаније (можда Елбасан?) за које литература ништа не каже, а они имају предање да су ту још од Немањића. Егзотика, нешто као галипољски Срби.

Malesevic:
Морам да погледам ту емисију, али то са Турском ако се сећам били су исељеници из Рашке (Санџака) и нешто из Босне, где се водитељ "позвао" на изјаву неког од саговорника да ту има "нас" колико-хоћеш или тако нешто.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију