Порекло становништва > Дијаспора

Срби у Америци

<< < (2/7) > >>

Rimidalv:
Врло је битна и организација Српска Народна Одбрана. http://www.snd-us.com/
Оснивач је био Михајло Пупин. Радили су и на прикупљању добровољаца у Првом светском рату.

симо:
Занимљиво је да Срби у Минесоти и 1925. године праве исте надгробне споменике какве су правили у отаџбини. Ово је споменик Илије Бабића из села Поткалиње, Босанска Крупа на гробљу у Колерејну, Минесота.

dko:
Wolfe, не знам да ли знаш за овог Херцеговца из Калифорније?

http://www.oakparkhillschapel.com/notices/Andrei-Simic

Јуче је био некролог у Политици али нема у интернет издању.
Андреј Симић је предавао антропологију на USC у Лос Анђелесу, где сам га и упознао једном приликом. На вратима канцеларије стајао је постер Шешеља 'Стоп Хашкој Тиранији', мислим да је била 2010. година. А Симић пресрећан што му је дошао неко из Србије...
Диван човек, иначе типичан амерички либерал из 50-тих и раних 60-тих. Одма' ми је рекао да никада не одговара на позиве америчке амбасаде кад је у Београду и да намерно држи Шешеља на вратима. Био је специјалиста за визуелну антропологију, тако да је већину фотки у послератним америчким етнолошким делима из Југославије усликао он...чини ми се и за National Geographic. Отац му је био предратни конзул Југославије у Сан Франциску, а сећам се да ми је рекао и да му је мајка од Јаничића из Грахова. Не знам само за ово презиме, Симић код Херцеговаца...Покушавам да се сетим да ли ми је рекао да му се мајка можда била преудала?

пс

видим да је сахрана била у цркви у Мораги код Сан Франциска. Не знам да ли знаш за ову цркву? Кад си правио онај списак на теми Храмови/Статистика СПЦ изоставио си Морагу, тј. написао си Свете Тројице за Окланд, а требало би Свете Тројице за Морагу а Светог Ђорђа за Окланд.

dko:
Сетих се да ми је Симић помињао Житомислиће...Сад проверим и видим ово сведочанство из његове књиге, стр. 114-115.
1961. године као антрополог посетио је Житомислиће а деда-ујак му је рекао да не иде преко Неретве код Муслимана и Хрвата и показао му је где је сакрио оружје у кули поред куће. То све упркос љубазним и наизглед пријатељским ћаскањем локалних Срба, Хрвата и Муслимана у кафани на железничкој станици.

https://books.google.rs/books?id=EEBkON-ySQUC&pg=PA115&lpg=PA115&dq=andrej+simic+hercegovina&source=bl&ots=JRbrpNgnbh&sig=NTjjAFn4Iuh1AU5_5DEQluQIqfU&hl=en&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

Дробњак:
Документарни филм о најстаријој српској цркви у Сједињеним Државама

https://www.youtube.com/v/MmDpsLqSTqY&feature=share

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију