Порекло становништва > Дијаспора

Српски Хорвати У Русији

<< < (2/9) > >>

Синиша Јерковић:

--- Цитат: Лепеничанин  Јун 23, 2016, 03:40:06 поподне ---Куртић је место надомак Арада. На румунском се пише Curtici.

На румунском се Нађварад пише Oradea. То није Арад, Нађварад се налази знатно северније...

--- Крај цитата ---

Свака част, Лепеничанине.

То је данас изгледа румунско мјесто. Једино назив има словенски облик. Пронађох да је први спомен под именом Куртићи из 1519. године. Претпостављам да је било насељено Србима. Питање је само одакле су Срби дошли у так крај. Скоро је Амикус постављао линк за ону емисију о Србима у Араду.

Лепеничанин:
 :)

Ко зна одакле је назив, немогуће је погодити ни одакле су дошли ти Срби око "Јенопоља". Сигурно је само да њихових потомака данас има највише у Кијеву.

aleksandar I:

--- Цитат: Синиша Јерковић  Јун 23, 2016, 01:55:32 поподне ---Иван Самуилович Хорват.

--- Крај цитата ---

Ово Самуилович ме је мало асоцирало на Самуила, кад оно стварно податак код Љ. Церовића:

"Преци Јована Хорвата у Аустријско царство доселили су се из Македоније.
Тамо су вековима живели у насељу Арвати, у нахији Доња Преспа, источно од
обала Преспанског језера. Овде су имали посед још из времена Немањића."

Синиша Јерковић:

--- Цитат: aleksandar I  Јун 23, 2016, 03:59:07 поподне ---Ово Самуилович ме је мало асоцирало на Самуила, кад оно стварно податак код Љ. Церовића:

"Преци Јована Хорвата у Аустријско царство доселили су се из Македоније.
Тамо су вековима живели у насељу Арвати, у нахији Доња Преспа, источно од
обала Преспанског језера. Овде су имали посед још из времена Немањића."

--- Крај цитата ---

То је занимљив податак, први пут чујем.

Amicus:

--- Цитат: Синиша Јерковић  Јун 23, 2016, 01:55:32 поподне ---Скоро сам наишао на један интересантан видео о тзв. Округлом здању (рус. Круглое здание) у селу Головчино које је сазидао један од вођа српских досељеника у Русију у 18. вијеку генерал Иван Самуилович Хорват. Руси помињу ово здање као неку загонетну грађевину, која је заправо цилиндар у цилиндру, са чудним геометријским поклапањима , а Хорвате као давне припаднике масонства и розенкројцера. У том смислу кометаришу и њихов грб-пеликана који својом крвљу храни птиће, као розенкројцеровску симболику. Пошто су грб добили још у Аустрији, да ли ово значи да су се Хорвати уплели у те воде још прије доласка у Аустрију?

Невезано за ову причу, било би добро када би се написала која ријеч о овом роду и њиховим потомцима у Русији, који су оставили трага у руској историји. Такође, дали се зна нешто о њиховом поријеклу код нас?

Такође бих замолио Амикуса да прокоментарише мало причу око овог њиховог грба.
--- Крај цитата ---

Занимљива тема Синиша.

Не би било лоше за почетак ископати још неки податак о том објекту, чисто да видимо колико и ове подвучене ствари стоје, а било би пожељно навести и извор одакле је преузет тај податак о чудним геометријским поклапањима. Мислим, зграда као таква сигурно је чудна, али људи некад воле у томе да виде и оно чега нема.

А што се тиче грба Хорвата, то је заправо овај грб, на златном пољу пеликан који храни младунце својом крвљу.Иако помало бизарна и мистериозна сцена, реч је ипак о мотиву који срећемо повремено и у хералдици, а представља још један у низу хришћанских симбола, у овом случају Христову жртву на крсту за род људски, где је Христос својом крвљу "нахранио" душе људског рода, у том смислу пеликан је симбол причести. (податак можете проверити и овде, а наћи ћете га и у свакој бољој књизи на тему хералдике, или у речнику било ком симбола).

Што се тиче његове везе са Розенкројцима, у розенкроцеризму оптишу разни езотеријски симболи, у које спада и овај и стога не можемо га сматрати искључиво розенкројцерским. Тако да би нам за везу са Розенкројцерима требао неки додатни доказ.Иначе, ако погледамо у приложеним страницама Општег грбовника племства Руског Царства, видећемо да је овај грб додељен 1689. године заједно са племством Хорватима.

Што се тиче самог порекла Хорвата, на основу презимена у оваквом облику у каквом је сачувано, рекао бих да је даљим пореклом скоро сигурно са простора Хрватске, јер је готово искључиво становништво са тог простора називано Хорватима, тј. Хрватима, и то су биле пре свега географске одреднице (као што је то случај и са Рацима, Бошњацима, Тотима), а не етничке. Ово што наводи Церовић ставио бих под лупу, тј. ваљало би податак проверити, више ми личи на неко довијање због праваца сеоба.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију