Ратници и страдалници > Жртве рата

21. oктобар 1941.

(1/7) > >>

ДушанВучко:
Стрељање у Крагујевцу 21. октобра 1941. године представља један од највећих злочина немачке војске у II светском рату. Иако је те јесени у Србији било више случајева масовне одмазде над недужним становништвом, стрељање у Крагујевцу уздигло се до симбола свих тих страдања: начином извршења, делимично структуром стрељаних, реакцијом у јавности за време рата и односом према овој трагедији после рата, све до данашњих дана.
...
Мајор Паул Кениг, према подацима са којима данас располажемо, у ова три дана извео је на стрељање 2854 мушкарца и жене, од којих је 2794 стрељано, а 62. преживело. Међу стрељанима било је око 300 младића и ђака средњих школа, као и четрдесеторо деце од 12 до 15 година старости, махом Циганчића, малих чистача ципела.
https://www.spomenpark.rs/rs/muzej-21-oktobar/kragujevacka-tragedija-1941
ДушанВучко:
Ликови из "Крваве бајке"

https://www.youtube.com/v/4v00pGXrTWU
Krvava bajka (Ceo film) Prvi deo i drugi deo
https://www.youtube.com/v/G3LBPRSEi8Q
https://www.youtube.com/v/wVe9vhL1Lq4

ДушанВучко:

--- Цитат: ДушанВучко  Октобар 21, 2020, 11:33:12 поподне ---Стрељање у Крагујевцу 21. октобра 1941. године представља један од највећих злочина немачке војске у II светском рату.

--- Крај цитата ---
Правим именом насловљено, не "фашистичке" ни "нацистичке" војске...Крагујевац памти Немце, не "фашисте и нацисте" и тако ће остати! (чак не постоји ни "немачки нацисти", само - Немци)

Ojler:

--- Цитат: ДушанВучко  Октобар 22, 2020, 01:17:48 пре подне ---Правим именом насловљено, не "фашистичке" ни "нацистичке" војске...Крагујевац памти Немце, не "фашисте и нацисте" и тако ће остати! (чак не постоји ни "немачки нацисти", само - Немци)

--- Крај цитата ---

А богами памти Крагујевац и да је Српски добровољачки корпус заједно са Немцима спроводио рацију и одводио ухапшени народ у Топовске шупе.

drajver:

--- Цитат: Ojler  Октобар 22, 2020, 11:59:04 пре подне ---А богами памти Крагујевац и да је Српски добровољачки корпус заједно са Немцима спроводио рацију и одводио ухапшени народ у Топовске шупе.

--- Крај цитата ---

Треба разлучити историјске факте од комунистичке ратне и послијератне пропаганде. Нема доказа да је СДК учествовао у рацији и стрељању крагујевачких цивила. Напротив, Љотић и Недић су заслужни што су ти злочини заустављени.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију