Траг - корисне књиге, сајтови > Документарни филмови

Стари етнографски филмови

(1/3) > >>

Број 1:

--- Цитат: drajver  Април 13, 2020, 10:20:50 поподне ---Занимљив кратки документарни филм у продукцији Босна Филма из 1955. године о српским сточарима са планине Влашић. Ово је једно од најархаичнијих српских подручја у Босни. На снимку се виде жене у старим ношњама, док је код мушкараца очигледно раширена била шајкача. Види се начин свлачења сијена са планине, слично недавно постављаном филму о Дробњацима. Судећи по турским пописима у 16. и 17. вијеку на подручју Влашића је постојала снажна кнежинска самоуправа. То је вјероватно помогло да се очува српски карактер ове области, као и источнохерцеговачки дијалекат у прилично чистој форми.

https://www.youtube.com/v/yf6BWk1HvTI

--- Крај цитата ---
Ово је право благо. Мислим да би овај и остале сличне филмове које проналазимо (или смо раније већ постављали) требало да поставимо у секцију форума Документарни филмови (нпр. подфорум Етнографски филмови). Ово може бити временом сјајна база.

drajver:

--- Цитат: Број 1  Април 13, 2020, 10:42:31 поподне ---Ово је право благо. Мислим да би овај и остале сличне филмове које проналазимо (или смо раније већ постављали) требало да поставимо у секцију форума Документарни филмови (нпр. подфорум Етнографски филмови). Ово може бити временом сјајна база.

--- Крај цитата ---

Овај је са youtube канала Филмског центра Сарајева. Има још доста занимљивих филмова са етнографском тематиком.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLRV4q_BVZPbu6B_Q53GjmZmm9q--LbEY1

Број 1:

--- Цитат: drajver  Април 13, 2020, 10:49:44 поподне ---Овај је са youtube канала Филмског центра Сарајева. Има још доста занимљивих филмова са етнографском тематиком.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLRV4q_BVZPbu6B_Q53GjmZmm9q--LbEY1

--- Крај цитата ---

Ваљало би ово прегледати и дати увек ближи опис (ако се у филму помињу места, личности, обичаји и сл.). Колико видим, има доста филмова `општег наслова` па је потребно одгледати филм да би се видело о чему се ради. Управо отворих филм "Мијачки дрворезбари" из 1959. године (https://www.youtube.com/v/l8OJCs9Zeyo&list=PLRV4q_BVZPbu6B_Q53GjmZmm9q--LbEY1&index=49&t=0s). Као и овај о Планинцима сличне је дужине (12.10 минута) па не одузима много времена. Иначе, ко год је обилазио манастире по западној Македонији (нпр. манастир Св. Јован Биогрски, познат по томе што је у њему сниман филм Бановић Страхиња) сигурно зна за невероватне иконостасе у ораховини које су деценијама радиле ове дрводеље. Извињавам се што мало излазим из теме (Срби у Босни и Херцеговини), али свакако понављам - треба ово све лагано постављати у Документарне филмове. Са што више детаљнијих описа. Значиће нам убудуће. Можемо се и договорити о томе како би требало да изгледа основни опис филма (нека врста мета података).

Atlantische:
Издвојио сам претходних пар порука и направио нову тему под називом Стари етнографски филмови.

За почетак, снимци живота у Јању 60-их година прошлог века.

Први део.

https://www.youtube.com/v/_nQjN7P6skY&t=11s

Други део.

https://www.youtube.com/v/Mpr3kvQES2g

drajver:

--- Цитат: Atlantische  Април 14, 2020, 09:58:11 поподне ---Издвојио сам претходних пар порука и направио нову тему под називом Стари етнографски филмови.

За почетак, снимци живота у Јању 60-их година прошлог века.

Други део.

https://www.youtube.com/v/Mpr3kvQES2g

--- Крај цитата ---

Свака част, Атлантише.

Гледао сам раније овај филм. Посебно је упечатљива молитва на отвореном с почетка другог дијела и рингишпил у позадини. И коментари аутора на све то. Све је јасно. Старо доба умире, ново (какво?) се рађа.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију