Науке и научне дисциплине > Физичка антропологија

Европеидни антрополошки типови

(1/8) > >>

шкрњо:

Ова шема коју недавно направих садржи све типове по Куновом систему, који је уједно и најкомплетнији систем класификације европских антрополошких типова.
За све заинтересоване за антропологију препоручујем "Расе Европе" као одличан сажетак историје Европе у свјетлу антро-археолошких доказа:
http://theapricity.com/snpa/racesofeurope.htm
https://archive.org/details/racesofeurope031695mbp

Данас су прилично распрострањене погрешне класификације са "антро-форума", које се користе типовима који:
1) нису никада дефинисани од стране било којег антрополога;
2) су дефинисани од стране политички-мотивисаних антрополога (већином Њемачка 30-их);
3) су дефинисани али не одударају од осталих, већ дефинисаних типова.

Ти "лажни типови" би били:
-Источни медитеранац
Овај тип се метрички не разликује од грацилног и атланто-медитеранца.
-Западни балтид/курганоид/итд.
Источно балтички тип (назван тако јер има највећу концентрацију на источној обали Балтика, не због постојања неколико таквих типова) представља једну разнородну мјешавину. У основи овог типа је Ладоган тип (редуковани кромањонац сјевероисточне Европе са малим или псеудо-монголоидним упливом), помијешан са халштат нордијцем, кордед нордијцем, и западним кромањонцем.
Овај тип не треба дијелити на више типова (као што је тзв. "западни балтид"), јер није постојан и представља прилично лабаву мјешавину, те различити утицају преовлађују у зависности од особе до особе, што се да видјети на многим примјерима. Кунов коментар на један од њих:
Fig. 5 (3 views). A Finn from Tampere, Tavastehus. This man seems to show more evidence of Nordic influence than the others. As these pictures show, the East Baltic is not a stable or a basic racial type, but a variable blend. (C.S. Coon, “The Races of Europe”, photographic supplement)
-Фаелид ("Dalo-Faelisch"/"Faelisch"/"Dalarna typ")
Тип измишљен од стране Гинтера под политичком мотивацијом, исто као и већина његових фенотипа. Глорификовао је халштат нордијску расу као дио нацистичке идеологије. Међутим, како је вријеме пролазило, открило се да су најзначајнији људи њемачке историје (Кант, Лајбниц, Шопенхауер, итд.) били брахикефали.
Да би "доскочио" овом открићу, формирао је тзв. "Dalo-Faelisch" тип, у који је "утрпао" већину њемачких брахикефала (као и већину не-брахикефалних кромањонаца), прогласивши га "подврстом нордијске расе". Људи које је класификовао овим типом од стране других антрополога би већином били класификовани као Алпиди, Боребији, Брунови, и Источни Балтиди. Примјери овог имагинарног типа: http://i.imgur.com/gMNV4L8.jpg
-Страндид и Горид
Типови кориштени искључиво од стране Бертила Лундмана. Први би требао представљати скандинавског алпида, а други источноевропског. Међутим, ови типови се ни по чему не разликују од класичног алпидског типа.
-Палео-Атлантид ("Tydalrassen")
Још један тип кориштен искључиво у Лундмановон систему. У суштини би требао представљати јаче пигментисаног, нередукованог, долихокефалног кромањонца сјеверозападне Европе, међутим, овај тип је наишао на критике осталих антрополога, што због тога што је оваква пигментисаност очигледно утицај неког другог типа, што због тога што би тип оваквог описа био изузетно риједак у стварности и што се сами сликовни примјери које је Лундман дао оштро косе са његовим описима истог: http://i.imgur.com/MmRoGRs.jpg
Пандан овом типу на истоку је његов тзв. "предсловенски тип" (Pre-Slavic type), који нема потпору у скелетним налазима и у данашњем словенском становништву.

Типове измишљене од стране разних "интернет антрополога" ("Balkan Borreby", "East Nordid", "North Pontid", "Nordomediterranid", итд.) сматрам да није ни потребно детаљније коментарисати.

Jelic:

--- Цитат: шкрњо  Март 29, 2017, 11:33:57 поподне ---Типове измишљене од стране разних "интернет антрополога" ("Balkan Borreby", "East Nordid", "North Pontid", "Nordomediterranid", итд.) сматрам да није ни потребно детаљније коментарисати.

--- Крај цитата ---

Слажем се у потпуности.

Мада је то толико "укорењено" већ на интернету...

Wolf Sagash:
Хајмо антрополози! Овом старцу случајно знам хаплогрупу. Такође знам хаплогрупу ђеда му по мајци, као и хаплогрупу другог му прађеда по оцу. То је већ значајан дио аутосомалне генетике. Море ли каква антрополошка анализа и какво везивање за типове, бар оно одокативно?

online photo storage

Свевлад:

--- Цитат: Wolf Sagash  Април 05, 2017, 12:47:59 пре подне ---Хајмо антрополози! Овом старцу случајно знам хаплогрупу. Такође знам хаплогрупу ђеда му по мајци, као и хаплогрупу другог му прађеда по оцу. То је већ значајан дио аутосомалне генетике. Море ли каква антрополошка анализа и какво везивање за типове, бар оно одокативно?

online photo storage

--- Крај цитата ---
Динарац + Балкан Бореби
Кромањонски уплив је врло изражен код њега (преко Боребија)

Лепеничанин:
не знам да гађам антрополошки, али ако бих погађао хаплогрупу рекао бих даје човек са слике R1a.  :D

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију