Аутор Тема: Исламизација Срба и формирање данашњих Бошњака  (Прочитано 8060 пута)

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Исламизација Срба и формирање данашњих Бошњака
« послато: Октобар 05, 2016, 11:13:16 поподне »
Занима ме ваше мишљење колико је процентуално Срба током турске окупације исламизирано и да ли постоје о томе неки радови и процене о томе.


Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1199
 • I1 P109
Одг: Исламизација Срба и формирање данашњих Бошњака
« Одговор #1 послато: Октобар 06, 2016, 02:56:39 поподне »
Исламизација је процес дугог трајања. Почиње са доласком Турака међу Србе, у позном средњем веку и траје све до почетка 19. века. Највише људи прелази на ислам до краја 17. века, док османска држава још колико-толико напредује. Исламизацији је највише било изложено градско становништво и становништво које је живело у непосредној близини админстративних центара. Карактеристично је да на ислам прво прелазе великаши, да би задржали своје привилегије, а касније и остале категорије становништва. Разлози за прелазак на ислам су различити. Као што сам навео, један од разлога је задржавање привилегија, потом стицање привилегија, онда утицај средине. Врло тешко је одредити проценат исламизованих Срба за читав период османске власти. Надам се да ће се у будућности неко од историчара тиме више позабавити.
Што се тиче формирања данашњих Бошњака и то је процес дугог трајања. Тај процес започиње у Босни доласком Аустро-угарске власти 1878. и завршава се са ратовима '90-их. До 1878. муслимани српског и другог словенског порекла сматрали су себе Турцима. За време Калајевог режима у Босни и Херцеговини постоји идеја о стварању јединствене босанске "нације". Нема Срба, Хрвата ни муслимана/Турака, сви су Босанци. Ово је условило да се Срби још више окрену Србији као матици, а Хрвати Загребу. Босански муслимани почињу да сматрају себе јединим правим Босанцима. Ту крећу да се развијају теорије о богумилском и аутохтоном босанском пореклу, а заправо истина је посве другачија. Стоји да су босански муслимани углавном пореклом исламизовани босански Срби и нешто мало Хрвати, али крајем 17. и почетком 18. века долази до великог померања муслиманског становништва у оквиру Османског царства. Велики број муслимана се са територија које су Аустријанци освојили до 1718. године преселио баш у Босну. Ту има муслимана српског, хрватског, мађарског и анадолског порекла. Такође велики број муслимана који су до устанака живели у Србији сели се у Босну. Тако да та прича да су Бошњаци, искључиво потомци аутохтоног становништва Босне и Херцеговине пада у воду. Многи јесу али не сви. Што се тиче Бошњака са простора Рашке области и Косова и Метохије, они тек немају никакве везе са Босном и богумилима. Већина њих су потомци исламизованих Срба староседелаца те области, потомци исламизованих Климената који су у међувремену изгубили национални идентитет и језик и потомци досељеника из црногорских Брда, који су примили ислам. Ту постоји један мали број који је пореклом заиста из Босне, а то су они који су се 1878. доселили из Босне, углавном у градове, Нови Пазар, Митровицу, Пљевља, Бијело Поље и Беране. Већина њих се већ 1912. запутила у Турску.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Исламизација Срба и формирање данашњих Бошњака
« Одговор #2 послато: Октобар 06, 2016, 03:17:43 поподне »
Ово што си написао је одлична анализа како је настала данашња бошњачка нација. То је данас завршен процес (они осећају различитост у односу на Србе са којима говоре исти језик и са Албанцима са којима већином имају исту религију.


Међутим ако се сабере број Срба и Бошњака на територји ex Yu и онда процентуално поделимо долазимо до односа 78% Срба ка 22% Бошњака. 

Исељевање и једних и других је било изражено (мислим да је ипак више Бошњака исељно трајно са Балкан) тако да је моја процена да je сигурно исламизиран сваки четврти (25%) Србин а можда и свако трећи (33%).

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Исламизација Срба и формирање данашњих Бошњака
« Одговор #3 послато: Октобар 06, 2016, 03:21:27 поподне »
Процес исламизације је свакако најјачи био у 16. вијеку, у периоду зенита Османског царства. Посебно се добро види тај процес на турским пописима. У првим пописима 1468, 1477 има веома мало муслиманског становништва и углавном се ради о дошљацима, били су то махом турски војници из источних области балканског полуострва (Грчке, Бугарске, Македоније), то се види по одредницама мјеста из којих долазе.

Чим се турска власт усталила, на ислам прелазе и бројни власи. Оно што је можда дијелом зауставило ширу исламизацију влаха била је чињеница да је најчешће на ислам прелазио један члан влашког племена, а затим је штитио своје православне сроднике, па они нису имали непосредног повода да прелазе на ислам. Сем тога, влашки статус док је трајао био је довољна заштита сам по себи.

Нема неких јаких доказа у документима о исламизацији старе властеле. зна се за неколико звучнијих имена, али у пописима се не види тај процес за који се иначе тврди да је био масован. Поготово јер је масовнија исламизација наступила неколико деценија након освајања области, кад властела у том смсилу више није ни постојала.

У пописима се види да је један слој био посебно подложан исламизацији,а то су мартолоси. Већина мартолоса муслимана записана у Попису Клишког санджака из 1550. године има хришћанска имена очева.

Послије Бечког Рата 1683. године и повлачења Турака из Угарске, Славоније, Лике, Далмације, Боке Которске, велики број тамошњих муслимана долази на подручје Босне и Херцеговине. Међу тим досељеницима могло је бити исламизованих Хрвата, Мађара, правих Турака, Срба, Пољака, Украјинаца, Словака, Нијемаца, Италијана, Шпанаца, Јевреја. Познато је да је посебно Славонија била густо напучена муслиманским становништвом. Велика већина тих је завршила у сјевероисточној Босни,

Ратови у 19. вијеку, донијели су у Босну и Херцеговину и талас муслиманских избјеглица из Србије и Црне Горе, који су опет могли бити разнородног поријекла.

У Рашкој области муслимани су или албанског (добар дио) или српског поријекла.

На крају, Бошњацима су на овај или онај начин придружени и муслимани српског језика са Косова и Метохије (Горанци и др.)

Као што се види, ријеч је о дуготрајном процесу и етногенези који је укључивао многе народе. Како таква сложена етногенеза чији је основ прије свега била припадност исламу може своје идентитетско упориште тражити у средњовјековној босанској хришћанској држави, тешко је здраворазумски објаснити.

Али захваљујући томе имамо апсурд да су Куч Зукорлић и Климента Угљанин данас велики Бошњаци и да се идентификују са љиљанима из грба Котроманића иако са њима и Босном апсолутно никакве везе немају.

Искрено, нисам пратио да ли има неко до муслиманских историчара који се овим питањем бави на реалан и објективан начин.

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Исламизација Срба и формирање данашњих Бошњака
« Одговор #4 послато: Октобар 06, 2016, 03:40:39 поподне »
Слажем се да је прича о Богумилима и везивање са Котроманићима и љиљанима бајка у коју нико објективан не може да верује.

А шта мислиш о процени 33% прицената. Код нас Албанаца је тај проценат сигурно преко 50% али је наша исламизација каснија.

Ван мреже Radul

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1424
 • J-Y230853 Башино Село, Цетиње > Кривошије
Одг: Исламизација Срба и формирање данашњих Бошњака
« Одговор #5 послато: Октобар 06, 2016, 03:47:44 поподне »
Да додам,

од ових муслимана који су дошли из Мађарске 1718. године,  од њих 200.000 мало их је преживео кугу која је харала Босном. Били су насељени у централној Босни.

На ислам је у почетку прелазило већином становништво које се бавило трговином. 

Честа је заблуда да су сву властелу Турци потаманили. Добар примјер су Ковачевићи из источне Босне који су се после пада Босне вратили у Подриње..

Најбоља књига која обрађује отомански период је,
Дуго кретање између клања и орања од академика Екмечића

https://www.scribd.com/mobile/doc/143063586/Milorad-Ekmečić-Dugo-kretanje-između-klanja-i-oranja
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже aleksandar I

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 889
 • I2-Z16982
Одг: Исламизација Срба и формирање данашњих Бошњака
« Одговор #6 послато: Октобар 06, 2016, 03:57:28 поподне »
Код нас Албанаца је тај проценат сигурно преко 50% али је наша исламизација каснија.

Да то је тачно г. Руговац; на Косову траје и у 19. вијеку. Надам се да ћеми успјети постављање једног исјечка о разликама процеса исламизације у Босни и Албанији.
P.S. Sretan rođendan g. Rugovac!

На мрежи Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9142
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Исламизација Срба и формирање данашњих Бошњака
« Одговор #7 послато: Октобар 06, 2016, 04:06:56 поподне »
А шта мислиш о процени 33% прицената.

Тешко је говорити о процентима, бар овако напамет, јер би за израчунавање нечег таквог био потребан озбиљнији истраживачки и математички подухват, пре свега зато што српско православно и муслимаснко становништво нису имали касније исти демографски развој, већ се свако развијао у оквиру свог првенствено статусног положаја, а у околностима које су их оба својом присутношћу дотицале.

Чак ни природне околности нису остављале исте последице по ове две групација, јер се и њихов начин живота дуго времена значајно разликовао. Мислим да је довољно погледати само прошли век, па уочити велике разлике у негативним билансима популације једних и других, но неки (+/- 10%) приближан проценат би се сигурно могао израчунати.

Наравно, слажем се са Александром, да исламизација у неким крајевима траје и кроз XIX век, мада не више у неком значајнијем обиму.Ван мреже Wolf Sagash

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1337
Одг: Исламизација Срба и формирање данашњих Бошњака
« Одговор #8 послато: Октобар 06, 2016, 04:17:09 поподне »
1585. у Требињу није пописан нити један порески обвезник муслиман. Такође ни један није пописан у Попову Пољу. У Љубињу има нешто корисника баштина, чији очеви најчешће имају хришћанска имена. Дочим у Невесињу имамо велики број муслиманских пореских обвезника.

На мрежи Селаковић

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2222
 • I-Z17855>>>FT173833
Одг: Исламизација Срба и формирање данашњих Бошњака
« Одговор #9 послато: Октобар 06, 2016, 04:38:39 поподне »
Међутим ако се сабере број Срба и Бошњака на територји ex Yu и онда процентуално поделимо долазимо до односа 78% Срба ка 22% Бошњака. 

Исељевање и једних и других је било изражено (мислим да је ипак више Бошњака исељно трајно са Балкан) тако да је моја процена да je сигурно исламизиран сваки четврти (25%) Србин а можда и свако трећи (33%).

Руговац, имај у виду да када узимаш СФРЈ статистику тада говоримо о периоду после два светска рата, у којима су православни Срби доживели колосално демографско сакаћење, за разлику од осталих балканских народа.

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Исламизација Срба и формирање данашњих Бошњака
« Одговор #10 послато: Октобар 06, 2016, 05:08:09 поподне »
Да то је тачно г. Руговац; на Косову траје и у 19. вијеку. Надам се да ћеми успјети постављање једног исјечка о разликама процеса исламизације у Босни и Албанији.
P.S. Sretan rođendan g. Rugovac!

Захваљујем на честитци за рођендан. Да не само на Косову већ и Санџаку. Ја знам за примере исламизације и око 1850.

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Исламизација Срба и формирање данашњих Бошњака
« Одговор #11 послато: Октобар 06, 2016, 05:13:03 поподне »
Руговац, имај у виду да када узимаш СФРЈ статистику тада говоримо о периоду после два светска рата, у којима су православни Срби доживели колосално демографско сакаћење, за разлику од осталих балканских народа.

Слажем се, извињавам се, али мислим да су и страдања Бошњака била велика.
Зна ли се процентуално колики  су били губици народа на Балкану у 2 светском рату ?

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1199
 • I1 P109
Одг: Исламизација Срба и формирање данашњих Бошњака
« Одговор #12 послато: Октобар 06, 2016, 05:21:44 поподне »
Што се тиче исламизације у 19. веку ту је добар пример исламизација Горанаца. Сматра се да су они последњи на нашем етничком простору прешли масовно на ислам. Вероватно је било прелазака међу њима и раније али спорадичних и индивидуалних. Код њих је исламизација текла тако што је прво ислам примао домаћин, отац породице, најчешће су са њим ислам примали синови док су жене остајале у хришћанству. Тиме је доста задржано од старе вере. Код њих се то види по томе што су задржали слављење Ђурђевдана и Божића, с тим што су се ови празници претопили са муслиманским традицијама. Мада што се тиче Ђурђевдана и Божића и обичаја везаних за њих, мало ту има хришћанског. Углавном су то предхришћанске традиције претопљене у хришћанство.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

На мрежи Селаковић

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2222
 • I-Z17855>>>FT173833
Одг: Исламизација Срба и формирање данашњих Бошњака
« Одговор #13 послато: Октобар 06, 2016, 05:42:06 поподне »
Слажем се, извињавам се, али мислим да су и страдања Бошњака била велика.
Зна ли се процентуално колики  су били губици народа на Балкану у 2 светском рату ?

Наравно, сви народи су страдали, али мислим да величина страдања Срба тешко да је упоредива са било чијим страдањем на Балкану (сем јеврејским, али они нису "балкански народ") . Било је великих страдања муслимана апсолутно, неколико страшних догађаја ми пада на памет.

На мрежи Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9142
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Исламизација Срба и формирање данашњих Бошњака
« Одговор #14 послато: Октобар 06, 2016, 05:57:36 поподне »
Слажем се, извињавам се, али мислим да су и страдања Бошњака била велика.
Зна ли се процентуално колики  су били губици народа на Балкану у 2 светском рату ?

То питање Срби као народ никада нису утврдили (јер после 1945. год. Србија као полтички поражена о том је морала да ћути, а то је био и општи став ондашњег руководства, које није хтело додатно да таласа, ионако нестабилну ситуацију међу хрватским и српским комунистима), а остали народи вероватно нису осећали потребу да се то утврди (јер би требало утврдити да је немало Хрвата, Муслимана и осталих било у редовима окупаторских формација), па је распон у подацима понекад ширине и по неколико стотина хиљада људи (како војних губитака, тако и цивилних, а сви некомунисти уопште нису пописивани).

Муслимани у Другом светском рату деловали су углавном у оквиру Независне Државе Хрватске, где су имали повлашћен статус, не рачунајући известан број оних муслимана који су остали лојални Краљевини Југославији, па се прикључили устаничким активностима углавном српских остатака распале Војске Краљевине Југославије, као и муслиманима комунистима којих се у одређеном броју било у тим редовима од почетка рата.

Али онда долази питање процена броја снага, једних, других, трећих, што је све у домену претпоставки, па до процена губитака једних, других, трећих, па онда сагледавања етничких или боље речено верских губитака на целокупном плану, како Срба, тако и Хрвата, и на крају Муслимана, и на крају одређивања броја и процента изгубљеног становништва сваког од ова три народа.

И то је само прича о Другом светском рату, конкретно на простору Босне и Херцеговине (због Муслимана гледасмо само тај простор), а пре тога имамо Први светски рат, али и балканске ратове, где углавном сви имају своје позиције, а где су губици српског народа, као што рече право Селаковић, попримали колосалне размере (највише у самој тадашњој Краљевини Србији, где је то била последица углавном војних активности, док је у осталим крајевима, попут земаља Аустроугарске, то била последица извесних цивилних активности, тј. стављања Срба ван закона и озакоњивања својеврсног лова на Србе... ако ти већ нису били упућени на неке од фронтова у Европи, или конкретно на онај фронт према Србији).

Лично, и мене би занимао макар неки оквирни број страдалих муслимана, у свим околностима у којима су могли страдати, али такве процене не налазим чак ни на сајтовима где се Муслимани као баве својим жртвама. Знамо само да су за овај протекли рат како тако утврђени губици, и да су ту изгубили око 60.000 људи, остали око 40.000 (тј. Срби око 30.000, а Хрвати око 10.000) људи. Такође, нема података ни о њиховом ангажману и жртвама у току Првог светског рата, ако их је уопште у неком већем броју и било? Нађох да је Дедијер извшио процену да је у оквиру Аустроугарске погинуло око 80.000 Југословена. Питање је колико је од тога могло бити Муслимана (поред Хрвата, Срба, Словенаца, нека је и пола, 40.000, то је значајно мање него 260.000 Срба изгинулих само део српских снага, у које не рачунамо Црногорце (13.000) и Србе и Црногорце поморене у логорима Аустроугарске и Немачке, а чији се број процењује на 93.000)Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Исламизација Срба и формирање данашњих Бошњака
« Одговор #15 послато: Октобар 06, 2016, 06:19:30 поподне »
Што се тиче исламизације у 19. веку ту је добар пример исламизација Горанаца. Сматра се да су они последњи на нашем етничком простору прешли масовно на ислам. Вероватно је било прелазака међу њима и раније али спорадичних и индивидуалних. Код њих је исламизација текла тако што је прво ислам примао домаћин, отац породице, најчешће су са њим ислам примали синови док су жене остајале у хришћанству. Тиме је доста задржано од старе вере. Код њих се то види по томе што су задржали слављење Ђурђевдана и Божића, с тим што су се ови празници претопили са муслиманским традицијама. Мада што се тиче Ђурђевдана и Божића и обичаја везаних за њих, мало ту има хришћанског. Углавном су то предхришћанске традиције претопљене у хришћанство.

Исламизација Горанаца и у околини Призрена (овде мислим на Србе а не Албанце) била је раније а не у 19 веку. Они не знају у својој традицији имена предака који су конвертовали, што говори да је то било давније.

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Исламизација Срба и формирање данашњих Бошњака
« Одговор #16 послато: Октобар 06, 2016, 06:25:48 поподне »
То питање Срби као народ никада нису утврдили (јер после 1945. год. Србија као полтички поражена о том је морала да ћути, а то је био и општи став ондашњег руководства, које није хтело додатно да таласа, ионако нестабилну ситуацију међу хрватским и српским комунистима), а остали народи вероватно нису осећали потребу да се то утврди (јер би требало утврдити да је немало Хрвата, Муслимана и осталих било у редовима окупаторских формација), па је распон у подацима понекад ширине и по неколико стотина хиљада људи (како војних губитака, тако и цивилних, а сви некомунисти уопште нису пописивани).

Муслимани у Другом светском рату деловали су углавном у оквиру Независне Државе Хрватске, где су имали повлашћен статус, не рачунајући известан број оних муслимана који су остали лојални Краљевини Југославији, па се прикључили устаничким активностима углавном српских остатака распале Војске Краљевине Југославије, као и муслиманима комунистима којих се у одређеном броју било у тим редовима од почетка рата.

Али онда долази питање процена броја снага, једних, других, трећих, што је све у домену претпоставки, па до процена губитака једних, других, трећих, па онда сагледавања етничких или боље речено верских губитака на целокупном плану, како Срба, тако и Хрвата, и на крају Муслимана, и на крају одређивања броја и процента изгубљеног становништва сваког од ова три народа.

И то је само прича о Другом светском рату, конкретно на простору Босне и Херцеговине (због Муслимана гледасмо само тај простор), а пре тога имамо Први светски рат, али и балканске ратове, где углавном сви имају своје позиције, а где су губици српског народа, као што рече право Селаковић, попримали колосалне размере (највише у самој тадашњој Краљевини Србији, где је то била последица углавном војних активности, док је у осталим крајевима, попут земаља Аустроугарске, то била последица извесних цивилних активности, тј. стављања Срба ван закона и озакоњивања својеврсног лова на Србе... ако ти већ нису били упућени на неке од фронтова у Европи, или конкретно на онај фронт према Србији).

Лично, и мене би занимао макар неки оквирни број страдалих муслимана, у свим околностима у којима су могли страдати, али такве процене не налазим чак ни на сајтовима где се Муслимани као баве својим жртвама. Знамо само да су за овај протекли рат како тако утврђени губици, и да су ту изгубили око 60.000 људи, остали око 40.000 (тј. Срби око 30.000, а Хрвати око 10.000) људи. Такође, нема података ни о њиховом ангажману и жртвама у току Првог светског рата, ако их је уопште у неком већем броју и било? Нађох да је Дедијер извшио процену да је у оквиру Аустроугарске погинуло око 80.000 Југословена. Питање је колико је од тога могло бити Муслимана (поред Хрвата, Срба, Словенаца, нека је и пола, 40.000, то је значајно мање него 260.000 Срба изгинулих само део српских снага, у које не рачунамо Црногорце (13.000) и Србе и Црногорце поморене у логорима Аустроугарске и Немачке, а чији се број процењује на 93.000)

Слажем се са свим наведеним и ја сам одрастао у комунизму који је са једне стране имао добре стране (школовање, развој) а са друге живећи у лажном братсву и јединству где нико није био задовољан произвео оно што се десило деведесетих година.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5081
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Исламизација Срба и формирање данашњих Бошњака
« Одговор #17 послато: Октобар 06, 2016, 06:28:00 поподне »

У пописима се види да је један слој био посебно подложан исламизацији,а то су мартолоси. Већина мартолоса муслимана записана у Попису Клишког санджака из 1550. године има хришћанска имена очева.


Ocим мapтoлoca ja биx издвojиo cпaxиje, кojи cу нa пoчeтку туpcкe влaдaвинe лиcтoм били xpишћaни и пpeтeжнo ocтaци влacтeлe. To ce убpзo мeњa тoкoм влaдaвинe Cулejмaнa Зaкoнoдaвцa, пa ce cпaxиje cпaшaвajу бeкcтвoм "пpeкo peкe" или пpимaњeм иcлaмa и чувaњeм cвиx пpивилeгиja. Jeдaн oд cпaxиja кojи ce oдлучиo нa бeкcтвo биo je и пocлeдњи "дecпoт" Пaвлe Бaкић.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5081
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Исламизација Срба и формирање данашњих Бошњака
« Одговор #18 послато: Октобар 06, 2016, 06:32:20 поподне »
Исламизација Горанаца и у околини Призрена (овде мислим на Србе а не Албанце) била је раније а не у 19 веку. Они не знају у својој традицији имена предака који су конвертовали, што говори да је то било давније.

Ja caм мишљeњa дa Гopaнци пpипaдajу нeкoм влaшкoм eлeмeнту, a и имeнa имajу aлбaнcкa. Нe знajу cвoje пopeклo и зaтo cу пoдлoжни мaнипулaциjaмa ca cвиx cтpaнa. Пpичaли cмo нa нeкoj дpугoj тeми o тoмe.

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Исламизација Срба и формирање данашњих Бошњака
« Одговор #19 послато: Октобар 06, 2016, 06:55:49 поподне »
Ja caм мишљeњa дa Гopaнци пpипaдajу нeкoм влaшкoм eлeмeнту, a и имeнa имajу aлбaнcкa. Нe знajу cвoje пopeклo и зaтo cу пoдлoжни мaнипулaциjaмa ca cвиx cтpaнa. Пpичaли cмo нa нeкoj дpугoj тeми o тoмe.

Немају албанска имена но турско арапска, једино презимена имају албански форму.