Вјера и култура Срба > Културно наслеђе

Која вам је српска национална пјесма најближа срцу?

(1/5) > >>

drajver:
Никад нисам отварао анкету на форуму, па рекох да пробам.

Значи питање је: Која вам је српска национална пјесма најближа срцу?

Питање је намјерно овако срочено, јер је тежиште оцјене на осјећању, а не на рационалном расуђивању која од пјесама је музички квалитетнија. Питање је дакле која од наведених пјесама код вас изазове највећи утисак приликом слушања.

Избор је сведен на четири општепознате пјесме, од којих је једна и национална химна. Свакако има још пјесама које заслужују да се нађу на списку, али некако су се ове четири издвојиле као српски национални класици.

Занимљиво је да ниједну од наведене четире композиције нису компоновали етнички Срби. Марш на Дрину (Станислав Бинички-хрватско-њемачког поријекла), Тамо далеко (Ђорђе Маринковић-влашког поријекла), Боже правде (Даворин Јенко- словеначког поријекла) и Востани Сербије (Варткес Баронијан- јерменског поријекла).

https://www.youtube.com/v/7R8wdJkJ4SA

https://www.youtube.com/v/8vQPaQLF-Aw

https://www.youtube.com/v/W3Q98NuHlg0

https://www.youtube.com/v/Itj5DtTS4j8

Мој глас иде за Марш на Дрину.

Владимир Бојановић:
Све су ми једнако драге а најближа мом срцу је дефинитивно песма Тамо далеко. Кад је слушам и дан-данас осећам исту ону језу као и пре 30 и кусур година када сам је први пут чуо.

Небојша:
Марш на Дрину, без конкуренције (барем на овом списку, али и генерално вероватно). Ратничка, динамична, са највише емоција.

Химна нам је лепа, али су химне-химне, не доживљавам је као песму. А и већина нас овде је расла у неко време пре те химне, па није стигла да се "уреже" као да сам је слушао од рођења нпр. Исто важи и за Востани Сербије, која ми је у том смислу још даља.

Тамо далеко је претужна, меланхолична песма, иако буди емоције због догађаја који описује.

Деус Вулт:
Гласам за ,,Тамо Далеко", прва која се урезала у сјећање још у основној школи.
А да се бира нова химна Србије или свеукупно српског народа, без конкуренције би то била пјесма од Љуба Манасијевића ,,Са Косова Зора Свиће".

Рус:
"Cija bjese livada" i "Onamo namo"

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију