ДНК порекло > Aрхеологија и археогенетика

ЦРКВИШТА

(1/2) > >>

Неродимац:
[/url]  [/img]

Неродимац:
Ово црквиште налази се у селу Матарова, а ово село се налази близу села Мердара у општини Куршумлија, на око 3 километара од административне линије са Косовом и Метохијом. Црквиште је дуго око 8 метара а широко око 4 (мерио парним корацима 😄). Дебљина зида му је око 0,8 метара. Висина очуваних зидова је око 1,5 метара. На улазу у цркву има два камена степеника и лепо обрађен улаз у цркву. Састоји се од припрате 2х2 м2 која је овојена зидом. Унутрашњост цркве је око 3,5х2 м2. Грађена је од тесаног камена који је лепо обрађен. Постоје и лепо обрађени камени који су изгледа служили или за декорацију унутрашњост или како мени личи за завршетак цркве до почетка крова (то сам већ виђао зато дајем ову предпоставке). Причајући са мештанима они кажу да је ова црква посвећена Светој Јели (односно Св. Царици Јелени, мајци цара Константина) у цркви се код олтара налази икона овим светитељима где се пале свеће и оставља новац. У цркви не видим трагове живописа, али не мора да значи да га није било. Не ради се о некој великој цркви али није ни занемарљива јер није рађена тек онако и по каменим плочама и урезима и радом на њему се види да није баш ни обична сеоска црква. Нисам видео никакве записе или натписе у њој али су ми мештани рекли да су нашли плочу на којој пише 1813. година. Ја не бих рекао да је црква из тог периода и личи ми на цркву из средњег века (између 14 и 16 века). У плану мештана је да је ускоро обнове и да су већ саставили одбор за обнову. Проблем је у томе што ово црквиште није археолошко истражено и што бих вероватно они само наставили градњу од места где сада стоји зидови, тако да би била велика штета допустити да се ово овако уради без претходних археолошких истраживања.

Неродимац:
[/url]


[/img]

Јовица Кртинић:
Објављен је чланак о археолошким ископавањима у Дворинама код Аранђеловца, где се претпоставља да је кућа Павла Бакића. Како се наводи, архоеолози су наишли на цркву из 14. века по димензијама већу од Грачанице.


Јовица Кртинић:
Настављена археолошка истраживања у Церници код Гацка:

https://nasahercegovina.info/index.php/2021/07/01/nastavljena-arheoloska-istrazivanja-u-cernici-kod-gacka/?fbclid=IwAR3Qj2EznFyGuyEne2yZ26W77DbKPB55zyk00riEhDZpdo_M6u-KGOsJa2g

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију