ДНК порекло > Aрхеологија и археогенетика

Касно античке засвођене гробнице у источној Херцеговини.

(1/1)

Wolf Sagash:
Овакав облик сахрањивања распрострањен је био током касне антике широм територије некадашњег римског царства. Радом Археолога у Херцеговини протеклих година пронађено их је 8, 4 на територији Требиња и 4 на подручју Љубиња.Ова се налази код Љубиња, нажалост, отворена је али требало би је археолошки истражити. Поред ње је још једна, још увијек блиндирана.

Бакс:
Зна ли се ко је ту сахрањен? Мислим, ко би требало да је ту сахрањен. Неки обичан човек, или ипак неко мало вишег сталежа?

Wolf Sagash:

--- Цитат: Бакс  Јун 02, 2016, 12:06:59 поподне ---Зна ли се ко је ту сахрањен? Мислим, ко би требало да је ту сахрањен. Неки обичан човек, или ипак неко мало вишег сталежа?

--- Крај цитата ---
То би требало да буду породичне гробнице богатијег слоја становништава. У ЦРКВИ У Љубињу пронашли смо више костура, доста керамике али и подну циглу којом је био поплочан пролаз између два лежаја.

Amicus:
Било би занимљиво сазнати нешто више о људима који су ту сахрањени. То би наравно захтевало опште истраживање, али неке претпоставке би се сигурно могле поставити, као на пример чиме су се ти људи могли бавити, колику су породицу имали, да ли се њихова генетика поклапа са генетиком неких данашњих родова?

Такве гробнице код нас видео сам први пут, мислим у неком Трухелкином чланку, и неке веће делују баш импресивно. Нажалост, немало тога што извирује из земље је уједно и опљачкано, било на дивље или по правилима дислокације археолошког блага.

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију