Науке и научне дисциплине > Историја

Занимљиви историјски факти

(1/1)

сɣнце:
Тема о занимљивим и мање познатим фактима пренесених у историјским изворима.

Нпр.  из HISTORIAE ABBATIAE CROYLANDENSIS 626-1091,

Расправа о мржњи двоју германских народа

Многи ангаоски и сасски кнези пружаху одпор новому владару Вилхелму Побједоносцу, но бивши поражени на крају прихватише власт Нормана. Након многих пораза мјестних владара једино је Хереварду из Фландрије успјело сакупити велику војску и одагнати Нормане са своје отчевине (области сјевероисточне Англије)...

Нормани су толико презирали Англосассе, да су их лишавали мјеста, без обзира колико су ови били достојни истих, а туђацима из свакога другога народа давали су их са задовољством. Презирали су и сам језик Англа толико , да су све законе и повеље ангаоских краља писали на галлском језику и дори у школама учише дјетцу не на ангаоском а на галлском језику; и изгнали су из књига и сам изглед ангалскога писма у хартијама и замијенили га галлским. [крај навода]

Amicus:
Белешка Андрије Змајевића о погибији дробњачког владике Дионисија 1689. године.Податак је иначе забележен у Љетопису црковном, кога је Андрија Змајевић сачинио током друге половине 17. века, а који је Обод објавио 1994. године у вишетомној едицији Књижевност Црне Горе од XII до XIX вијека. Ово историјско и теолошко дело сачувано је у два примерка и три верзије (други примерак је двојезичан). Овај податак је из другог примерка, чији се први део чува у Ватиканској библиотеци у Риму, а други у Библиотеци семинарије у Падови.

Иначе, владика Дионисије није непознат из извора, али нисам нашао да је до сада још неко објавио ову занимљиву Змајевићеву белешку (којом и завршава своје обимно дело на више од 900 страна).

Ево кратког осврта на његово име у књизи Црква у Дробњаку, нашег члана Томаша Ћоровића (Београд, 2018, стр. 28).
Дакле, и млетачки провидур је забележио да је владика несрећно настрадао, али не помиње да се овај догађај збио баш на Ускрс.

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију