ДНК порекло > Историја и генетика

Антички Македонци

<< < (2/5) > >>

Небојша:

--- Цитат: НиколаВук  Март 08, 2021, 04:08:59 поподне ---Да ли се за неку подграну од E-V13 нпр. може на основу садашње концентрације и распрострањености дати макар основана претпоставка да би могла у прошлости да буде повезана са кретањима античких Македонаца? Можда би то најпре могло да се уочи на основу претпостављених "генетских оаза" на Блиском и Средњем Истоку, које се поклапају са кретањима Александрове војске и каснијих дијадоха?

--- Крај цитата ---

Било је раније неких радова на ту тему (пре 10 и више година), али су закључке изводили углавном на основу мало маркера, или основних SNP-ова. Можда треба у том правцу истраживати и R1b хаплотипове.

Bane:
Можда има смисла претпоставити да су се потомци античких Македонаца под притиском Словена у значајној мери повукли ка југу. Ако то јесте био случај онда би као индикатор требало узети у обзир данашњу дистрибуцију хаплогрупа у Тесалији, и можда делом и у Епиру. Кад су у питању претпоставке о конкретним гранама проблем је и то што број "дубље" тестираних Грка није баш репрезентативан.
Иначе бих се сложио да је E-V13 вероватно била најзаступљенија хаплогрупа код античких Македонаца.

Не знам ко је радио табелу и карту али делују коректно и можда буду од помоћи.сɣнце:
Оно мало записа македонскога језика упућује на његову сродност с доријским грчким. Ово потврђује и Херодот пишући:

«После изгнања из Хистијеотиде Кадмејцима Доријци се населише около Пинда и називаху се Македни. Одатле ово племе снова пресели у Дриопиду, а одатле пак у Пелопоннес, где се и прозову Доријцима». Херодот, 1.56.

«А то, да су македонски цари потомци Пердикка, — заиста Јелини тврде не само они сами, него сам и ја убеђен у то. Осим тога, и судије Олимпијских битава признали су то. Када Александар пожелише учествовати у надтицању за то дође у Олимпију, Јелини, учестници надтицања зстражише искључити га. Тс надтицања су само за Јелине, а не за варваре, а Александар доказа да је Аргосац и суфије му признаше јрлинство. Херодот, 5.22.

ДушанВучко:
https://sh.wikipedia.org/wiki/Argeadi

Ruta Argeada iz Argosa na Peloponezu prema Makedoniji.

https://en.wikipedia.org/wiki/Argead_dynasty
Овде би значило да имамо династију у Македонији која је са Пелопонеза, али то исто значи да су тамо затекли и неке друге старобалканце. Могуће да је Македонија под Аргаедама била хеленизована старобалканска мешавина, па зато су их Грци и гледали са сумњом да ли су "прави" Грци

ДушанВучко:
Филип II и Александар Македонски би требали бити даљим пореклом са Пелопонеза (око 5 векова пре него што су владали, па би били нека од хаплогрупа које су биле присутне у осмом, деветом веку ПНЕ на Пелопонезу), али је питање да ли је област Македоније била хеленска у осмом, деветом веку ПНЕ, када је завладала династија Аргијада (тј. да ли су они ширили грчки утицај на северу, или је то и тада била хеленска област)

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију