Науке и научне дисциплине > Историја

На данашњи дан

(1/2) > >>

Amicus:
Мислим да немамо ову тему на форуму. :)

На данашњи дан 1912. године српска војска је ушла у Скопље.У време Краљевине Југославије, улица уз леву обалу Вардара носила назив Кеј 13. октобар (односно 26. октобар по новом календару).


http://cuni.georeferencer.com/maps/833d5ef5-8ea5-5e88-9ad8-f72eb5c506d7/

marigold:
"На данашњи дан 1377. године, крунисан је за краља Стефан Твртко Котроманић у манастиру Милешева, над моштима Св. Саве. Титула је гласила: „Краљ Срблнємь и Боснě и Поморих и Западнимь Странамь“.

Крунисање није извршено у Жичи, по старој традицији Немањића, по свој прилици зато, што се она није налазила у Твртковој власти, али је Милешева, са гробом Св. Саве, чији је култ међу Србима био већ знатно развијен, и као задужбина Немањића изабрано намерно да се нагласи то везивање за старо наслеђе.

Од тада, он се, по обичају српских владара, назива Стефан Твртко; на свој двор доводи посебног логофета из Рашке и са њим српске краљевске обичаје; од Дубровчана прима 2.000 перпера светодимитарског дохотка који су они до тада плаћали српским владарима.

О Твртковим борбама са Турцима др Сана пише: “Твртко је разумио праву опасност која је лежала у јуришном напредовању турских хорда. Да би им могао да се супростави са једном одговарајућом великом снагом, он је хтио да по други пут створи великосрпско царство”.


Извор: https://www.in4s.net/na-danasnji-dan-1377-krunisan-kralj-stefan-tvrtko-kotromanic-u-manastiru-mileseva/

Amicus:

--- Цитат: marigold  Октобар 26, 2020, 02:00:16 поподне ---О Твртковим борбама са Турцима др Сана пише: “Твртко је разумио праву опасност која је лежала у јуришном напредовању турских хорда. Да би им могао да се супростави са једном одговарајућом великом снагом, он је хтио да по други пут створи великосрпско царство”.

--- Крај цитата ---

Велико српско или стварно великосрпско? ;D

Radul:

--- Цитат: Amicus  Октобар 26, 2020, 02:25:39 поподне ---Велико српско или стварно великосрпско? ;D

--- Крај цитата ---

Ово је цитат из књиге Александра Сане мађарског историчара и географа.

Amicus:

--- Цитат: Radul  Октобар 26, 2020, 02:46:44 поподне ---Ово је цитат из књиге Александра Сане мађарског историчара и географа.

--- Крај цитата ---

Има ли негде то на интернету? Не могу овако наћи по српској транскрипцији имена.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију