ДНК порекло > Историја и генетика

Филистејци и Балкан

(1/2) > >>

Ерцег:
Поздрав! Дуго пратим овај форум, те сам одлучио да се региструјем и поставим једну тему која ме занима.
1)Ко су библијски Филистејци?
2)Да ли су оставили  траг у генетској структури балканских народа?
3)Како су нестали из историје?

Ojler:

--- Цитат: Ерцег  Фебруар 03, 2019, 05:45:41 поподне ---Поздрав! Дуго пратим овај форум, те сам одлучио да се региструјем и поставим једну тему која ме занима.
1)Ко су библијски Филистејци?
2)Да ли су оставили  траг у генетској структури балканских народа?
3)Како су нестали из историје?

--- Крај цитата ---

Један Јеврејин Израелац ми је тврдио да су Филистејци или Филистинци уствари данашњи Палестинци.

нцп:

--- Цитат: Ерцег  Фебруар 03, 2019, 05:45:41 поподне ---Поздрав! Дуго пратим овај форум, те сам одлучио да се региструјем и поставим једну тему која ме занима.
1)Ко су библијски Филистејци?
2)Да ли су оставили  траг у генетској структури балканских народа?
3)Како су нестали из историје?

--- Крај цитата ---

Поздрав!
Можда има понегде разбацано по темама  :)

Ово би био један од најновијх чланака на питање под бр.1 од 22.09.2018.


Where Did the Philistines Come From?

Biblical Archaeology Society Staff     
 
https://www.biblicalarchaeology.org/daily/biblical-artifacts/artifacts-and-the-bible/where-did-the-philistines-come-from/

The “Philistines” to the North

https://www.biblicalarchaeology.org/daily/ancient-cultures/ancient-israel/the-philistines-to-the-north/

Philistine Cemetery Unearthed at Ashkelon

https://www.biblicalarchaeology.org/daily/ancient-cultures/ancient-israel/first-ever-philistine-cemetery-unearthed-at-ashkelon/


Iron Age Gate and Fortifications Uncovered at Philistine Gath

https://www.biblicalarchaeology.org/daily/biblical-sites-places/biblical-archaeology-
places/iron-age-gate-and-fortifications-uncovered-in-philistine-gath/

Queen of the Philistines: Trude Dothan (1922–2016)

https://www.biblicalarchaeology.org/daily/archaeology-today/archaeologists-biblical-scholars-works/queen-of-the-philistines-trude-dothan/

(овдe иматe и чланкe на  тeму о Филистејцима од 1982-1990)


Philistine and Israelite Religion at Tell es-Safi/Gath


https://www.biblicalarchaeology.org/daily/ancient-cultures/ancient-israel/philistine-and-israelite-religion-at-tell-es-safigath/

НиколаВук:

--- Цитат: Ojler  Фебруар 03, 2019, 05:52:58 поподне ---Један Јеврејин Израелац ми је тврдио да су Филистејци или Филистинци уствари данашњи Палестинци.

--- Крај цитата ---

Да, име Палестине је уствари изведено из њиховог етнонима. Филистејци имају занимљиво порекло, они су вероватно доспели до данашње Палестине током Бронзанодопског краха (Bronze Age collapse), као део чувених "Народа са мора" који су крајем другог миленијума старе ере нападали Египат али и остале државе и градове на Леванту и у Малој Азији. У египатским натписима из тог времена се помиње народ Пелесет, који вероватно представља претке библијских Филистејаца. Археолошки је показано да слојеви прелаза касног бронзаног на рано гвоздено доба у јужном делу Канаана (градови Ашдод, Ашкелон, Екрон, Гат и Газа, који су представљали главна филистејска упоришта током библијских времена) садрже керамику егејског порекла, из микенског културног круга. На основу етнонима Пелесет се хипотетисало да би они могли представљати егејске Пелазге, старинце на хеладском копну и на острвима који су претходили доласку говорника грчког језика, чији језик је био или пре-индоевропски или је припадао ономе што се назива анадолском породицом индоевропских језика; све је то, међутим, у домену спекулације. 2016. је откривена велика филистејска некропола код Ашкелона која би могла да пружи одговор на питање о егејском пореклу Филистејаца с обзиром да ће се радити и ДНК анализе пронађених скелета:

"An international team of researchers is currently conducting DNA research, isotopic analysis, and biological distance studies to determine the origin of the population of the Ashkelon cemetery, as well as their relation to other groups in the area. Since the majority of the burials date to at least two centuries after the initial arrival of the Philistines—which may have involved generations of cultural exchange and intermarriage—direct insights into their original origins may be complicated."

https://news.nationalgeographic.com/2016/07/bible-philistine-israelite-israel-ashkelon-discovery-burial-archaeology-sea-peoples/Пелесетски заробљеници, приказани на зиду храма Рамзеса III у Мединет Хабуу, са карактеристичним "капама".

нцп:
Dr Master said that, despite similar-sounding names, there was no connection between the Philistines and today’s Palestinians. (Emphasis added)

“The words are similar, but not the people,”

he said.

“We know here in Ashkelon that these Philistines were completely destroyed by [Babylonian king] Nebuchadnezzar in December of 604 BC.

“Everything that came after was very different and a very different group of people.”

https://jewsdownunder.com/2016/07/11/never-knew-palestinians-not-philistines/


Ако јe тако као што сe кажe у чланку - ко су онда данашњи  Палeстинци?

Да ли су нeкадашњи Филистeјци потпуно изумрли или су ипак нeгдe и у нeкомe оставили свој гeнeтски траг макар и 1% прe "потпуног уништeња"?

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију