Аутор Тема: Банија  (Прочитано 600 пута)

Ван мреже Malesevic

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 342
Банија
« послато: Фебруар 02, 2022, 02:31:24 поподне »
Протекли викенд сам посетио Банију и Кордун. Написаћу пар утисака из Глине и Петриње.

Банија, која је већ у последњем рату силно пострадала, после земљотреса у децембру 2020. налази се у катастрофалној ситуацији. У најмању руку, могу да кажем да сам истински потрешен и погођен ониме што сам видео на лицу места. Јасно ми је да је земљотрес био разоран и да је доста тога уништио, али ми уопште није јасно зашто обнова порушених кућа тече тако споро и зашто људи и после више од годину дана живе у контејнерима у условима који су недостојни живота човека у 21. веку. Ови људи се не налазе на прагу хуманитарне катастрофе, већ живе хуманитарну катастрофу сваки дан. У српском селу Мајске пољане ни једна кућа није остала читава, а још више забрињава чињеница да се обнова порушених домова практично не дешава.
 
Из фонда солидарности Европске уније за обнову Баније издвојено је 683 милиона евра, али је хрватска влада до сада за обнову на Банији повукла свега 11 милиона евра из овог фонда. Тај фонд јој стоји на располагању још 6 месеци, а сав новац који се не искористи се враћа у касу ЕУ. Као грађанин Аустрије, а самим тим и Европске уније, морам да поставим питање: Шта се са тим новцем до сада урадило? Коме је у интересу да се Баније не обнови, те зашто је до сада мање од 1% издвојене суме искориштено за обнову?
Банијци, без разлике и Срби и Хрвати, тренутно се налазе у правом зачараном кругу између константних расписивања конкурса за обнову и поништавања истих због притужби и процедуралних грешака. Не могу да се отмем утиску да све то није случајно и да се процес обнове минира систематски. Изјаве званичника хрватске владе, где седе и представници српске мањине, о томе како обнова тече и како само што није почела, вређају интелигенцију сваког ко је имао прилику да ових месеци прође кроз Банију, а како ли се тек осећају Банијци, који немају где да оду, не могу ни да замислим. Није довољно заменити на некој кући 100-200 црепова и завести ту кућу као обновљену и хвалити се медијима са 3.000 обновљених кућа. Шта је са кућама које су потпуно порушене и девастиране? Када ће оне бити обновљене? Зашто хрватска влада није изашла за конкретним пројектима обнове целе регије јер се са сумом, коју је ЕУ издвојила, Банији могао удахнути нови живот и нова перспектива.

Чињеница да на Банији живе и наши сународници, а да у хрватској влади као потпредседник седи господин Милошевић и српска странка СДСС, као представници српске мањине, морала је да допринесе да обнова тече брже, одлучније и ефикасније. Ако ова хрватска влада није у стању и нема знање или жељу да обнову спроведе и учини живот Србима и Хрватима на Банији бољим, онда не видим смисао политичког ангажмана СДСС- у влади. Чак шта више, сматрам да СДСС и Милошевић имају моралну обавезу да из ове владе изађу, јер је очигледно да не постоји политичка воља у Хрватској да се Банија обнови и не само да не постоји, већ је видљива и једна јасна опструкција.

Апослутно је неразумљиво и абнормално да локалне и жупанијске власти више пажње посвећују ратним темама, него како да обнове и сачувају и оно мало народа што је остало на Банији. Србима се скоро на сваком кораку ставља до знања да на Банији требају и морају да се осећају као „страни фактор“ и мој је утисак да то не долази толико од локалног хрватског становништва, колико се то политички инструментализује и намеће „одозго.“ У Глини је Спомен-дом на жртве усташких покоља (види: https://sr.wikipedia.org/wiki/Покољи_Срба_у_глинском_срезу) претворен у „Хрватски дом“? Коме је то у интересу и како то служи суживоту и будућности Баније? Зар локални званичници не схватају колико је неморално и ненормално да се на месту таквог злочина одвијају приредбе забавног карактера? 

Безнадежно стање у коме се налазе Банијци ипак узимају са великом дозом ироније и хумора. Без обзира на то што су остали без домова, није им проблем да вас као госта позову у свој контејнер и угосте вас чашом ракије и банијским специјалитетима тј. оним што им стоји на располагању. Изузетно су захвални свима на помоћи која је до сада стигла из Србије, РС и свих крајева света. Кажу да им тренутно не треба ништа јер једноставно и то што стигне немају где да сместе, пошто су контејнери мали,а у истима живе, спавају, једу, итд. Укратко речено, док им се не обнове куће, не могу да прихвате ни помоћ која им је уистину неопходна. Надају се ипак да ће им се куће некада обновити и да ће моћи да наставе да живе колико-толико нормалним животом.

Морам да нагласим велики ангажман СПЦ односно наших свештеника на лицу места, који у својим срединама немају само улогу духовника, него и „момака за све“, па организују и дељење помоћи, развожења исте и покушавају да људе духовно осоколе да не клону духом. Глински храм је тешко оштећен у земљотресу и његову обнову финансираће Руска православна црква. Литургије се тренутно врше у провизорној капели у једној кући у центру Глине.
Општи утисак је више него мучан али не преостаје нам ништа друго него да се молимо Господу да помогне Банији, а и да ми, који смо у могућности, учинимо колико можемо, да олакшамо народу Баније свакодневницу.

Ево и пар слика из Глине и Мајских пољана:

https://ibb.co/B696q3K
https://ibb.co/KxkTn9c
https://ibb.co/x3wzDTG
https://ibb.co/1RNv2cZ
https://ibb.co/JvwpcWH
https://ibb.co/YWZFbHZ
https://ibb.co/7nKTyrt
https://ibb.co/gFpjXpw
https://ibb.co/JjL9NKn
https://ibb.co/LZWVTYw
https://ibb.co/Gn1PgrR
https://ibb.co/wLvyqpC
https://ibb.co/QrNY4Qg
https://ibb.co/QmrjQpS

И из Петриње:

https://ibb.co/mFYgg2q
https://ibb.co/HpS5Jdn
https://ibb.co/qDbgwrh
https://ibb.co/4sxb6MR
https://ibb.co/yVTmQQS
https://ibb.co/bsFfkqm
https://ibb.co/RbrcdYL
https://ibb.co/48Vqg48


Ван мреже Dragan Obrenović

 • Редакција СДНКП
 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 608
 • R1b-U152>FTA42008
Одг: Банија
« Одговор #1 послато: Фебруар 02, 2022, 03:03:43 поподне »
До пре две године сам редовно аутом пролазио кроз Банију на путу за Нови Град. Сваким проласком кроз банијска села стезало ми се срце док гледам оне изрешетане и напуштене српске куће, а не смем ни да помислим како је тамо сад после земљотреса.

Пре неколико дана сам налетео на сатиричну колумну Бориса Дежуловића (екс Ферал Трибјун) баш на тему "проблема" да се ти милиони евра који су дати бесповратно за обнову порушених кућа - потроше наменски. Да није жалосно, било би смешно...

https://rs.n1info.com/kolumne/boris-dezulovic/moralna-ponuda-plenkoviceve-milijarde/

Ван мреже Христифор

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 545
Одг: Банија
« Одговор #2 послато: Фебруар 02, 2022, 03:30:49 поподне »
Како ли је тек било 1995 кад 2022 шачица углавном старијих Срба представља проблем.

Ван мреже Malesevic

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 342
Одг: Банија
« Одговор #3 послато: Фебруар 03, 2022, 02:41:03 поподне »
На подручју Баније живи још око 150 српске деце. За тако велико подручје то је наравно мала бројка, али је ипак нека бројка. На крају крајева, није ми јасно да влада нема никакав интерес да оживи то подручје, ако не због Срба, а оно бар због Хрвата који ту живе и којих је наравно далеко више. Потпуно болесна ситуација.

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3672
Одг: Банија
« Одговор #4 послато: Фебруар 03, 2022, 02:48:38 поподне »
На подручју Баније живи још око 150 српске деце. За тако велико подручје то је наравно мала бројка, али је ипак нека бројка. На крају крајева, није ми јасно да влада нема никакав интерес да оживи то подручје, ако не због Срба, а оно бар због Хрвата који ту живе и којих је наравно далеко више. Потпуно болесна ситуација.

Мене чуди да бар ти сјеверни дијелови Баније нису насељенији. Па чак и Сисак ми дјелује запуштено. Ово чуди и због географског положаја, јер је Петриња на 50-ак километара од центра Загреба. Близу је свих саобраћајних веза.
Ван мреже Malesevic

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 342
Одг: Банија
« Одговор #5 послато: Фебруар 03, 2022, 03:46:47 поподне »
Мене чуди да бар ти сјеверни дијелови Баније нису насељенији. Па чак и Сисак ми дјелује запуштено. Ово чуди и због географског положаја, јер је Петриња на 50-ак километара од центра Загреба. Близу је свих саобраћајних веза.

Хрватску сам последњих година упознао добро. Петриња је на 50км од Загреба, Глина на 64км. Слике сте видели. Када вам неко да 0,7 милијарди евра на располагање за обнову и ви не желите то да искористите, онда тешко је нешто додати.

На једној другој теми сам поставио слике из Жумберка. Тамо је све већ одавно изумрло, а мене је шокирало демографско мртвило и оронулост словеначке Метлике.
Пре 3 године сам био у Бјеловару. Иста слика као и у Сиску. Запуштено, сиво, меланхолично. Барања не много другачија. Балкан нажалост демографски изумире.

Ево још слике манастира Богородице Тројеручице (Доњи Будачки, Кордун).

https://ibb.co/sR4wCYb
https://ibb.co/3k8VgZm
https://ibb.co/41YVx6h
https://ibb.co/7kPNTX2
https://ibb.co/jDKzKWz

Ван мреже Христифор

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 545
Одг: Банија
« Одговор #6 послато: Фебруар 03, 2022, 04:01:13 поподне »
Донекле могу да схватим пусте делове Далмације, Лике и Кордуна, али Банија је ипак ближа Загребу и са добрим условима за живот. Једино објашњење да недомицијелне Хрвате ништа не веже за тај крај и да је генерално одлив становништва из Хрватске веома висок.


Ван мреже Vlax

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 306
Одг: Банија
« Одговор #7 послато: Фебруар 03, 2022, 10:19:38 поподне »
Не знам колико сте испратили резултате пописа становништва, али Сисачко-мославачка жупанија је друга по паду броја становника у односу на попис из 2011, са 172.000 на 140.000 тј. 18 % мање

Ван мреже Malesevic

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 342
Одг: Банија
« Одговор #8 послато: Фебруар 04, 2022, 09:27:21 пре подне »
https://popis2021.hr

Овде могу да се погледају први резултати пописа. 

Ван мреже Malesevic

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 342
Одг: Банија
« Одговор #9 послато: Март 24, 2022, 03:20:51 поподне »
<a href="https://www.youtube.com/v/loSiKkzpgWo" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/loSiKkzpgWo</a>

Kvadratura kruga: Glina još čeka obnovu
« Последња измена: Март 24, 2022, 03:25:38 поподне НиколаВук »