Upravo to i ja mislim, ali koji su to Srbi, koje grane možemo povezati sa Srbima? Raspodelišmo sve grane i podgrane na 7 slovenskih plemena, na Bugare, proto-Bugare, Albance( čak i to), ispadne sa srpske zemlje konstanto naseljavaju neke izbeglice nesrpskog porekla? Kada se čita sa strane zaista deluje tako. Meni to ne deluje kao moguće, pa kakav bi onda asimilacioni potencijal imali ti malobrojni Srbi da sve te silne Slovene i neslovene asimiliju, a mi nemožemo naći dve grane koje bi povezali sa njima? Milsim da je to sve po malo nategnuto, uostalom kako mi možemo znati da se npr Timočani i Srbi nisu smatrali za isto( sa sigurnošću)?Mislim da su kao srpska plemena okarakterisana ona koja su bila unutar teritorije koju su kontrolisali srpski vladari u odrdjenom periodu, ali mi sa sigurnošću ne možemo biti sigurni da nije bilo još po neko slovensko pleme koje je bilo makar blisko Srbima, a da je ostalo van srpske teritorije u nekom periodu. Meni Nemanjićka osvajanja deluju motivisana još nečim osim pukim imperijalizmom, pretpostavljam da su makar morali imati kritičnu masu naroda koji ih podrzava u tim novo osvojenim teritorijama da bi se uopste odlucili na tako nesto?
Не треба заборавити да прву државну организацију на Балкану Словени стварају са Бугарима. Словене и Бугаре је здруживала заједничка борба против Византије, зато Словени нису реаговали што је врховна власт допала Бугарима и што су ови својом организацијом и именом дали карактер тој новој држави, јер су се међусобно помагали и у борбама и у одбрани, а са друге стране били су спојени и извесном традицијом од раније, преко Авара сродним Бугарима. Када су словенска племена признала бугарску врховну власт, а признала су је јер су ови просто били војнички боље спремнија, организованија целина, Бугари су иако малобројни, неке од њих померили знатно према западу и југу, као неку врсту својих предстража, а познато је и да је простор Рашке био дуго времена оод њиховом контролом, под контролом бугарословена. И ту леже објашњења за наше бројне генетичке повезнице из раног средњег века са Бугарима, Грцима, Албанцима, а неке леже и у пропасти Првог Бугарског царства, успостављањем поновне власти Византије и у гушењима бројних словенских устанака које су га пратиле и додатним миграцијама на запад. Зато није лако дати јасне одговоре на твоја питања, а осим тога у том периоду долази и до продора Угара на Балкан, а знамо да су и они били препуни подјармљених словенских племена, са сличном генетиком и тд.