Порекло становништва > Хрватска - Република Српска Крајина

Јагодићи, Куриџе, Јарићи...

<< < (2/8) > >>

Жељко Јарић:

--- Цитат: Синиша Јерковић  Август 27, 2015, 06:44:14 пре подне ---Најстарија матица Јагодића је по свој прилици у околини Босанског Грахова гдје се они јављају као стар и разгранат род.

--- Крај цитата ---


Да ли ово у ствари значи да су Јагодићи у Далмацију дошли из Босне (те се према томе након буне заправо вратили у стари крај)?

Жељко Јарић:

--- Цитат: Amicus  Август 27, 2015, 12:59:55 пре подне ---Ови Јагодићи су изгледа били племићка породица.
Марко Атлагић у свом делу Српско племство и грбови у Дубровнику, Далмацији, Хрватској и Славонији пише да су пореклом од Ливна.

--- Крај цитата ---


Ливно није далеко од Босанског Грахова тако да ово вероватно има смисла.

Жељко Јарић:

--- Цитат: Amicus  Август 27, 2015, 12:59:55 пре подне ---Атлагић даље наводи да је племство први стекао Ђуро Јагодић и његов брат Фрањо од Карла Трећег 4. 3. 1714. године.

--- Крај цитата ---


Ово у ствари значи да су Ђуро и Фрањо Јагодић живели на територији Крајине, дакле били аустријски поданици (дакле војници јер само су се тако добијале племске титуле). У питању је 1714. година што је недуго након буне и покрета ка Лици и Босни. Да ли су ова два Јагодића били припадници исте (избегле) групе Јагодића тј. оног њеног дела који је остао на територији Крајине или је Јагодића можда и пре ту било (а не само у Далмацији)?

Небојша:
Салићи из околине Бос. Грахова (али и сами Јагодићи) кажу да су пореклом "однекуда од Ливна".

Јагодићи помињу место Голиново, "иза Ливна".

(Петар Рађеновић, "Унац")


Занимљиво да у околини Сарајева (Вогошћа) има Јагодића пореклом од Ливна.

(Станоје Ј. Јовановић, "Вогошћа", 1967)


Ево нешто о Јагодићима:

"Посебан значај има племићка повеља из 1897. године, којом је Богумилу Јагодићу потврђено племство велепоседничке породице Јагодић, добијено, односно купљено од аустроугарских владара 1824. године. Јагодићи су у Банат стигли из Ливна, а према предању презиме потиче од имена жене која је имала 11 синова, чији је муж погинуо у борби с Турцима."

Спасоје Јагодић


http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Kada-su-Jagodici-postali-plemici.lt.html

Amicus:

--- Цитат: Жељко Јарић  Август 27, 2015, 10:15:11 пре подне ---Ово у ствари значи да су Ђуро и Фрањо Јагодић живели на територији Крајине, дакле били аустријски поданици (дакле војници јер само су се тако добијале племске титуле). У питању је 1714. година што је недуго након буне и покрета ка Лици и Босни. Да ли су ова два Јагодића били припадници исте (избегле) групе Јагодића тј. оног њеног дела који је остао на територији Крајине или је Јагодића можда и пре ту било (а не само у Далмацији)?
--- Крај цитата ---

Гледано по Атлагићу, јесу, али питање је колико је Атлагић поуздан, а кад су у питању његове констатације, у огромном броју случајева показало се да није.

Како год, ево и грба из дипломе коју су добили Ђуро и Фрањо Јагодић, с тим да је диплом додељена 14. 3. 1714. године, а не 4. 3., како стоји у књизи. Грб смо добили захваљујући нашем драгом Петру. А да је реч о ратничкој породици, види се по крсташ барјаку у челенци, те исуканој сабљи кривошији у шапама пропетог лава, док зелени венац највероватније представља славну прошлост рода Јагодића.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију