Порекло становништва > Хрватска - Република Српска Крајина

Јагодићи, Куриџе, Јарићи...

<< < (3/8) > >>

Синиша Јерковић:

--- Цитат: Небојша  Август 27, 2015, 10:26:13 пре подне ---Салићи из околине Бос. Грахова (али и сами Јагодићи) кажу да су пореклом "однекуда од Ливна".

Јагодићи помињу место Голиново, "иза Ливна".

(Петар Рађеновић, "Унац")


--- Крај цитата ---

Овдје се свакако ради о мјесту Голињеву, јужно од Ливна. Српско становништво тог мјеста су усташе побиле 1941. године и српска популација у том селу се више није обновила.

Жељко Јарић:
Пробао би данас да уз вашу помоћ истражујем у другом смеру.


Својевремено сам у разговору са Кристијаном Јарићем чуо да на Пивскјој планини постоји село Јарић као и село Јаре у Плавској жупи али да Јарића тамо више нема. Њему је ово испричао деда, иначе роћен у Никшићу а пошто је у овом крају усмено предање врло изражено и најчешће тачно, верујем да ова села заиста постоје али ја нисам успео да их нађем на картама (ово укључује и војне топографске). Било би одлично ако неко може да ми помогне.


Међутим, мала је вероватноћа да су Кристијанови и моји Јарићи сродни и то из два разлога:


- Славе св. Ђорђа (мада су имали и "малу" славу - св. Николу)
- По предању припадају Васојевићима, дакле нису R1a већ Е1b


Oво наравно може да се потврди само тестирањем што ћу вероватно бити вољан да помогнем али након нешто дискусије и истраживања.
Молим за коментаре.

vojinenad:

--- Цитат: Небојша  Август 27, 2015, 10:26:13 пре подне ---Салићи из околине Бос. Грахова (али и сами Јагодићи) кажу да су пореклом "однекуда од Ливна".

Јагодићи помињу место Голиново, "иза Ливна".

(Петар Рађеновић, "Унац")


Занимљиво да у околини Сарајева (Вогошћа) има Јагодића пореклом од Ливна.

(Станоје Ј. Јовановић, "Вогошћа", 1967)


Ево нешто о Јагодићима:

"Посебан значај има племићка повеља из 1897. године, којом је Богумилу Јагодићу потврђено племство велепоседничке породице Јагодић, добијено, односно купљено од аустроугарских владара 1824. године. Јагодићи су у Банат стигли из Ливна, а према предању презиме потиче од имена жене која је имала 11 синова, чији је муж погинуо у борби с Турцима."

Спасоје Јагодић


http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Kada-su-Jagodici-postali-plemici.lt.html

--- Крај цитата ---
http://www.krstarica.com/s/index.php?s=http://www.novosti.rs/&r=http://www.krstarica.com/lat/katalog/Mediji/Novine/

Orthodoxia1453:
Ево неколико грбова Јагодића:

- 24.10.1806. године (Алекса Јагодић/Elek Jagodics)


- 17.9.1824. године (Спасоје Јагодић/Spassoje Jagodics de Kermecsa)


- 11.1.1897. године (Богумил Јагодић/Bogumil Jagodics de Kernyécsa)

Жељко Јарић:
Хвала Демићу.
Ови Јагодићи све сами племићи а ми Јарићи... сељаци.  :D


Резултати тестираног Јарића из црногорско-херцеговачке гране показују да су (ипак) и они R1a а не од Васојевића (E-V13)као што је предање говорило. Мени се логичним чини објашњење да су живели у окружењу Васојевића и били блиски с њима, отуда прича да су исти род. С друге стране, изненађујуће је то што ови Јарићи уопште нису блиски с мојим Јарићима те да ако је било заједничког претка свих Јарића, који је први носио ово презиме, то је морало бити у далекој прошлости и раздвајање није везано за Велику сеобу Срба, усудио бих се рећи чак можда ни за долазак Турака на Балкан.


Цитираћу Јерковићев коментар резултата црногорских Јарића:Мало необичан хаплотип без блиских подударања, али је интересантно да му је први на списку подударања Маринковић који припада карпатско-далматинском роду и који такође слави Ђурђевдан, а ту је још и Демоња, таскође Ђурђевдан и Шкарица.
 
Ако бих га сврставао, ја бих га сврстао у карпатско-далматински род јер тамо по маркерима највише спада. Најсигурније би му било тестирати познате СНП-ове за ову групу.

--- Цитат ---
--- Крај цитата ---

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију