Општа дискусија > Генерална дискусија о форуму

Демографски суноврат Срба

<< < (49/49)

Platin:

--- Цитат: Gorance  Јануар 30, 2023, 11:46:30 пре подне ---С једне стране размаженост омладине, с друге стране родитеља ( мора тако, велики трошак, цело село да памти, знаш, обичаји). Који црни обичаји. Ватај док још можеш и доведи кући. Знаш, пунолетство!!! Какво црно пунолетство. Нема војске и испраћаја па кафане и музичари да имају посла. Give me a brake! Служих војску у 63-ој падобранској бригади (хтео сам да идем тамо), моји направише испраћај (какви су они желели), после свадбу (велику, какву они нису нису себи)... Омладино, баталите маторце, узимајте се!

--- Крај цитата ---
Не знам како бих окарактерисао мој случај... Од свих тих прослава, које у ово време служе много више за шепурење пред околином него за поштовање обичаја, нисам имао ниједну.
И не осећам да сам непто много пропустио.

Понекад се ипак питам, шта сам то од обичаја пропустио, али онда поново размислим. А шта сам то уопште могао да пропустим? Који су то стари обичаји постојали код нас пре 100 година? Тада се тек постигло да деца похађају основну школу (4 разреда) и то је већини било све. Гимназију (свих 8 разреда или барем пола тога) су много више похађали по градовима (који ни случајно нису обухватали већину становништва као данас). По селима тек деца трговаца, свештеника и слично - који су чинили тек мали део становништва.
За војску не знам који су били обичаји... Пошто је и стална војска уведена тек пре 140 година - није то тако дугачак период. Иначе се у војску звало само када избије рат па се може претпоставити развитак обичаја око жеље да се младић врати кући.

Мој случај... Завршио средњу школу 1999. године. Очигледно, без прославе.
2002. био у војсци - после пропалог првог студирања. Нисам уопште имао жељу да правим било шта.
Док сам коначно дипломирао после другог студирања, све то се развукло много дуже него што је требало... Опет нисам имао жељу да било шта славим.

Што се славља тиче, рођендан је обавезан. Та прослава ће увек бити. Није ни то не знам какав спектакл, али ће за мене увек бити посебан дан.

Malesevic:
https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=501688


--- Цитат ---У Црној Гори је, према подацима за 11 мјесеци прошле године, бијела куга присутна у чак 17 општина, а најгора ситуација је у Пљевљима гдје је за 268 већи број умрлих него рођених, подаци су Управе за статистику /Монстат/.
--- Крај цитата ---

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију