Порекло становништва > Србија

Милутиновићи у колубарском селу Санковићу

(1/1)

Тимар:
Војвода и кнез Јовица Милутиновић   родио се у колубарском селу Санковићу. око 1773. године. Нема много сачуваних докумената о његовом рођењу и одрастању, али зато његово племенито порекло преставља "јединствен примјер истроријског памћења код Срба". О томе сведочи камени споменик - белег у његовом родном завичајном Санковићу, који је Милутиновић подигао у спомен на своје претке, 21. априла 1832. године.
"Захваљујући Јовичиној далековидности и очуваности белега сазнали смо имена предка заслужног и утицајносг учесника у бунама и и збивањима српске револуције од 1804. до 1835. године. После овога сазнања кнез Јовица Милутиновић спада у групу ретких личности, а можда је и једини чији предедови су познати тако дубоко у прошлости. На основу овога пописа дознајемо да је осам српски нараштаја проживело у турском ропству. Дакле, најстарији Радул рођен је пред пропаст српске средњовековне државе, а његов потомак у осмом колену кнез Јовица борио се за повраћај изгубљене слободе. Према овом извору, породица Јовице Милутиновића припадала је ситном племству које је задржало поседе све до краја16. века. То су биле хришћанске спахије које се губе почетком 17. столећа" (Гласник Међуопштинског историјског архива Ваљево, бр. 25, 1990. године).
Јовица Милутиновић сматрао је да води порекло од извесног Илије спахије, коме су ваљевски бегови Јахјићи отели спахилук. Јовица је имао још седморицу браће ... Сламањем Првог српског устанка, Јовица је пребегао у Срем. Чим су одјекнуле прве пушке Милошевог устанка 1815. године... вратио се у Србију.
Угледни устаник Јовица Милутиновић имао је тројицу синова, Марка, Симу и Јована.  Због умешаности у Катанску буну 1842. године, овај народни старешина се морао склонити из своје отаџбине... Последње године живота провео је у политичком избеглиштву у Руми, гдје је умро 2. августа 1846. године.

"Историја", бр.56, септембар 2014, стр26-27, аутор Марија Делић

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију