Порекло становништва > Србија

Црногорци у Војводини (Врбас, Кула, Ловћенац...)

(1/8) > >>

Srkaaa:
Од 1945. па све до 1948. почиње масовна колонизација опустеле средње Бачке након егзодуса Немаца из тих крајева. Власти тадашње ДФЈ у Врбас, Кулу, Црвенку, Сивац, Ловћенац, Крушчић, Фекетић, Змајево, Савино Село и Равно Село насељавају хиљаде и хиљаде придошлица, највише из Старе Херцеговине.

Насеља су колонизивана по срезовима и по племенима, те је Врбас насељен људима из никшићког среза, највише Бањанима, Бачко Добро Поље Пивљанима и Дробњацима, Савино Село Васојевићима (Беране и Андријевица).

Занимљив је и говор међу становништвом овог насеља који је екавски са доста ијекавизама погово ијекавског јотовања (Ђед, Ђе, Сјекира) и осетним, мада доста ублаженим, Црногорско-херцеговачким нагласком.

Један занимљив видео:
https://youtube.com/v/R0G4yVGW9So

Изненађујуће је то, да и након скоро 80 година од пресељења, дух Црне Горе 'његују' и млади, неки који су чак и трећа генерација рођена у Врбасу.

Srkaaa:
Врбас је познат и као град гусала, а у центру града врбашани се диче великим кипом гуслара у чијој се позадини налази и новоизграђени православни храм.

Црногорци у Врбасу су се већином на пописима изјашњавали као Црногорци, а од 2011., већи број потомака колониста изјашњава се као Срби, а, колико ми се чини, у Бачком Пољу, Савином Селу, Ловћенцу и Крушчићу, национално опредељени Црногорци идаље су релативна већина становништва.

Srkaaa:
Такође, ође имамо и један занимљив лингвистички феномен поготово изражен у Кули, ђе потомци колониста имају нагласак који звучи на Црну Гору, док остали причају 'мештански', попут Сомбораца и Новосађана, иако сви одрастају заједно и живе у истом, релативно мањем месту.

Христифор:
Служио сам војску са Црногорцем из Ловћенца. Брате мили тешки су ко туч, само би да гуслају и наводе колико им је прађед посекао Турака. ;D Иначе дотични је причао  миксом  ијекавице и мало мање екавице, доста мекше од предака по сопственом признању.

Starovlah:

--- Цитат: Христифор  Новембар 26, 2022, 10:30:34 поподне ---Служио сам војску са Црногорцем из Ловћенца. Брате мили тешки су ко туч, само би да гуслају и наводе колико им је прађед посекао Турака.

--- Крај цитата ---
Е да смо их толико пошјекли не би их ни у Истамбул било ;D Али Црногорац је "тек у Јапану" црногорац.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију