ДНК порекло > Aрхеологија и археогенетика

Генетички профил Старчевачке културе

<< < (2/4) > >>

Окир СРБ:

--- Цитат: Синиша Јерковић  Септембар 05, 2014, 10:30:04 пре подне ---Вјерујем да је било тако. И то вјероватно са подручја источне Анадолије и Кавказа, гдје и Р1б присутна у већој мјери.

--- Крај цитата ---
Да ли је тај продор ишао преко Босфора и даље копном преко Балкана (с обзиром на близину Анадолије), или је у питању морски пут (чини ми се да је неко помињао продор морем до Иберијског полуострва)?
Гдје се може више прочитати о овоме, постоји ли нека стручна литература на енглеском или нашем језику?

Небојша:

--- Цитат: Синиша Јерковић  Септембар 05, 2014, 10:15:43 пре подне ---Још једна ствар.

Евидентно је из свих досадашњих студија да је становништво Г2а било некад далеко присутније у Европи него данас. Изгледа да је то становништво највише настрадало у индоевропској инвазији Европе, што од Арбина, што од Аријеваца. Није можда чудно што се Г2а данас у Европи јавља у највећим процентима око Алпа, на Сардинији, Ибици, мјестима која су на неки начин изолована.Не треба заборавити ни да је Отзи који је исто био Г2а убијен у Алпима. Археологија такође показује изразито насилну инвазију новог становништва индоевропског типа. У том таласу су вјероватно страдали и многи припадници хаплогрупе F.

Марија Гимбутас све становништво Европе прије индоевропске инвазије назива "Старом Европом"

--- Крај цитата ---

Ако је ова мапа G2a групе тачна, све се лепо поклапа. Видимо и повећану концентрацију ове хаплогрупе у Тесалији.

Небојша:

--- Цитат: Синиша Јерковић  Септембар 05, 2014, 10:01:27 пре подне ---Из свих досадашњих неолитских студија у европи недостаје и хаплогрупа Ј било које врсте. Све ово указује да је хаплогрупа Ј у Европу вјероватно дошла индоевропском инвазијом, највјероватније заједно са R1b.
--- Крај цитата ---

Нема је у Европи, али је J2 неолитска у Анадолији колико се сећам? Cве иде у прилог овој теорији.

Помињали смо већ сличан географски распоред R1b и J2 у Грчкој и Албанији.

На истоку су такође биле једна уз другу:

It has been hypothetised that R1b people (perhaps alongside neighbouring J2 tribes) were the first to domesticate cattle in northern Mesopotamia some 10,500 years ago. R1b tribes descended from mammoth hunters, and when mammoths went extinct, they started hunting other large game such as bisons and aurochs. With the increase of the human population in the Fertile Crescent from the beginning of the Neolithic (starting 12,000 years ago), selective hunting and culling of herds started replacing indiscriminate killing of wild animals.
Синиша Јерковић:

--- Цитат: Петар Демић  Септембар 05, 2014, 10:38:18 пре подне ---Да ли је тај продор ишао преко Босфора и даље копном преко Балкана (с обзиром на близину Анадолије), или је у питању морски пут (чини ми се да је неко помињао продор морем до Иберијског полуострва)?
Гдје се може више прочитати о овоме, постоји ли нека стручна литература на енглеском или нашем језику?

--- Крај цитата ---

Постоји литература , ја сам на њу спорадично наилазио, сад би то требало све прегледати и потражити. По мени је добра база за такве радове Диенекесов блог, он се може и преко тагова претраживати.

У опцији су биле обе опције за Р1б, а можда су заиста и постојала два правца уласка, преко Босфора и морским путем преко Иберије. Археологија за Бел Беакер културу каже да је почетна тачка била у Шпанији и да одатле у Француску, па у Централну Европу и Италију. То је вјероватно путања за западни Р1б. Сасвим је могуће да је источни јерменско-анадолски ишао преко Босфора и Балкана.

Што се хаплогрупе Ј2б тиче, мислим да је Ј2б М205 ишао скупа са западном Р1б преко Иберије, а М241 са источном Р1б преко Босфора.

Небојша:
Шведски антрополог, Бертил Лундман, 1957. године конструише мапу која носи назив: "Ране миграције раса Европе":Овде се можда назире тај миграциони правац R1b.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију