ДНК порекло > Aрхеологија и археогенетика

Генетички профил Старчевачке културе

(1/4) > >>

Синиша Јерковић:
Објављен је нови рад из области археогенетике. Интересантнан је и за наше подручје јер је први пут анализиран ДНК неолита са нашег подручја. Узорци су, поред осталих узимани, са налазишта у Винковцима и Вуковару. Анализиране су двије неолитске културе: Централноевропска ЛБК и Старчевачка. И једна и друга имају сродну генетску профилацију. Од Y-днк хаплогрупа доминира хаплогрупа G2a, а пронађене су још хаплогрупе I i F. Све је ово у складу и са раније објављеним резултатима са неолитских налазишта гдје је G2a хаплогрупа доминирала, а биле су присутне и хаплогрупе I и F. Свеукупна анализа и y днк и мтдна днк показује да је становништво Старчевачке културе и ЛБК културе генетски најближе становницима Кавказа, тако да је ово још један доказ за неолитску миграцију са Блиског истока.

Истраживање је важно и за хаплогрупу I1, која је такође пронађена на налазишту ЛБК културе у Балатону у Мађарској. Ово је засад најстарија нађена I1 stara 7000 г. (око 5000 г. пне)


Ни сам нисам сасвим детаљно прочитао рад. Може се наћи на следећој адреси са добрим табелама и картама у Data Supplements.

http://biorxiv.org/content/early/2014/09/03/008664

Синиша Јерковић:
Кратка анализа Y днк из рада:

Издвојен је  Y днк из више појединаца, али се на крају дошло до 9 специфичних хаплотипова. Овако су распоређени у двије анализиране културе:

Старчево:

F*(M89)-              3
G2a2b (S 126)-     2
G2a (P15)-            1
I2a1(P37.2)-         1

ЛБКТ:

I1 (M253)- 1
G2a2b (S126)- 1

Хаплогрупа F се и данас може наћи широм Европе у мањим фреквенцијама.

Хаплогрупа G2a2b (S126) је данас најзаступљенија у Анадолији,  и обалском дијелу источног Медитерана, нађена је и раније у налазишту ЛБК у Њемачкој. Код нас је присутна кроз подграну М406, тако да би ти појединци ( а има их на пројекту) заиста могли бити директни генетски насљедници Старчевачке културе. Додатак: СНП S126 практично обухвата сву европску г2а, и М406 и P303 i L497, тако да насљедници културе Старчево нису само М406 већ сви наши Г2а хаплотипови.

Хаплогрупа I2a1(P37.2) и досад је налажена заједно са Г2а на неолитским налазиштима, али и на мезолитским. Као претходно палеолитско становништво, ова хаплогрупа је изгледа била широко,а ријетко распрострањена у читавој Европи.

Хаплогрупа I1 (M253) је пронађена доста јужно што може да значи да је било неког помјерања неолитско-мезолитског становништва са југа ка сјеверу.

Горња карта показује стање у Европи око 5000 г. пне. То је период прије доласка Индоевропљана R1a i R1b. Видимо из овог истраживања, а и из претходних истраживања да палеолитско-неолитско становништво живи у симбиози.

Из свих досадашњих неолитских студија у европи недостаје и хаплогрупа Ј било које врсте. Све ово указује да је хаплогрупа Ј у Европу вјероватно дошла индоевропском инвазијом, највјероватније заједно са R1b.

Такође је интересантно да хаплогрупа Е1б није нађена на подручју неолитске централне Европе, али је нађена на неолитском налазишту Пресоване керамике у Каталониј. Та култура је иначе захватала и западни дио Балкана, а налази из каталоније били су блиски данашњим нашим Е1б. Са друге стране, хаплотипови Страчевачке културе не показују генетску сродност са данашњом популацијом Западног Балкана. Све ово указује да су постојале двије струје неолитских досељеника са истока: једна источно- балканска и централноевропска у којој је доминирала хаплогрупа Г2а и друга западно-балканска, западно-медитеранска у којој је доминирала хаплогрупа Е1б. Не бих искључио ни могућност да су преци Е1б морским путем дошли са сјевера Африке.

Све у свему, употпуњује се слика генетске праисторије Европе.

Синиша Јерковић:
Још једна ствар.

Евидентно је из свих досадашњих студија да је становништво Г2а било некад далеко присутније у Европи него данас. Изгледа да је то становништво највише настрадало у индоевропској инвазији Европе, што од Арбина, што од Аријеваца. Није можда чудно што се Г2а данас у Европи јавља у највећим процентима око Алпа, на Сардинији, Ибици, мјестима која су на неки начин изолована.Не треба заборавити ни да је Отзи који је исто био Г2а убијен у Алпима. Археологија такође показује изразито насилну инвазију новог становништва индоевропског типа. У том таласу су вјероватно страдали и многи припадници хаплогрупе F.

Марија Гимбутас све становништво Европе прије индоевропске инвазије назива "Старом Европом"

Окир СРБ:
Ако сам добро разумио, носиоци хаплогрупе J су у Европу дошли вјероватно са носиоцима хаплогрупе R1b?

Синиша Јерковић:

--- Цитат: Петар Демић  Септембар 05, 2014, 10:21:07 пре подне ---Ако сам добро разумио, носиоци хаплогрупе J су у Европу дошли вјероватно са носиоцима хаплогрупе R1b?

--- Крај цитата ---

Вјерујем да је било тако. И то вјероватно са подручја источне Анадолије и Кавказа, гдје и Р1б присутна у већој мјери.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију