Траг - корисне књиге, сајтови > Архиви и архивска грађа

Даљински приступ архивама

(1/1)

Рус:
Поштовани, занима ме могућност да добијем даљински приступ библиотекама/архивима у Србији (заинтересован сам за Крушевац). Живим у другој земљи и не могу да их посетим лично, плус ситуација у позадини Ковида. Дакле, ако сви такође захтевају лично присуство, да ли постоје неки посредници преко којих могу да добијем ове информације?

Platin:
Скоро сви архиви код нас захтевају лично присуство.
Код неких се барем може поручити грађа телефоном/мејлом (за истраживаче које упознају), а често је буквално за све потребно лично присуство.

У том смислу, скоро да је исто да ли се живи у Минхену или у Суботици - ако је потребно да се дође у Крушевац.
Ни радно време архива није сјајно у свим случајевима. Неки не раде ни свих радних дана, понекад врло кратко у току дана, само Архив Србије ради и суботом, мада се може користити само грађа која се од раније поручила.

Изузетак је Архив Београда, где може бесплатно да се региструје и прегледа део грађе који је дигитализован и постављен онлајн.
Похваљујем и Архив Ваљева који неће ништа качити онлајн али је тамо могуће купити снимке матичних књига. Барем један долазак је потребан, али нема седења у архиву.

Шта остали архиви мисле... Стање се полако поправља, а свесни смо да барем неки од архива (можда и већина) немају ни опрему ни људе за обављање дигитализације.
Проблем је и неки општи нејасан став да је њихова дужност да чувају грађу - од нас обичних становника Србије.

Мени лично се највише свиђа став Ваљеваца, али шта је ту је.

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију