Порекло становништва > Порекло познатих

Порекло Стјепана Џимија Станића

(1/3) > >>

Јовица Кртинић:
Ових дана набасах случајно на интервју некад популарног шансоњера (још је жив и певуши у својој 93. години) Стјепана Џимија Станића, у којем је навео да је у даљем сродству са црногорским сликаром Војом Станићем (такође још жив и активан у својој 98. години).
Стјепан Џими Станић је рођен у Дубровнику, а остаје да сазнамо како је и одакле његов отац доспео у овај град (по занимању је био трговац).

Стјепан Џими Станић прославио се антологијским извођењем чувене песме "Јутро ће промијенити све" на фестивалу у Опатији 1968. (после њега ову песму су изводили "Индекси" и Душан Прелевић Преле).
https://www.youtube.com/v/QsapFwcsf9I

Јовица Кртинић:
Станића у Црној Гори има у Стијени (Пипери), Сировцу и Барама (Шавник).
Дакле, могли би бити Пипери или Ускоци.

Јовица Кртинић:
Војо и Стјепан су највероватније од ових Станића из Сировца или Бара у општини Шавник. Они су Ускоци са предањем да су од Куча Дрекаловића. Мада, чудно је што се у књизи Сава Б. Микића "Сировац и Баре, ускочка села у Црној Гори" не помиње Војо Станић ни његов отац Томо...
Војо Станић је у једном интервјуу рекао да је одрастао у Шавнику ("ту први пут од својих дједова слуша о далеком и чудноватом граду Њу Јорку и богатој Америци").

Грк:
Да ли је Стјепан повезао своје поријекло на основу истог презимена Станић? У залеђу Дубровника има Станића, па није немогуће да је од њих. Можда крије поријекло?

Јовица Кртинић:

--- Цитат: Грк  Децембар 12, 2021, 05:57:47 поподне ---Да ли је Стјепан повезао своје поријекло на основу истог презимена Станић? У залеђу Дубровника има Станића, па није немогуће да је од њих. Можда крије поријекло?

--- Крај цитата ---

Ево шта је рекао у овом интервјуу:

Odakle su Stanići?

- Moj tata je iz Dubrovnika. Došel je u Zagreb i tu se upoznal s mamom. Kak su se oni našli to mi ni jasno... To je misterij.

Mario Stanić je sjajan nogometaš, slavni slikar je Vojo Stanić iz Boke kotorske.

- Marija ne poznajem, a slikar Stanić mi je daljnji rođak.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију