Порекло становништва > Порекло познатих

Порекло Милутина Мркоњића

(1/2) > >>

Број 1:
Добио сам више упита у вези порекла Милутина Мркоњића, који је данас преминуо у Београду.

Он је рођен у Београду 23. маја 1942, а у ретким објавама у вези порекла навео је следеће:

- Mi Mrkonjići smo poreklom sa Banije, ali su moji roditelji, otac Petar i majka Marija, koji su bili državni službenici, imali kuću u samom centru Beograda, u ulici Prote Mateje. Stotinak metara od zgrade u kojoj je sada Demokratska stranka. Tu su živeli dok nije počeo rat. E, onda je otac otišao u partizane, a majka se, sa mnom i mojom sestrom Nadom, sklonila u neku kuću u Marinkovoj bari. Tada je to bila debela periferija Beograda. Ja sam se rodio 1942. godine u kući, a sestra Nada je dve godine starija.

Још је навео за оца следеће:
Rodio sam se u Ulici Prote Mateje, u krugu Slavije. Ratno sam dete, a moj otac Petar bio je levičar, sekretar Borisa Kidrića i štošta drugo. Iako radnik po obrazovanju, bio je vešt, inteligentan i usadio mi je želju da se obrazujem. Maturirao sam u četrnaestoj gimnaziji, pešice išao na Građevinski fakultet, koji je završila i moja sestra Nada. Ona je bila najbolji student i malo sam se provlačio na njenu slavu.

Мркоњића на Банији је било у насељу Небојан (Петриња). Такође, Мркоњића је било у општини Војнић (Гаћеша Село) и Маличка (Вргинмост).

Број 1:
Могуће да је и од Мркоња из Бојне (Глина). Нађох једног Мркоњића, који је живео у Београду између два рата, који је навео да је из Бојне.

drajver:

--- Цитат: Број 1  Новембар 27, 2021, 11:09:33 поподне ---Могуће да је и од Мркоња из Бојне (Глина). Нађох једног Мркоњића, који је живео у Београду између два рата, који је навео да је из Бојне.

--- Крај цитата ---

Мркоњићи би могли бити веома стара банијска породица. У писму чехаје костајничког Мухарема капетану литованичком Петру Патачићу из око 1648. године стоји сљедеће:
"од Паве и мои драги гос. чул сам, да ие бил Мрауоуич попигал у берлог Мерконичем; а иедну руку иесмо чули, да сте га уаше гос. улоуили. и с тим да си сдрауо амен."

Очигледно се ради о неким српским бјегунцима.

Небојша:
Што се генетике тиче, својевремено се на 23andMe појављивао резултат неког Мрконића (може бити искривљено Мркоњић) из Хрватске, хаплогрупа E-V13. Колико сам успео да видим, презимена Мрконић и Мркоњић су често испреплетана, тј срећу се масовније у истим крајевима (Кордун, Славонија, околина Дубровника), што наравно не значи обавезно да су сви они истородни.

Број 1:
Још један успутни податак: Милутин Мркоњић је ујак глумице Натaлије Лучанин. У њеној биографији нађох податак да јој је мајка Нада дев. Мркоњић завршила геодезију (на Грађевинском факултету).

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију