Порекло становништва > Хрватска - Република Српска Крајина

Примићур Вукша (син) Милишић(а) и Жегар

<< < (19/19)

Exiled:

--- Цитат: Зрно  Децембар 17, 2022, 01:26:35 поподне ---Не знам да ли смо раније констатовали да постоји мало село Баљци код Дувна са три презимена. Велемири славе Ђурђевдан, а Мишковићи и Цвијетићи Лазареву суботу.  То учвршћује повезаност племена Баљака са Лазаревом суботом.

--- Крај цитата ---
Помињо је Посо Велемире и могућу везу са Јошићима а незнам јесу ли Велемири тестирани. Можда је било измјешаних Војнића и Мириловића, територије им се граниче у шибенском залеђу. Ништа без тестирања.

Посо:

--- Цитат: Посо  Новембар 23, 2022, 07:52:12 поподне ---Постоји један документ гдје се помиње презиме Сопковић, нешто раније и јужније.
Јосип Лучић, Miscellanea saeculi XIV ex archivio Ragusii:


--- Крај цитата ---

Овај "Oliuerius Prauich Sopcouich" је дефинитивно био влах. Ради се о крађи вина која се догодила 1305-1308. године негдје на подручју Босне. У то вријеме Шубићи су држали дијелове Босне и то би могла бити повезница са личко-далматинским Сопковићима. Такође, "Prauich" је могло бити погрешно записано презиме "Piauich" које се јавља код главне гране Сопковића.

Иначе, Есад Куртовић је у претходне четири године објавио чудо извора из ДАД:
https://iis.unsa.ba/dokumenti/

У регистру Diversa Cancellariae III (који је доступан на интернету) видим да има и презиме које подсјећа на Поропат: Boroptouich Iuanus, Boroptouich Radiçius (de Subtus Boraç).

Jovo79:

--- Цитат: Посо  Март 17, 2023, 09:09:29 пре подне ---Овај "Oliuerius Prauich Sopcouich" је дефинитивно био влах. Ради се о крађи вина која се догодила 1305-1308. године негдје на подручју Босне. У то вријеме Шубићи су држали дијелове Босне и то би могла бити повезница са личко-далматинским Сопковићима. Такође, "Prauich" је могло бити погрешно записано презиме "Piauich" које се јавља код главне гране Сопковића.

Иначе, Есад Куртовић је у претходне четири године објавио чудо извора из ДАД:
https://iis.unsa.ba/dokumenti/

У регистру Diversa Cancellariae III (који је доступан на интернету) видим да има и презиме које подсјећа на Поропат: Boroptouich Iuanus, Boroptouich Radiçius (de Subtus Boraç).
--- Крај цитата ---

Milić (Millichius), consocius Radiçi Boroptouich, de Subtus Boraç, 1324, 1325
Vuk (Vochus), socio Radiç Boroptouich, de Subtus Boraç, 1324
Милића и Милшића има доста па је тешко знати, а вероватно нису сви у роду.

Lamenta de foris I-L, 1370-1483 помиње и Parabutich Braichus, fur (1426), 391, такође личи, мада нејасно (недостајућа слова, замена слова као и Boroptouich), на исто презиме или облик Парапатић, мада Subtus Boraç (Рогатица) i Љупсково нису много далеко, вероватно оба везана за дубровачке трговачке путеве са средњом Босном.

"Sela Purtići, Krnići i Parabučje sačuvali su uspomenu na tamošnji istoimeni rod čiji se neslavni predstavnici, Vladislauum i Radossauum Purti, Braichum Chernich, te Braichum Parabutich, spominju kao sudionici jedne pljačke u okolini Ljubskova, u: Динић М. 1978.d. 296."

"У средњем Подрињу налазило се и Љупсково, познато од почетка XV стољећа као караванска станица и сједиште патарена са њиховим „кућама”: „domus christianorum, Ruxin patarino ad Glubschouo, Glubschouo ad patarenos, locus patarenorum in Glubschouo, ad Glubschouo ad patarenorum contratam”. Положај Љупскова може се само приближно одредити. Да је било у близини Сребренице, показује један уговор Влаха из 1413. године, да ће спровести караван ad viagium in Srebernizam и да ће робу однијети ad Glubschouo ad domos Radoychi. По једном другом уговору са Власима, сазнајемо да је оно лежало у области Драгише Дињичића - usque in Glubschouo in contrata Dragisini. Љупсково је и под Османском влаашћу (1501) било мјесто из кога су се у Дубровник извозили олово и глета. Положај Љупскова можемо на посредан начин приближно одредити; у једној тужби против Драгише Дињичића, тужилац се жали i supra Vladislauum Purti, Rodossauum Purti, Braichum Chernich, Braichum Parabutich, omnes ex familia seu curialibus dicti Draghisse, који су га оштетили y Љупскову. Данас у Осату постоје села или засеоци Пуртићи, Крнић и Парабучје. У њиховој близини морало је лежати и Љупсково.36"

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију