Порекло становништва > Хрватска - Република Српска Крајина

Примићур Вукша (син) Милишић(а) и Жегар

<< < (2/19) > >>

Зрно:
Бешевићи су били генерацијама главари током 19. в. Јаков који је 1830-их прешао у унијате и његов отац Лазар је претходно био главар. Али они не славе Лазареву суботу.

Посо:
Гледам сада, неко прије мање од мјесец дана поставио на Крстарици оригиналне млетачке пописе Баљака и Мирловића, 1711. и 1755. године. Има још пописа:
https://forum.krstarica.com/threads/sjeverna-dalmacija.788717/page-13

По овоме, главари би и 1711. године требали бити Бешевићи.

Посо:
За Милића Поплашеновића из Баљака стоји да се одселио у Хабсбуршку монархију.
Налазимо га у попису Лике и Крбаве 1712. године на подручју Грачаца.

Зрно:
Поплашени су од Поплаха на турском дефтеру. Били су врло покретљиви. И Јуран је документовао једног као заробљеног турског поданика или тако нешто.

crni:

--- Цитат: Посо  Октобар 09, 2021, 04:46:03 поподне ---Гледам сада, неко прије мање од мјесец дана поставио на Крстарици оригиналне млетачке пописе Баљака и Мирловића, 1711. и 1755. године. Има још пописа:
https://forum.krstarica.com/threads/sjeverna-dalmacija.788717/page-13

По овоме, главари би и 1711. године требали бити Бешевићи.

--- Крај цитата ---

Крајем 1689. године генерални провидур Алесандро Молин није именовао харамбаше у православним селима Петрова поља, Миочић, Кричке, Баљке и Житнић. Харамбаше је провидур именовао за Биочић и Штиково Јована Граовца, за Мириловић Милинка Шарца и за Градац харамбашу Божу Колара.

Десетак година касније, 1699. године налазимо, међу потписницима изјаве незадовољства харамбаша и народа Петрова поља смјеном фра Анте Илијића, тројицу православних капетана, капетана Митра Граовца (за Биочић и Штиково), капетана Радоњу Вуковића (Миочић и Кричке?) и капетана Јована Бешевића (Баљке и Мириловић?).

Године 1759. међу потписницима представке српскоправославног народа Далмације млетачком сенату налазимо имена Јована Вуковића капетана Петрова поља, Стевана Ђемајића арамбаше Баљака, Дмитра Граовца арамбаше Штикова.

1709. године, међу посједницима земљишних честица у Житнићу забиљежено је име Јован Баљак капитан Баљци.

Сјајно запажање г. Посо, поред млетачких пописа Баљака и Мирловића, 1711. и 1755. године, за подручје Петровог поља форумаш snouden поставио је 1710. године Тепљух и Сиверић, а Штиково 1756. године. Вриједна грађа за проучавање.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију