Порекло становништва > Порекло познатих

Порекло Грега Поповића

(1/3) > >>

Број 1:
Хајде да се мало позабавимо пореклом Грега Поповића, селектора кошаркашке репрезентације САД и прослављеног НБА тренера.


На Википедији стоји да је рођен у Источном Чикагу 28. јануара 1949. године, у браку Србина и Хрватице.

Легендарни српски тренер Душан Ивковић навео је да се Грегов отац звао Радован те да је узео име Рејмонд. Уколико је овај податак тачан, ево шта пронађох у вези Рејмонда Поповића.

У доступним подацима (из 1945. године) може се наћи да је извесни Рејмонд Крис Поповић рођен 28. марта 1918. у Источном Чикагу. У овом документу још се наводи да има брата по имену Ник (Nick - највероватније Никола). Иако на први поглед делује да би име Рејмондовог (Радовановог) оца могло бити Крсто, у доцнијем податку (приликом објаве смрти) стоји да је име његовог оца Ден (Dan - Данило?). Такође, у овој осмртници (Рејмонд је умро 2. августа 1998) наводи се да је име његове мајке било Мери (Mary, а презиме Procko), а да је податке дала његова супруга Дороти. Као њено девојачко презиме наводи се Masulovich (Машуловић?). Уколико је реч о презимену Машуловић онда би највероватније Дороти могла бити пореклом из племена Озринићи, што је у супротности са тврдњом да је Грегова мајка Хрватица.

Овај Рејмонд Поповић би вероватно могао бити Грегов отац (с обзиром на место рођења и размак између њихових година рођења - 31). У години из које потичу подаци (1945) он још није био ожењен. Још један податак у прилог могућности да је ово отац Грега Поповића је што се као средње слово код Грега Поповића појављује латинично C (Christ?), што упућује на додатно име његовог оца Рејмонда. Додуше, ово може бити и Charles јер се и то име помиње као средње код Грега Поповића. Ако је овај Рејмонд којег смо пронашли заиста Грегов отац онда то не би било толико чудно јер је и Рејмонд имао ово додатно име Крис.

У једном од ретких чланака посвећеним његовом пореклу наводи се да је његов отац из Црне Горе.

Нека ово буде довољно за почетак, а позивам и остале истраживаче да се укључе.Број 1:
Под условом да смо на добром трагу у вези Рејмонда (Радована) Поповића, ево података о његовом оцу:

Ден (Данило) Поповић је рођен око 1888. године (у Југославији?!), а поред Рејмонда имао је још пет синова: најстарији, већ поменути, Ник (рођен 1914), Емил (1922), Рикард (1922), Данијел (1929) и Џорџ (1934). Ови подаци су из 1940. године и тада се у домаћинству Поповића не наводи име Данове супруге Мери (у међувремену је преминула).
Иначе, доступан је податак о датуму венчања Дена и Мери - 14. марта 1913. године. Као њено девојачко презиме стоји енг. Pracho.
У документу из 1910. помиње се име Mary Pracho као слушкиње у кући Грасових. Наводи се да има 25 година, да је неудата и да је из Аустрије (највероватније из Пољске - нечитко).

Број 1:
Подаци о Дороти Поповић (дев. Машуловић) - супрузи Рејмонда (Радована?) Поповића.
Рођена је 23. маја 1922. године, а подаци о смрти се разликују (на једном месту стоји 1999, а на другом 2018).
Њен отац се звао Милош (1896?), а поред Дороти имао је још две ћерке - Виолету и Патрицију и сина Роберта. Помиње се да је имао шесторо унучади (не наводе се имена). Такође, налазимо и имена његове браће и сестара - Милутин, Велимир, Никола, Марта и Милица, за које стоји да су "сви у Југославији" (податак од 30. октобра 1973, приликом објаве Милошеве смрти у локалним новинама у Источном Чикагу).
Њена мајка се звала Мери (девојачко Селаковић) 1906-1951. године.

Број 1:
Интересантно је да се нигде не наводе имена деце Дороти и Рејмонда, а на једном породичном стаблу стоји само да су имали двоје деце (сина и ћерку), али су подаци заштићени...
Ипак, један податак је остао незаштићен и, што би се рекло - БИНГО!

У пољу за неименованог сина Дороти и Рејмонда стоји да је име његове супруге Erin (1951-2018).
Управо ово је име супруге Грега Поповића, која је преминула 2018. године, о чему су извештавали медији.

Дакле, овде имамо једно лепо откриће, а и деманти податка да је мајка Грега Поповића Хрватица, већ да највероватније потиче из племена Озринићи.

Сад можемо на миру даље да истражујемо :)

Милош:
На овом сајту се као име Грегове мајке наводи Катарина. Ту се каже да је из Хрватске...

https://www.thefamouspeople.com/profiles/gregg-popovich-12480.php

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију