Порекло становништва > Порекло познатих

Потомци Марка Миљанова

(1/4) > >>

drajver:
Одлучио сам да отворим ову тему, јер ми се чини да би у њој могло бити интересантних детаља, а и како би видјели да ли данас има живих потомака овога српског брдског јунака и писца. Сам наслов је можда незграпан, јер Марко није имао мушке дјеце, али испало је да су ћерке достојне насљеднице свога оца. Волио бих испитати све три линије наслеђа његових кћери. О томе је иначе пуно писано у штампи, а и скорије на интернету, али добро би било сабрати то све на једно мјесто.О самом Марку Миљанову нећу детаљније писати, јер је његова биографија широко позната. Поменуо бих само његово дупло кучко поријекло и по мајци и по оцу. По оцу је био Поповић из Медуна од Куча Дрекаловића Иликовића, а по мајци Милић из Орахова од Старокуча Мрњавчића. Данас знамо да су Кучи Дрекаловићи и Кучи Мрњавчићи исти генетички род (E-BY165837).

Прва жена Марка Миљанова била је Милосава, ћерка пиперског главара попа Риста Пилетића из рода Лутоваца Ћурковића (R-FT49714). Са њом је Марко имао три кћери: Анђелију, Милицу и Јоку.

Милосава је рано умрла и Марко се као удовац поново у старости оженио млађом дјевојком, Стефанијом Даниловић из Никшића, ћерком никшићког трговца Луке Даниловића, поријеклом Херцеговца. Нисам сигуран да ли су ови Даниловићи од зубачких Даниловића (I2-PH908). Са Стефанијом није имао дјеце.

Марко Миљанов са другом женом Стефанијом Даниловић


drajver:

--- Цитат: drajver  Јул 21, 2021, 12:55:23 поподне ---Са Стефанијом није имао дјеце.

--- Крај цитата ---

Са Стефанијом је заправо имао сина Саву рођеног 1882. године, који је међутим као мали умро од дизентерије.

drajver:
Најстарија ћерка Анђелија удала се за Филипа Петровића Његоша, члана црногорске владарске породице. Филип је био рођени брат војводе Шака Перовог Петровић-Његоша, црногорског управитеља Никшића. Не знам у каквој су родбинској вези били Шако и Филип са књазом Николом , али у некрологу Филипу, стиче се утисак да се ради о браћи од стрица или рођацима.

Сама Анђелија се спомиње у тадашњим изворима као "Спартанка" која је заједно са оцем учествовала у борбама са Турцима. Мита Поповић написао је и пјесму Анђелија https://sr.wikisource.org/sr-el/%D0%90%D0%BD%D1%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0У књизи Знаменити Срби XIX века пише сљедеће:
"У ратовима 1876.–1878. многи се јунаци и главари прославише делима витешким, али најсимпатичнија личност међу њима бејаше јуначки војвода Марко, дика и понос јужне војске црногорске, кога праћаше у самом боју лепа кћи Анђелија — новога доба Шпартанка, опевана у толиким песмама пуним пламенога родољубља и искренога одушевљења."

Занимљиво да Холчек који је писао о Марку Миљанову крајем 19. вијека наводи:

"Анђелија се 1882. године разбољела од тешке и дуге болести и у вријеме моје посјете лежала је на самртничкој постељи; да ли је умрла или је ипак оздравила, о томе немам вијести."

Анђелија је свакако поживјела, јер је 1897. године налазимо на некрологу њеном мужу Филипу Петровићу Његошу у Гласу Црногорца:
"Његово Височанство Господар тјешио је сродничкијем саучешћем госпођу Горду и госпођу Анђу, своју тужну стрину и снаху, и одма је позвао на Цетиње г. војводу Шака, брата покојникова, и г. војводу Божа, који су се наодили с фамилијама на љетниковцу у Никшићу."

Занимљиво да у некрологу нема никаквих информација о дјеци Анђе и Филипа. Анђелију се помиње и 1932. године, гдје се каже:
"Друго издање Посланице сердару Јолу Пилетићу објавила је Поповићева кћерка Анђелија Петровић Његош (Подгорица, 1932)"

Ово би значило да је Анђелија дуго поживјела. Нисам успио пронаћи податак да ли је имала дјеце и да ли се поново удавала.

drajver:
Најмање сам података успио пронаћи о потомцима најмлађе Маркове кћерке Јоке. Она се удала за трговца Гвозденовића из Подгорице. Негдје се не наводи име тог трговца,а негдје опет читам да се звао Стеван. Гвозденовићи су били познати подгорички трговци, старије презиме им је Милонић,а презиме Гвозденовић су добили јер су трговали гвожђем. Даље поријекло им је у Љешанској нахији, мада се спомиње и Црмница, па и Велестово. У изворима с краја 19. и почетка 20. вијека најчешће се у изворима помиње трговац Зарија Гвозденовић. За њега се на једном мјесту каже да је био ожењен од Поповића који су блиски двору (Петровићима), па сам мислио да се Маркова ћерка Јока удала за њега. Послије сма видио да се као Јокин супруг помиње Стеван Гвозденовић.

Исти извор наводи и да су Јока и Стеван имали чак седморо дјеце: три кћери и четири сина. Од познатих потомака наводи се познати подгорички правник Данило Гвозденовић (иако не знам о коме се ради).

Монтенегрини су често користили једно писмо Милене Гвозденовић из Америке, упућено у периоду између два рата црногорском суверенисти Николи Петановићу у којем га она (и њен брат) подржавају у борби за црногорску ствар. Милена (под именом Amelia) се наводи у тим изворима као унука Марка Миљанова, а у сваком случају ћерка Јокина.

Милена Амелија Гвозденовић


У неким изворима се наводи и да мајка Данила Киша потиче од Јоке Марка Миљанова, али то није тачно, иако јесте тачно да је она, па самим тим и Данило Киш, у родбинској вези са Марка Миљановим. Мајка Данила Киша је потомак сестре Марка Миљанова. И сам Киш је ову везу помињао у својим списима.

Како год, иако је Јока оставила највише потомака, најмање се података може наћи о њима.

drajver:
Средња ћерка Марка Миљанова, Милица удала се за Јована Лазовића за којег стоји:

"Јован Лазовић, на предлог књаза Николе, учио је богословију у Острогу, Јован је од 1879. био окружни капетан Подгорице, касније члан Великог суда, добар познавалац правних наука, чиме се користио Валтазар Богишић. Био је ожењен ћерком војводе Марка Миљанова и био војводи секретар."

Занимљиво је да је и сам Јован био од Куча Дрекаловића Иликовића, тачније од њиховог братства Вуксановића из Стравча.

Милица и Јован имали су двије кћерке: Јулију и Олгу. Нисам успио пронаћи податке о још некој дјеци овог брачног пара.

Милица за вријеме рата у униформи српске војске


Милица је свакако најпознатија као једна од хероина српске војске у Балканским и Првом свјетском рату. Иако у већ подмаклим годинама, пријавила се као добровољац и прошла све велике битке и походе. Преузимам текст о њој са мреже:

"Прослављени војвода Марко Миљанов није имао мушких потомака, али је ратнички жар и љубав према народу, Отаџбини и слободи пренео на своје кћери. Милица Миљанов пријавила се у добровољце 1914. године и на ратишту остала до краја рата, борећи се широм Балканских ратишта. У тренутку када је приступила војсци већ је била мајка и у животном добу када се и мушкарци ослобађају војне обавезе. Пријавивши се у добровољце Милица Миљанов није морала да мења идентитет и пријављује се као мушко (што је најчешће био случај са српским женама које су се бориле у Великом рату). Под својим именом и са пушком у руци борила се од почетка до краја рата."

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију