Траг - корисне књиге, сајтови > Архиви и архивска грађа

Тема везана за турске дефтере

<< < (2/28) > >>

НиколаВук:

--- Цитат: goca 11  Јануар 12, 2021, 01:41:22 поподне ---Ja mislim da ćemo dobiti  teftere koje smo tražili,  e sad koji su to tefteri mi ne znamo, ali je logično i za  teritoriju Kosova i Metohije, jer je to bila Osmanska država a Srbi su popisani u tim tefterima.

--- Крај цитата ---

Да, али они не гледају по националности, већ по садашњој административној ситуацији. Према томе, они су званично признали Косово тако да га не гледају као део садашње територије Србије. Ако су дали дефтере који се односе само на садашњу територију Србије, према њиховом тумачењу, то не обухвата простор КиМ.

goca 11:

--- Цитат: НиколаВук  Јануар 12, 2021, 01:45:55 поподне ---Да, али они не гледају по националности, већ по садашњој административној ситуацији. Према томе, они су званично признали Косово тако да га не гледају као део садашње територије Србије. Ако су дали дефтере који се односе само на садашњу територију Србије, према њиховом тумачењу, то не обухвата простор КиМ.

--- Крај цитата ---
Ako je tako, onda ste u pravu...ali to je bez ikakvog smisla...ne, ja nisam mislila po nacionalnosti, nego za tu teritoriju u periodu od...do... a tefteri će pokazati da su popisani Srbi....dobro i ostali...Ili se krije i biće nedostupno dok se ne "ustanovi" da tamo nisu Srbi već.... :(

НиколаВук:

--- Цитат: goca 11  Јануар 12, 2021, 01:52:12 поподне ---Ako je tako, onda ste u pravu...ali to je bez ikakvog smisla...ne, ja nisam mislila po nacionalnosti, nego za tu teritoriju u periodu od...do... a tefteri će pokazati da su popisani Srbi....dobro i ostali...Ili se krije i biće nedostupno dok se ne "ustanovi" da tamo nisu Srbi već.... :(

--- Крај цитата ---

Имена свакако не лажу, неће ту бити таквих манипулација, јер је то изворни материјал и свако ко зна османски може да прочита шта заиста пише. Већи је проблем када ће преостали дефтери за тај простор постати доступни, односно да ли ће их и када институције те лажне државе затражити.

goca 11:
Koliko ja znam iz nekih privatnih razgovora sa ljudima koji se bave ovom materijom, velika većina raznih teftera  i dokumenata u Istanbulskom arhivu, je još u takozvanim ""trubama" od ovčijih koža i nikada nisu ni otvarane...Zato je to još zagonetnije...

Platin:

--- Цитат: НиколаВук  Јануар 12, 2021, 01:34:23 поподне ---Јел та територија не подразумева Косово и Метохију, с обзиром да су Турци признали лажну државу Косово?

--- Крај цитата ---
Може да се сазна само ако упитамо архив, тј. да сазнамо ко се у Архиву Србије тиме бави.
То свакако нису ови из читаонице.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију