Траг - корисне књиге, сајтови > Архиви и архивска грађа

Тема везана за турске дефтере

(1/30) > >>

Lazar Stailkovic:
Да ли ће некад Србија,тачније Архив Србије добити на право дефтере који нам дају бољу слику о Старој Србији и Косову.Колико сам чуо они када су одлазили,све су понели са собом.Да ли има неких новина,вести?

Platin:
У сарадњи са Архивом турске наш државни архив ће добити (процес већ тече, можда је чак и завршен) оно што се односи на нашу садашњу територију, у дигиталној форми.
Питање је, ко ће да прочита тих 20 000 или слично докумената, писаних старим турским писмом - арапским.

НиколаВук:

--- Цитат: Platin  Јануар 12, 2021, 01:24:07 поподне ---У сарадњи са Архивом турске наш државни архив ће добити (процес већ тече, можда је чак и завршен) оно што се односи на нашу садашњу територију, у дигиталној форми.
Питање је, ко ће да прочита тих 20 000 или слично докумената, писаних старим турским писмом - арапским.

--- Крај цитата ---

Јел та територија не подразумева Косово и Метохију, с обзиром да су Турци признали лажну државу Косово?

goca 11:

--- Цитат: НиколаВук  Јануар 12, 2021, 01:34:23 поподне ---Јел та територија не подразумева Косово и Метохију, с обзиром да су Турци признали лажну државу Косово?

--- Крај цитата ---
Ja mislim da ćemo dobiti  teftere koje smo tražili,  e sad koji su to tefteri mi ne znamo, ali je logično i za  teritoriju Kosova i Metohije, jer je to bila Osmanska država a Srbi su popisani u tim tefterima.

goca 11:

--- Цитат: Platin  Јануар 12, 2021, 01:24:07 поподне ---Питање је, ко ће да прочита тих 20 000 или слично докумената, писаних старим турским писмом - арапским.

--- Крај цитата ---
Postoje besplatni on line kursevi, osmansko turskog, koji ćemo izgleda upisivati po potrebi... :)

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију