Порекло становништва > Србија

Пропадовићи - околина Чачка

(1/1)

Lazar Stailkovic:
Прабаба ми је из те фамилије,раније сам на форуму питао да ли неко нешто има али све је то било штуро...Ступио сам у контакт са неким људима и ово сам  сазнао.

Презивали су се Кумпрес, од Васојевића, а припадали нижој властели у Дечанима. Након Косовског боја, када је Бајазит похарао тај део Метохије, прве комшије Митровићи су се потурчили (данас су Харадинај), а Кумпреси се вратили у Васојевиће.

Одатле су након једног века отишли у Глухо до у Црмници, у подножју Паштровске горе (између Подгорице и Петровца), где су почели да носе презиме Вучићевић. Одатле се део одселио у Буљарицу, а део у Бањане Горње у Старој Херцеговини, где су припадали роду Јововића, из кога је чувени јунак, поп Мило Јововић. Одатле су после Првог српског устанка дошли у Србију и населили се око Чачка. Током владавине кнеза Милоша су страдали од колере, скоро им се семе затрло, па су их прозвали Пропади, а од тога је настало и презиме Пропадовићи, које данас носи део Вучићевића.

Lazar Stailkovic:
Поздрав људи.. Покушавам да саставим родослов, али не "бива"..
1. Што се тиче усменог предања питао сам најстаријег у фамилији,  који је 1930. годиште, деда Миодраг је само потврдио причу о настанку презимена и да су досељеници из Липнице. Што се тиче неке даље старине и имена није сигуран.
2. Обишао сам гробље на "Чукару" и записао сам сваку годину, нажалост неки споменици су уништени и не помаже ни метална четка..
3. Ишао сам у задругу Гуче нашао неке валидне податке али не толико "дубоко", знам за наврхдеду Радисава 1861 - 1924, такође да је био јединац.. Речено ми је да идем у Горачићку цркву, нажалост не поседују црквене књиге.
4. Попис из 1822. помиње се Илија Пропадовић, а поуздано знам да су му синови Паја и Периша (Перишићи из Рогаче).
Имам празнину сигурно две генерације ако не и три између наврхдеде Радисава и Паје. Да ли знате шта даље? И да, Илија је дошао из Липнице

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију