Порекло становништва > Опште

Порекло презимена Матејић слава Св. Кирил Словенски

(1/1)

Таса:
Поздрав! Зовем се Александар Тасић, а интересује ме порекло презимена мог курђупа Милена Матејића, који је живео у селу Нишевац код Сврљига, источна Србија. Ја сам његов директни потомак по очевој страни. У попису становништва из 1863. год. имао је 71. годину, а његов рођени брат Миша 66. година. Милен је имао три сина Стефана, Степана и Косту. Не знам да ли се доселио у ове крајеве или је ту био стално насељен. Слава нам је Св. Кирил Словенски. Нека пишу сви који имају неке податке или који славе исту славу, можда имамо неког заједничког претка. Хвала много!

Златан:
Добродошао на форум!

У едицији "Корени" - "Тимок, Заглавак, Буџак, Сврљиг" нашао сам следеће податке:

У попису Видинског Санџака из 1478/81. године за Нишевац забележено је следеће:

64 домаћинства
10 неожењених
4 удовице

Село је имало укупан приход 6402 "аспре".
Ради се дефинитивно о доста старом селу, пошто је већ крајем 15. века имало 64 породица.

---

Сретен Петровић је објавио дело "Славски Обичаји - преглед Крсних Слава по Домаћинствима у Насељима Сврљига" и забележио је овако
Св. Ћирика, Тасићи (1 кућа)

Не знам да ли ово име везе с твојима и славом.

Не видим тачно годину када је ово објављено, али треба имати у виду да је Петровић своју прву књигу објавио 1972. године, те ово треба тражити у том или нешто каснијем временском раздобљу.

---

Светог Кирила Словенског славе  шест кућа у Великом Лаолу код Петровца на Млави, али према неким информацијама које тренутно имам њихови преци су се доселили из Шумадије.


Неке друге информације за сада немам. Можда неко други од форумаша нешто нађе.

Таса:
Хвлала Вам на информацијама Златане! Читао сам Сретенове књиге и нашао све те податке. Породица Тасић јесте моја породица, а покушавам да повежем родове из истог и других околних села који славе исту славу, јер је веома ретка. Ракићи који у том селу славе исту славу су ми род, и из села сам их повезао скоро све, тако да ми то није био проблем, али хтео бих да знам да ли још неко слави ту славу и да ли можда у свом стаблу (ако га је направио) има име Милена Матејића.
Читао сам и о досељавању становништва у наше крајеве, али у мом селу је забележена само једна породица досељеника, иако се у некој књизи наводи да су неке породице намерно непријављене због убирања пореза.

Šopski:
Пријатељу, случајно сам видео у списку тема да славиш св. Кирила Словенског (Константина Филозофа, из Солуна). Нема то везе са мојим свецем, св. Николом, међутим, видео сам одговор уредника, који ти је скренуо пажњу на књигу Сретена Петровића, где пише: св. Ћирика, Тасићи (1 кућа).
Мене је збунило то како је овде записано, заправо, интересује да ли је ово грешка у писању, и о ком се свецу заиста ради. Да ли је то св. Кирил Солунски, или један други светац (заправо два свеца, син  мајка): св. Кирик (и св. Јулита)?

Таса:
Поштовани,
овде наведени св. Ћирик у књизи Сретена Петровића је св. Кирил Словенски (27. фебруар).

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију