Порекло становништва > Опште

Порекло неуобичајених српских презимена

<< < (2/39) > >>

Зликовац Предраг:
Моје ваљда спада у необична,а поред мог на подручију Сарајевско-Романијске регије има и Гуја и Мајмуновића ;D

djura:
Evo i ja sam jedan sa neobičnim prezimenom ČIGOJA koje u našem jeziku nema nikakvu osnovu,pa me zanima znali neko poreklo  i značenje ovog prezimena.
Pozdravljam i zahvaljujem svakog dobronamernika koji mi pomogne u traženju značenja i smisla prezimena Č[email protected]

Небојша:

--- Цитат: djura  Мај 01, 2014, 10:01:57 пре подне ---Evo i ja sam jedan sa neobičnim prezimenom ČIGOJA koje u našem jeziku nema nikakvu osnovu,pa me zanima znali neko poreklo  i značenje ovog prezimena.
Pozdravljam i zahvaljujem svakog dobronamernika koji mi pomogne u traženju značenja i smisla prezimena Č[email protected]

--- Крај цитата ---

Поздрав Ђуро. Из ког краја потиче Ваше презиме? Лакше ћемо тако доћи до конкретних података.

djura:
Nas Čigoja nema previše i uglavnom smo svi iz okoline Mrkonjić Grada,krsna slava je dominantnim delom Sv.Jovan a ima dosta i onih koji slave Sv.Tomu.
Mislim da ima nešto Čigoja iz okoline Višegrada mada o njima malo znam.

Небојша:
Презиме Чигоја је у уској вези са презименом Чигојевић. Чигоје су забележене у околини Гержова (Бараћи) и Бања Луке (Гомионица).

Ови из околине Гержова славе Св. Јована, док ови из Гомионице славе Томиндан. Чигојевића са овом славом (Св. Тома) такође има у околини Бања Луке. Претпостављам да су све ове породице сродне, али да је дошло до промене славе у једном тренутку.

У Вишеграду и околини нисам пронашао презиме Чигоја.

Милан Карановић је писао о Томинштацима са Змијања, цитирам:

" Матица племенска "томинштака" је на Херцеговини, негде око Гацка, где су живели племенским животом и одатле се расељавали на разне стране. "

"Бијеле пчеле" на Змијању, Политика, 1. Мај 1937. године, Милан Карановић 

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију