Порекло становништва > Опште

Порекло неуобичајених српских презимена

<< < (39/39)

Грк:
Браво Небо

Exiled:

--- Цитат: Amicus  Новембар 10, 2020, 09:51:24 пре подне ---Управо је објављен четврти наставак из серије чланака о пореклу необичних српских презимена нашег члана Небојше Бабића.

О неким необичним презименима код Срба (4. део)

Раније су објављени:

- О неким необичним презименима код Срба (3. део)
- О неким необичним презименима код Срба (2. део)
- О неким необичним презименима код Срба (1. део)

Све четири дела односе се на необична презимена из Затарја, Доњег Полимља и Старог Влаха.

--- Крај цитата ---
Свака част за ову серију текстова, Небо. Шта ти је перцепција, за огромну већину презимена сам чуо и раније, са доста поменутих сам провео и проводим цио живот, имам и рођака међу поменутим резименима. Али никад, баш никад нисам помислио да су необична или чудна, ваљда због блискости или због свакодневног помињања...А разумем да људима заједничког нам говорног подручја а географски удаљенијих буде мало чудно кад се сретну први пут са појединим презименима..И јако ми је драго да се Небо бави овим подручјем...

Nebo:

--- Цитат: Bojan  Новембар 10, 2020, 09:07:32 поподне ---Свака част за ову серију текстова, Небо. Шта ти је перцепција, за огромну већину презимена сам чуо и раније, са доста поменутих сам провео и проводим цио живот, имам и рођака међу поменутим резименима. Али никад, баш никад нисам помислио да су необична или чудна, ваљда због блискости или због свакодневног помињања...А разумем да људима заједничког нам говорног подручја а географски удаљенијих буде мало чудно кад се сретну први пут са појединим презименима..И јако ми је драго да се Небо бави овим подручјем...

--- Крај цитата ---

Та презимена не звуче чудно док се не упустиш мало у њихову етимологију. Јер, ако се неко презива Радовић или Милојевић, ту нема никакве двојбе од чега је настало презиме. Али, ма колико ти био близак неки Гобељић, Тороман, Ирић или Џувер, некад се замислиш - шта ли то, бре, значи  :)

То подручје је мени блиско из више разлога, а можда најпречи је што мислим да у Затарју, Доњем Полимљу и Старом Влаху живе добри људи са занимљивом, у неким временима тешком, повешћу. Оно што их издваја од већег дела наших крајева је што добар део становништва тог подручја ту живи јако дуго, вероватно од средњег века, а њихова кретања и сеобе су заправо била само померање на релативно малом географском подручју. Зато је то становништво веома занимљиво и етнографски и генетички. А генетика у великој мери показује да се ради о старом словенском становништву, вероватно ту још из немањићког доба.

Nebo:

--- Цитат: Грк  Новембар 10, 2020, 08:33:04 поподне ---Браво Небо

--- Крај цитата ---

Хвала, друже  ;)

Симеон Волос:
https://youtube.com/v/rbWHBlCRzz0

Емисија “Квадратура круга” и феномен необичних презимена у Херцеговини.

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију