Порекло становништва > Опште

Порекло презимена на -ски или -цки или -чки или -шки

(1/8) > >>

Јовица Кртинић:
Ова група презимена се углавном појављује у Војводини и у другим словенским земљама и гради се додавањем наставка -ски у мушком роду (много чешће код нас) или -ска у женском (уобичајено код Руса као и код Пољака), који означавају припадност.

vojislav.ananic:
О колапсу руске империје и крају династије Романов, о путешествију готово три милиона људи и њиховом потуцању по свету, говори потомак грофа Јована Чарторижског, његов праунук Јован, који данас са породицом живи у Сенти. Имао сам задовољство да предајем и будем разредни старешина његовој ћерки Наташи.

https://rs.sputniknews.com/drustvo/201704151110764950-Oktobarskarevolucija-BeliRusi-Senta-grof-izbeglice-1/

Делија:
Чисто као носилац презимена које је формирано на тај начин да кажем реч-две о ономе што знам за ту врсту презимена и крајеве у којима се јавља.Оно што ми се чини за највећи број презимена која се завршавају на ски,чки и шки а типична су за северне крајеве Србије је да су настала по топонимима.У неким старијим варијантама презимена су се углавном завршавала на ац и ин.Примера ради моје старо презиме је Панчевац,а у једном тренутку је преовладала варијанта Панчевачки и данас се тако презивамо.Пример за наставак са ин је презиме Лудошанин које се помиње у попису Бечкерека 1746.године чини ми се ,а данас постоји варијанта Лудошки.
Оно што је данас проблематично је то што велики број људи мисли да смо ми Македонци,дал је то ствар некултуре,незнања или пакости нисам сигуран,али то је просто тако.То је као када бисмо рекли да је Црњански Македонац,што је потпуно сулудо.
Још једна карактеристична ствар за коју мислим да се не јавља у другим крајевима је надимак који иде уз презиме,тзв. шпицнаме.
У књизи Јована Ердељановића-Срби у Банату се појављују готово уз свако презиме.Сваки надимак тј. шпицнаме има неку своју причу,неки су добили по свом првом претку(кога се макар сећају),неки су добили јер се у том тренутку када је Ердељановић радио истраживања(почетком 20-тих година 20.века) најстарији мушки члан породице у том тренутку тако звао.Неки су свој надимак добили тако што су се призетили у некој кући.Све у свему право презиме се увек наводи испред надимка.

Делија:
Интересантна прича о доспевању мумије у Београдски музеј као и главном одговорном за тако нешто,великом и поносном Србину из Мокрина у Банату Хаџи-Павлу Риђичком,једном од оснивача Матице Српске,финансијеру ослободилачких ратова Србије. :)
http://www.novosti.rs/vesti/lifestyle.303.html:689831-Kako-je-Pavle-Ridjacki-poslao-mumiju-postom-za-Beograd
https://sr.wikipedia.org/sr-el/Pavle_Ri%C4%91i%C4%8Dki

Укратко о Станиславу Биничком прослављеном српском композитору рођеном у Јасици у близини Крушевца,композитору чувеног Марша на Дрину.Презиме би указивало вероватно на порекло из Рашке из села Биниће на Голији.
https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2_%D0%91%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8

Јовица Кртинић:

--- Цитат: Делија  Фебруар 23, 2018, 06:30:12 поподне ---
Укратко о Станиславу Биничком прослављеном српском композитору рођеном у Јасици у близини Крушевца,композитору чувеног Марша на Дрину.Презиме би указивало вероватно на порекло из Рашке из села Биниће на Голији.
https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2_%D0%91%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8

--- Крај цитата ---

Станислав Бинички је пореклом из Лике. Његов отац Стеван је рођен у селу Мушалук код Госпићa, из католичке породице.
Ево текста о Стевану Биничком: http://www.gospic.rs/stevan-binicki-oficir-srpske-vojske/

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију