Порекло становништва > Опште

Брак између сродника

(1/2) > >>

Антонин:
Поштовање.

Интересује ме да од неког зналца сазнам нешто више о овој теми. Наиме, када упоредим две гране моје породице (уз сво истраживање тефтера, матичних књига, пописа и слично), са предањем које је сачувано у селу, долазим до тога да су мој наврндеда и наврнбаба имали заједничке прадеду и прабабу. Наиме:
Пре предању у село су се доселила два рођена брата: Гаврило и Радосав. Радосав је имао Милоја, а Милоје Ђорђа. Гаврило је имао Лазара, а Лазар Милицу. Ђорђе и Милица су имали Светозара, мог чукундеду. Наравно, намеравам да још једном претресем матичне књиге рођених и венчаних (нисам тражио овакав податак јер сам неке елементе овога тек у скорије време сазнао), тако да ово није "закуцано". Али, мимо тога колико је колена потребно да би се склопио црквени брак? Да ли се ситуација мењала данас у односу на раније (брак о коме сам горе говорио је склопљен око 1850)? Да ли је било могуће добити дозволу од надлежних црквених власти чак и за такав брак? Ако да, да ли би таква одлука негде била сачувана? Колика је "стигма" уопште била на детету као плоду таквог брака? У мом конкретном случају, радило се о ванбрачном детету, да ли би то изменило ситуацију у смислу "кад су већ кренули хајде да их бар венчано па нек се сналазе"?

Nebo:
Брачна правила
СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ (БП)

II ДОПУЊЕНО И ИСПРАВЉЕНО ИЗДАЊЕ
СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА

Београд 1994.

http://www.rastko.rs/bogoslovlje/bracna-pravila/index.html

Антонин:
Да, као што сам и претпоставио - закључно са прадедом недозвољен, закључно са чукундедом могућ. Има назнака да у поменутом сродству постоји још једно колено, бар са Радосавове стране (да му је Гаврило био стриц, што нас доводи до броја од пет "рођења" између Милице и Ђорђа, што се може разрешити), што ћу накнадно испитати. Делује ми много логичније да су, нарочито у то време, гледали да се уклопе са црквеним правилима, будући да су Ђорђе и Милица, после ванбрачног рођења Светозара, били накдандо венчани, о чему сведочи извод из матичне књиге рођених њихове ћерке Милосаве.

Wolf Sagash:
Код нас се одавно прича да се могу склапати бракови у случају када су  чукундједови браћа, али не у оквиру рода или племена

Љубо Мирков:
Svi smo mi rođaci , potekli iz rođačkih brakova, rođače  ;)
Matematika je egzaktna nauka , a i genetika to pokazuje . Za jednog čoveka ili ženu , šest generacija unazad , potrebno je 126 direktnih predaka  8) Kada se vratimo 30 generacija unazad , što nipošto nije početak civilizacije , već vrijeme starog Rima, dođemo do cifre predaka za jednog čoveka tolike da je diskutabilno dal je u to vrijeme toliko ljudi uopšte hodalo planetom.  :) Jedino objašnjenje je da se u određenom pasu javljaju zajednički pretci i da progresivno širenje prestaje . I što su ljudi na jednom podneblju duže , stepen srodstva je bliži   ;)

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију