Порекло становништва > Србија

Помоћ у Рипњу, Београд

<< < (2/2)

paterfamilias:
Писмо из 1869. које сам поменуо у претходној поруци...

Тимар:
Да, тако је мој пријатељу paterfamilias. Ми Срби вјековима каскамо за за комшијама и на крају их копирамо. Још ми је теже кад тражим неке податке од особе која их има а прави се да нема, као да је то његово лично власништво. Нажалост, и на нашу несрећу, то се може видјети и код свештени лица а да не говорим код  општинских службеника. Често говорим да на простору БиХ нису окупатори А-У законом натјерали свештена лица да воде књиге умрлих и крштених тешко да би и до краљевине то учинили.
Желим вам успјех у раду, пуно здравља и среће из Поткозарја, Републике Српске.

Окир СРБ:

--- Цитат: paterfamilias  Новембар 12, 2013, 04:44:53 поподне ---Поздрав Петре,

Нисам пробао, али сам данас звао прво матичну службу Вождовца, а они ме упутили на матичну службу у чијој је надлежности Рипањ. Из Рипња су ме упутили на Историјски архив Београда, а из Архива рекли да немају... :)

Е сад, ни први ни последњи пут ми није да од надлежних, на прву, чујем одговор, "то нема" и "то не може". Срећом, па знам како ствари стоје и верујем да је књига ту негде, и да ћу је, уз колегијалну помоћ оних који се за матичне књиге занимају, наћи. Кад тад...

Елем, што се цркве Св. Тројице у Рипњу тиче, према овом чланку http://pravoslavlje.spc.rs/broj/975/tekst/crkva-svete-trojice-u-ripnju/ ради се о православној цркви. Ако имате контакт телефон могао бих да их позовем и питам. Можда знају.

Мада, мислим, да то неће бити од велике помоћи, јер верујем да ми је, заправо, потребна римокатоличка црква, не православна. Моја прабаба је била Италијанка, и венчала се у римокатоличкој цркви у Нишу. Одатле и знам за годину 1883. и место Рипањ као место рођења (под условом да су подаци тачни).

Што се њеног супруга тиче, последњих пар година сам истраживао његову породицу и успео да их лоцирам (и добијем скоро све крштенице, венчанице и умрлице из разних архива и цркава по Италији) све до 1630. године... Најстарији у стаблу (додуше и једини чије информације имам из генерације пре 1630) је датиран на 1599. Очекујем да ми поштом стигне венчани лист за њега.

С обзиром да је то најдаље што могу да идем, барем што се документованих трагова тиче (јер су код римокатолика црквене књиге вођене од 1600. год.) сада сам се фокусирао на женску страну, тј. парабабу... И запело је код њеног рођења, које је, како рекох, било наводно 1883. у Рипњу.

Када сте већ тако љубазни, да ли, можда, знате где је најближа римокатоличка црква, којој су гравитирали становници Рипња? Искрено, не представља ми проблем да позовем православног свештеника и да га питам, атеиста сам, тако да ми је свеједно и да је џамија, али не бих да ме свештеник погрешно схвати, мислећи да провоцирам тако што зовем православну цркву да ми каже где је римокатоличка... Ако ме разумете... :)

Било каква информација на ову тему би ми заиста значила.

--- Крај цитата ---
Стара прича, прије ће бити да не желе ни провјерити него да немају. Нажалост пуно је немарних људи који посао за који су плаћени обављају половично или никако. Ту једино упорност може помоћи.

ХРАМ СВ. ТРОЈИЦЕ У РИПЊУ
11232 Рипањ, тел. 011/8650-125 (број преузет са веб адресе www.pastirskicentar.com)
Покушајте ступити у контакт са локалним свештеником, он би требао знати гдје су у то вријеме крштени римокатолички вјерници рођени на простор његове парохије.

Што се тиче мог краја, поуздано се зна да су црквене књиге у већини парохија вођене од 1777. године и да су те црквене књиге постојале још 1905. године. Након Другог свјетског рата и терора усташа, Нијемаца и комуниста преостала је црквена књига из 1857. године (она је најстарија сачувана), која се налази у Хрватском државном архиву у Загребу. Сачуване су и црквене књиге из периода 1880-1941. године, дио њих се налази у архиву у Сиску, а дио у матичном уреду у Глини.

Имао сам среће јер је мој наврнђед баш те 1857. године вјенчан, тако да сам успио добити доста података о њему (датум рођења, занимање, подаци о његовој породици, подаци о невјести и њеној породици, подаци о куму, подаци о пароху који је вјенчао младенце...). Захваљујући том вјенчаном листу успио сам саставити породично стабло до 1810. године (отприлике), док је први помен породице у изворима смјештен у 1777. годину.

paterfamilias:
Само да обавестим да још увек нисам лоцирао упис... Звао сам свештеника из Храма св. Тројице, али каже да не зна и да се обратим историјском архиву, што сам учинио пре него што сам њега звао... Но, добро. Не би ни било занимљиво да је све на изволте, јел'те... :)

У међувремену, за оне које то занима, овде се могу видети матичне књиге Удине, из времена док је Наполеон владао Италијом.


Одаберете место које вас занима (нпр. Тарћенто, затим изаберете нпр. регистар рођених, па годину, нпр. 1806, онда кликнете на број досијеа и дођете до слике регистра... Кликнете на прву страну и отвори се увеличана слика. Сачекате мало да се цела учита и преласком миша преко слике активирате лупу, како бисте увеличали запис...

Кад лоцирате упис који сте тражили, нпр... трећи упис под словом М - Morgante Anna Maria (потребно је мало вежбе да се уђе у штос са читањем), погледате индекс (наши то зову текући број) који је у овом случају бр. 10, онда отворите списак са књигама, одаберете годину за коју сте гледали регистар, дакле, у овом случају 1806, затим број досијеа и ето је цела књига. Нађете страницу на којој је упис бр. 10 (то није број слике, да не буде забуне) и ево је г-ђица Ана... (други упис на тој страни)

И ту лепо пише... Рођена од оца Ђакома (Giacomo Morgante), итд...

Направио сам једну грешку, у почетку, док сам још наивно веровао да би некоме ко ради посао матичара било занимљиво да сазна како њихове колеге раде... Немојте то да помињете, никада. Сујета је чудо...

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију