Порекло становништва > Србија

Помоћ у Рипњу, Београд

(1/2) > >>

paterfamilias:
Поштовани форумаши, колеге истражитељи, добар дан! :)

Драго ми је што ова online заједница постоји и надам се да ће се проширити.
Замолио бих некога од вас ко има техничких могућности, за малу помоћ са матичним књигама у Рипњу. Наиме, тражим упис рођења моје прабабе (крштеницу), која је рођена (према венчаном листу који имам) 1883. у Рипњу.

Не гарантујем да је година тачно уписана, јер сам иначе наилазио на разне грешке по матичним књигама док сам трагао, али рецимо да је велика вероватноћа да је година рођења исправна.

Па, ако неко од вас има приступ или познаје ситуацију са архивама у Рипњу (колико сам разумео сада је то део Општине Вождовац), најљубазније бих замолио да ми лоцирате упис.

Хвала унапред!  :)

Окир СРБ:
Добродошли! :)

Да ли сте покушали да ступите у контакт са свештеником храма Свете Тројице у Рипњу?
Можда вас он може упутити гдје се налазе црквене књиге за период који вас интересује...

paterfamilias:
Поздрав Петре,

Нисам пробао, али сам данас звао прво матичну службу Вождовца, а они ме упутили на матичну службу у чијој је надлежности Рипањ. Из Рипња су ме упутили на Историјски архив Београда, а из Архива рекли да немају... :)

Е сад, ни први ни последњи пут ми није да од надлежних, на прву, чујем одговор, "то нема" и "то не може". Срећом, па знам како ствари стоје и верујем да је књига ту негде, и да ћу је, уз колегијалну помоћ оних који се за матичне књиге занимају, наћи. Кад тад...

Елем, што се цркве Св. Тројице у Рипњу тиче, према овом чланку http://pravoslavlje.spc.rs/broj/975/tekst/crkva-svete-trojice-u-ripnju/ ради се о православној цркви. Ако имате контакт телефон могао бих да их позовем и питам. Можда знају.

Мада, мислим, да то неће бити од велике помоћи, јер верујем да ми је, заправо, потребна римокатоличка црква, не православна. Моја прабаба је била Италијанка, и венчала се у римокатоличкој цркви у Нишу. Одатле и знам за годину 1883. и место Рипањ као место рођења (под условом да су подаци тачни).

Што се њеног супруга тиче, последњих пар година сам истраживао његову породицу и успео да их лоцирам (и добијем скоро све крштенице, венчанице и умрлице из разних архива и цркава по Италији) све до 1630. године... Најстарији у стаблу (додуше и једини чије информације имам из генерације пре 1630) је датиран на 1599. Очекујем да ми поштом стигне венчани лист за њега.

С обзиром да је то најдаље што могу да идем, барем што се документованих трагова тиче (јер су код римокатолика црквене књиге вођене од 1600. год.) сада сам се фокусирао на женску страну, тј. парабабу... И запело је код њеног рођења, које је, како рекох, било наводно 1883. у Рипњу.

Када сте већ тако љубазни, да ли, можда, знате где је најближа римокатоличка црква, којој су гравитирали становници Рипња? Искрено, не представља ми проблем да позовем православног свештеника и да га питам, атеиста сам, тако да ми је свеједно и да је џамија, али не бих да ме свештеник погрешно схвати, мислећи да провоцирам тако што зовем православну цркву да ми каже где је римокатоличка... Ако ме разумете... :)

Било каква информација на ову тему би ми заиста значила.

Тимар:
   Paterfamilias,  баш вам  завидим на прикупљеним податцима и ажурности римокатоличке цркве. Еее како бих се тек ја осјећао да могу доћу до таквих података као ви. Више од тридесет година, са мањим прекидима, истражујем своје корјене са очеве стране које је повезано од 1795 године, с мајчине  од 1858, а до тада све је неповезано и несигурно.
Свако добро.

paterfamilias:
Поздрав Тимар,

Искрен да будем, ни Ваше стабло није за потцењивање. Многи не могу ни до прадеде да дођу... Мислим да је највећи проблем овде то што презимена нису била устаљена дуго, па је, понекад, аш тешко повезати. Ја се, са друге стране, дивим људима који од Петровића нађу везу до Јовановића...

С друге стране, јесте лепо то што римокатолици чувају скоро све књиге (има и код њих доста случајева где су књиге уништене) али верујем да су Италијани специфичан случај, јер су скоро сви потомци из целог света, врло ажурни и вољни да помогну по питању документације. Било да је у питању превод старих латинских записа или сликање књиге...

Примера ради, у прилогу је репродукција документа од јануара 1869. у којој свештеник заказује састанак у Надбискупији мом чукундеди Ђованију (Giovanni), од оца Ђакома (Giacomo), како би се пред надбискупом закунуо да није склопио брак док је био у Немачкој, зато што је, када се из Немачке вратио, хтео да се ожени са Терезом Дела Ђустом (Teresa Della Giusta). Брак је проглашен 6. фебруара 1869.

Све је то лепо, али је могуће због њихових потомака. Примера ради, тренутно је у току индексирање 115 милиона слика докумената... И на индексирању ради неколико хиљада волонтера, потомака, из целог света. Тренутно је индексирано 2,573,555 слика.

https://familysearch.org/italian-ancestors/

Е сад, када би и наши архиви били вољни да направе сличан пројекат и да нам (половину себе убрајам међ' овдашње, јер ми је мајка из Куршумлије) дозволе да индексирамо и наше књиге, цео овај посао би био много лкаши и не би трајао годинама. Ето, у Вашем случају тридесет...

До тада, мораћемо пешице, уз ослонац на колеге по градовима и њихову добру вољу да скокну до цркве, кад је већ виде са прозора...

Свако добро и Вама.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију