Порекло становништва > Опште

Презимена на -ац или -ак

(1/14) > >>

Јовица Кртинић:
Презимена са наставком -ац и -ак углавном указују на порекло, односно на претходна пребивалишта одакле је родоначелник дошао пре него што ће се настанити у то место (нпр. Граховац, Покрајац, Црногорац, итд.).

MjeskoI:
Шта мислите о пореклу презимена Узелац?

Синиша Јерковић:

--- Цитат: MjeskoI  Јануар 24, 2013, 08:09:45 поподне ---Шта мислите о пореклу презимена Узелац?

--- Крај цитата ---

Типично крајишко презиме. О миграцијама и кретањима тог презимена би се могло доста писати, али мени је много интересантнија етимологија.

Наиме, ја мислим да је је презиме Узелац настало од старословенске ријечи "узел" што значи чвор. Та ријеч је остала сачувана у руском, чешком и другим словенским језицима. Вјероватно је раније била присутна и у српском. Презиме Узелац би се према томе могло превести као Чворовић.
http://ru.wikipedia.org/wiki/Узел

Има још неких крајишких презимена која имају везе са старословенским изразима. Такво је, на пример, презиме Орељ, које се јавља и као Арељ баш онако како би га Руси данас читали, што је у ствари старословенски облик за Орла, па би Орељ заправо био Орловић.
http://ru.wikipedia.org/wiki/Орлы

Узгред, постоји и руско презиме Орел.

MjeskoI:
Хвала!

До сада су они које сам питао за моје презиме (Узелац) говорили да има везе са глаголом узети, што је мени било свакако чудно. Ово горе има смисла.

Kor:
MjeskoI
Синиша само даје претпоставке, што не мора да значи да је то заиста тако. Ти који су ти говорили, такође нису имали никаква конкретна сазнања већ су се водили логиком и дали одговор који им је најлепше звучао.

Реч узао постоји и у савременом хрватском језику: http://www.scribd.com/doc/118554042/Uzlovi .  Та реч је дефинитивно словенског порекла, док за реч чвор нисам успео да нађем неко етимолошко објашњење.


Хтео сам да ти кажем да све мораш узети са резервом пошто ми за сада не можемо знати како је твоје презиме настало.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију