Порекло становништва > Опште

Презимена на -ев или -ов

<< < (2/2)

Делија:

--- Цитат: Amicus  Мај 10, 2017, 04:12:08 поподне ---Не знам да ли се неко од вас сретао до сада са презименом Лозанов?

Овог презимена је некада било у Барањи, не знам да ли га има сада, али славили су Трифундан.

Данас налетех на једном месту да овог презимена има и у Бугарској.

Па се упитах, да нису можда неки Бугари, мислим пореклом? ???

--- Крај цитата ---

Мало касним са одговором,ако ће ти значити знам за презиме Лозанић,иста је основа као и ово скраћено..не чини ми се да је бугарског или било ког другог порекла осим нашег. :)
Иначе,приметио сам-вероватно не први једну интересантну ствар што се презимена на ов и ев тиче.Презимена на ов и ев,патронимске основе су типична за простор Војводине,то већ и врапци на грани знају. ;D Чак сам утиска да се можда чешће јавља у Банату него у Срему и Бачкој,поготово Срему.Можда их има и у југоисточној Србији,новопечене македонце потомке Филипа и Олимпијаде нећу ни да помињем.
Ипак од свих територија које наш народ насељава,сличну праксу давања надимка/презимена или ближег означавања рода са наставцима ов/ев примећујем једино на  простору Црне Горе.Од Марка Миљанова па на даље..доста сам таквих случајева видео,с тим што се зна скоро увек оно старо презиме-које је неретко на ић,припадност братству а ово му дође више као ближа одредница-надимак ради распознавања унутар братства.Интересантно ми је што им се надимак не завршава на ић,већ вероватно да би се намерно направила разлика између правог презимена и надимка користи се та окрњена варијанта.
Отприлике као код нас преко Дунава шпицнаме.С тим што се неретко дешава да код нас презиме и шпицнаме буду патронимски и скраћеног облика(ов/ев).
Да ли су сви -макар некада тако добијали надимак по оцу-али као скраћен облик(Милошев ,Вујадинов итд..) или је то само случајност  могао би рећи неко ко је са тих простора и упућенији је од мене.

Amicus:

--- Цитат: Делија  Мај 12, 2018, 02:04:10 пре подне ---Да ли су сви -макар некада тако добијали надимак по оцу-али као скраћен облик(Милошев ,Вујадинов итд..) или је то само случајност  могао би рећи неко ко је са тих простора и упућенији је од мене.
--- Крај цитата ---

Одговор је вероватно двострук, тј. да има и једнога и другога. Било је и скраћивања (питање од кога?), јер нека презимена се прво јављају са -ић, а касније рецимо са -ов. Међутим, нека су сигурно изворно настала са наставцима -ов, тј. тако што су нпр. потомке неког Милоша звали Милошевим, уместо Милошевићима, што је у преводу једно те исто.

Делија:

--- Цитат: Amicus  Мај 12, 2018, 11:13:28 пре подне ---Одговор је вероватно двострук, тј. да има и једнога и другога. Било је и скраћивања (питање од кога?), јер нека презимена се прво јављају са -ић, а касније рецимо са -ов. Међутим, нека су сигурно изворно настала са наставцима -ов, тј. тако што су нпр. потомке неког Милоша звали Милошевим, уместо Милошевићима, што је у преводу једно те исто.

--- Крај цитата ---
У праву си да нема ту неке разлике али како то да то није била пракса по другим крајевима,већ си по оцу у
увек добијао презиме са наставком ић,то ми је занимљиво.:)

Amicus:

--- Цитат: Делија  Мај 12, 2018, 11:40:16 пре подне ---У праву си да нема ту неке разлике али како то да то није била пракса по другим крајевима,већ си по оцу увек добијао презиме са наставком ић,то ми је занимљиво.:)
--- Крај цитата ---

Ту је могло да издоминира неко локално правило.

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију