Порекло становништва > Опште

Презимена на -ев или -ов

(1/2) > >>

Јовица Кртинић:
Презимена са присвојним наставком -ев или -ов настају на сличан начин попут презимена са наставцима -евић и -овић, с том што се код њих изгубио наставак -ић као последица административне репресије Аустроугарске.

ljubomir djurdjulov:
Прво поздрав,

Прва порука и одмах питање?

Моје презиме је Ђурђулов, славимо Славу Аранђеловдан, а према неким сазнањима (тачним или не) дуго времена, чак можда и пар стотина година се наше презиме спомиње у Банату (Иђош, Падеј), са непоузданим податком да ми је једна од чукун-бака дошла из тада српског Темишвара и да чак постоје неки подаци о презимену у тамошњој Цркви.

Како бих могао да дођем до дубљих сазнања о свом презимену и пореклу истог, тако и мом? Такође и о томе докле и окле' потичем и ко су ми преци?

Унапред хвала!

Љубомир Ђурђулов  :)

vojislav.ananic:
Љубомире, пронађох само ово у презимену Ђурђулов:

…Писано сведочење о "употреби" беодранских вешала налази се у "Иђошкој хроници" Ђурђулов Јована објављеној у Библиотеци Народног музеја у Кикинди 1951. године (страна 25 - 26). "... Дођу (једном) три лопова на Малу госпојину с коли као гости, у сумрак у авлију. Седе комшије (још) на сокаку. Дођоше код Ђурђулови год гости да прославе Малу госпојину. Ваљда да на велику нису били, па да (д) ђу за ондак: тако веле комшије...

ИЗВОР: четврта књига “Прилози за монографију Новог Милошева”, 2007.

vojislav.ananic:
Извини, Љубомире, Али не знам да ли си покушао кад отвориш "Порекло", тамо где пише ТРАЖИ упишеш Ђурђулов. Отвориће ти се Иђош па испод Падеј са прилозима које је доставио Александар Маринковић. Ту се помињу и Ђурђулови.
Поздрав!

Amicus:
Не знам да ли се неко од вас сретао до сада са презименом Лозанов?

Овог презимена је некада било у Барањи, не знам да ли га има сада, али славили су Трифундан.

Данас налетех на једном месту да овог презимена има и у Бугарској.

Па се упитах, да нису можда неки Бугари, мислим пореклом? ???

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију