Порекло становништва > Србија

Немањићи - Милојевићи - Илићи

(1/6) > >>

Милан Илић:
Поштовани, моји преци потичу из Крушевачке жупе. Знам да смо се у то време оквирно око 1750. године презивали Немањић и било смо поприлично имућна фамилија. Имали су воденицу са два витла на реци Врбници. Али због турског зулума морали су да пребегну у Шумадију тј. у Доњу Сабанту у периоду од 1788 - 1803. године. Тада су се глава породице Сава и жена Петрија са својом децом настанили код реке Осанице на 3 км од села. Порекло Саве Милојевића означено је као Немањић, са местом порекла Жупа, Крушевачко жупски округ. Сава и Петрија су имали 7 синова и 3 кћери.

Синови: Илија, Милија, Милета, Петар, Мијаило, Јован и Лука
Кћери: Нема података о именима

Према истраживањима, сматра се да је фамилија Милојевић у периоду од 1893 - 1903. године у Доњој Сабанти имала укупно 6 кућа и то:
- Илићи 3 куће
- Лукићи 2 куће
- Сарићи 1 кућа

Илићи и дан данас имају своје потомке, ја сам један од њих. Имам комплетан родослов до 1750. године тј до презимена Немањић али не и податке о Немањићима из фамилије.

Да ли неко има неке информације о томе периоду и фамилији Немањић из Крушевачко жупског округа? Свака информација ми је злата вредна. Планирам да урадим ДНК анализу порекла у скорије време.

Милан Илић:
Заборавио сам да напишем славимо Св. Ђорђа тј. Ђурђиц. Колико знам одувек смо славили ту славу.

Селаковић:
Поштовани г. Илићу,

Нажалост, немам никакав податак који би вам био од користи, а можда ће неко други имати.

Међутим, мало ме је збунило то што ваше предање каже да сте се у 18. веку презивали Немањић, односно да вас је тако околина звала, јер у то време није било личних карти  :) То би значило да је породица у то време имала блиског претка који се звао Немања, а није ми познато да се то име појављивало у 18. веку у народу. Не знам какво мишљење имају остали о овоме?

Милан Илић:
Поштовани господине Селаковићу, хвала на брзом одговору. Све податке које сам изложио сам преписао из 2 књиге. У књизи Томислава Грујовића "Доња Сабанта у прошлости" и књизи Тодора Радивојевића "Лепеница" наводи се да смо Немањићи и да смо дошли из Крушевачке жупе у периоду од 1788 до 1803. године.

Волео бих да сазнам било какав податак о прецима из Крушевачке жупе ма које презиме да смо имали.

Још једном вам хвала на брзом одговору.

Милош:

--- Цитат: Милан Илић  Јануар 22, 2018, 08:59:52 поподне ---Заборавио сам да напишем славимо Св. Ђорђа тј. Ђурђиц. Колико знам одувек смо славили ту славу.

--- Крај цитата ---

Дa ли вaм je Ђуpђeвдaн мaлa cлaвa?

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију